用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 喇沙小學校服及學生用品討論
樓主: Odin
go

喇沙小學校服及學生用品討論 [複製鏈接]

原帖由 eileenycm 於 10-11-17 22:19 發表
PE 堂阿囝係穿白短襪.

應該要穿白色長襪喎, 除非學校改左rule, 但好似無... 不過我無特別留意.  長襪係學校的"特色".

記得以前校長話冬季本來要穿灰色長襪, 但襯埋套冬季運動服時好怪, 於是逢PE堂個日都改穿白色.

今早問左知位搭校車同學, 佢條褲無甩色喎, 對襪同對鞋都無事.  佢條褲買左回家後有洗過先穿.

今早問左一位一齊搭校車的同學, 佢條新換的運動褲昨天穿左一日後有無發現甩色, 佢話對襪同鞋都無事喎.  佢條褲買左回家後有洗過先穿.

會唔會洗左一次會好d呢?

Maybe that's why mine are fine!

原帖由 maria_lai 於 10-11-18 08:58 發表
今早問左一位一齊搭校車的同學, 佢條新換的運動褲昨天穿左一日後有無發現甩色, 佢話對襪同鞋都無事喎.  佢條褲買左回家後有洗過先穿.

會唔會洗左一次會好d呢? ...

貢獻勳章

咁就即係質料有問題啦! 我中計後,隨即"浸洗",但第二次/第三次著,仍然"甩色",無計!

校服公司仍然無回覆,而家打去再投訴 !

一條OK, 一條甩色。 
昨天第一次穿放學under都粉紅色:;pppp:

原帖由 joemyt 於 10-11-18 09:59 發表
咁就即係質料有問題啦! 我中計後,隨即"浸洗",但第二次/第三次著,仍然"甩色",無計!

校服公司仍然無回覆,而家打去再投訴 !

如何有效防止衣物腿色

http://www.faddress.com/tips/2009-08-16-20-14-47.html

DELETED

想問大家有無喇沙校服式樣圖呀?
之前我係網頁見到有晒所有校服圖樣,但係依家係網頁只係得文字,我想清楚d,因為星期三,四話會跌低過10度,想買定件羽絨但又唔肯定咩色........深定淺?(年初件已經唔岩著啦)

貢獻勳章

深藍色啦,大多數小朋友都係著深藍,唔好標新立異。另外可以去佐敦裕X國貨睇下,幾舊水,抵著!

原帖由 joemyt 於 10-12-14 00:41 發表
深藍色啦,大多數小朋友都係著深藍,唔好標新立異。另外可以去佐敦裕X國貨睇下,幾舊水,抵著!

要淨色呀, 唔好有花紋

原帖由 LuckyHH 於 10-12-14 18:38 發表
What about PE? Can kids wear blue 羽絨 as well?

可以, 當外套穿在出面
我仔會好似平時咁穿晒 t-shirt, jacket, 褲, 再穿羽絨
番到學校除低羽絨都仲有件jacket

咁件JACKET係咪連埋FLEECE呢?會唔會好臃腫?

原帖由 maria_lai 於 10-12-14 20:43 發表

可以, 當外套穿在出面
我仔會好似平時咁穿晒 t-shirt, jacket, 褲, 再穿羽絨
番到學校除低羽絨都仲有件jacket

原帖由 bb2 於 10-12-15 17:14 發表
咁件JACKET係咪連埋FLEECE呢?會唔會好臃腫?

我仔上年係舊款PE套裝, 件jacket無fleece, 所以無問題
今年要穿的話, 應該唔會穿埋件fleece.  番到學校, 亞仔應該走來走去, 個人會暖d, 有風可以企埋一邊.  不過如果你仔仔怕凍, 穿埋都好, 尤其係唔知d仔會唔會一番到學就除左外套

請問你們在那裏買羽絨給囝囝架? 有冇指定款式架? 學校係咪一定要學生着深藍色架? 如果深啡色/深灰色又可唔可以呢? 因家裏有以上兩隻色嘅羽絨, 就是沒有深藍色, 如果再買又實在太多羽絨了. 請各位家長指教, 謝謝!

一定要深藍色, 唔准有其他色...我都係係BOSSINNI買咋..其實國貨公司都有架, 不過之前賣斷碼囉...

原帖由 wynma 於 11-1-2 01:05 發表
請問你們在那裏買羽絨給囝囝架? 有冇指定款式架? 學校係咪一定要學生着深藍色架? 如果深啡色/深灰色又可唔可以呢? 因家裏有以上兩隻色嘅羽絨, 就是沒有深藍色, 如果再買又實在太多羽絨了. 請各位家長指教, 謝謝! ...

羽絨一定要深藍色, 吉吉島有好多款, 梗有一件岩你

係咪要低過12度先可以著羽絨返學呀...???
我之前衰咗,貪心諗住買件2面色可以著返學兼去街唔會悶,點知原來都唔得,今日終於都去買咗件淨深藍色比個仔,但佢又話若果低過12度唔比著...???我淨係知長褲一定要under12度先著,但外套都要..???13度都好凍wor

回復 1# ritaor66 的帖子

係呀! 仲話要計市區溫度, 我地住新界, 朝朝都比市區低成二,三度. 小朋友著住短褲同校樓點會夠暖? 今日仲話一定要refer天文台嘅溫度才可作準.  唉...
如果學校在教學方面都咁嚴謹就好啦!
‹ 上一主題|下一主題