用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 喇沙小學校服及學生用品討論
go

喇沙小學校服及學生用品討論 [複製鏈接]

請問喇沙小學套校服究竟有無皮帶?我好以見過喇沙d小學生有用黑皮帶,但係通告又冇寫話要。

另外請問邊度可以買到一d比較厚身嘅膠套用黎包本手冊呢?

謝謝!

[ 本文章最後由 Odin 於 07-9-19 21:29 編輯 ]

1    0    0    0

皮帶不是必須的,小一生最好不要用, 上PE堂他們要自己換PE褲的.

原文章由 Odin 於 07-7-24 20:16 發表
請問喇沙小學套校服究竟有無皮帶?我好以見過喇沙d小學生有用黑皮帶,但係通告又冇寫話要。

板主按:09年開始學校規定學生須配載皮帶。

噢,原來係咁,不過我個仔係高年班,我諗都係買條畀佢好d。

原文章由 longlokma 於 2007/7/24 21:46 發表
皮帶不是必須的,小一生最好不要用, 上PE堂他們要自己換PE褲的.

就快換季啦,大家可否分享下邊度買校服好呀?我就prefer「艱輪」啦,有人話佢貴,不過我check下,佢比「呀周」其實差唔多,有d重平過「呀周」,但係d料同cutting真係靚好多喎。

原文章由 Odin 於 07-10-23 08:09 硐表
就快換季啦,大家可否分享下邊度買校服好呀?我就prefer「艱輪」啦,有人話佢貴,不過我check下,佢比「呀周」其實差唔多,有d重平過「呀周」,但係d料同cutting真係靚好多喎。 ...

旺角有間叫[金Tong]. 平d .d 料同cutting 又靚d,又足size.
有需要pm我.

Nam Nam Ma

原文章由 Odin 於 07-10-23 16:23 硐表
係?旺角有間叫[金Tong]咩?等我去睇下先,麻煩PM我呀唔該。

我夏天套校服係佢度買,因為冇同其他比較過,唔知係咪好d。佢Tel:23913057。我有張95折咭。
想起那天.............老公,我好肚痛,應該作動了。咁你等陣先,我要沖涼洗頭同攞埋啲書去睇呀!你知啦,要坐好多個鐘加麻。@_@

Hello,  去獅子石道 Victoxxxx  好不好  ?  中間那一間, "昌x",or Mongkok "Kam Toxx " ?
which one is better ?
How about the red "jacket" for P1,
is it warm enough to wear "red jacket" in winter ?
thanks.

比較過價錢,A係「呀周」,KT係「金Tong」,KT校褸係大地牌,我諗我會再去埋其他校服公司睇睇。

校褸
A: $290, KT: $219
灰斜絨短褲
A: $96, KT: $88
長袖恤衫
A: $64, KT: $47.5
灰斜絨長褲
A: $140, KT: $108
灰長袖背心
A: $70, KT: $?
灰長袖毛衫
A: $85, KT: $118

有關冬季校服,我重有以下問題:

1)冬天有冇冬季運動服?P.E.堂係咪著夏季果套就得架啦?
2)新運動套裝包括d乜?邊度有版睇?可以係P.E.堂著嗎?
3)如果天氣太凍,係咪可以著街褸?街褸係咪一定要藍色,有一條淺藍間條得唔得呢?

小小補充.

原文章由 zitalin 於 07-10-26 22:19 硐表

[quote]原文章由 Odin 於 07-10-26 21:18 硐表
有關冬季校服,我重有以下問題:
1)冬天有冇冬季運動服?P.E.堂係咪著夏季果套就得架啦?
有長袖 PE 衫, 你睇睇仔仔鍾唔鍾意著, 文具部有得買, 有D仔係會著短袖既!
問過老師,12度以下可著淨深藍色長運動街褲.但好少見d仔著,d仔多數著短褲.
2)新運動套裝包括d乜?邊度有版睇?可以係P.E.堂著嗎?
TRACK SUIT, 早排文具部有得睇! 好似係比細仔著, 因為大仔冇收MEMO叫我地訂!
3)如果天氣太凍,係咪可以著街褸?街褸係咪一定要藍色,有一條淺藍間條得唔得呢?
十二度以下著長褲, 褸就見過有人著深藍色羽絨, 冇其他裝飾或圖案, 有就會有可能比人摘名!...
如果穿了校褸都仲怕凍,可以校褸+深藍色棉襖(穿在校褸裏),其他頸巾,手套,.......進了有蓋操場就要脫下.

舊年都幾暖, 唔知今年會點呢? [/quote]

[ 本文章最後由 zz 於 07-10-27 00:31 編輯 ]

唔該晒zitalin and zz,終於買齊校服啦!
我去晒咁多間校服公司睇咁濟,金tong、艱輪、昌x同Vitoxxxx......
恤衫同短褲响艱輪買,貪佢料靚,價錢差唔多,但係佢d羊毛冷衫同校褸就超貴,貴成50%咁濟。金tong同Victxxxx係大地校褸,卒之我係昌x買左校褸同冷衫。

12 Nov 正式換冬季校服.

請問如果著冬季校服係咪一定要著校褸?唔著校褸淨係著毛冷衫得唔得?

原文章由 zz 於 2007/10/30 13:55 硐表
12 Nov 正式換冬季校服.

我比較懶,我在學校訂,都唔係貴喎!!!
不過小賣部個叔叔話校褸最好在街買,
所以我除了校褸外,其他的都在學校訂,
但好似係無PE衫訂,係咪一定要返學校買?

原文章由 zitalin 於 07-11-1 22:38 硐表
長袖 PE 衫在文具部有得買.

請問校呔去邊度買呀?
想起那天.............老公,我好肚痛,應該作動了。咁你等陣先,我要沖涼洗頭同攞埋啲書去睇呀!你知啦,要坐好多個鐘加麻。@_@

校在學校的文具部買。
‹ 上一主題|下一主題