用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 兒子不聽話不讀書!!好煩!!
樓主: cherryning
go

兒子不聽話不讀書!!好煩!! [複製鏈接]

回復 cherryning 的帖子

努力!!!努力!!!祝您囝囝越大越生性!!

csy_ma  每次見您出現,總係鼓動到正能量,like  發表於 12-4-19 19:35

引用:回復+cherryning+的帖子 努力!!!努力!!!祝

原帖由 囝囝mama 於 12-03-08 發表
回復 cherryning 的帖子

努力!!!努力!!!祝您囝囝越大越生性!! ...
我都希望!我會努力!

回復 foster_ma 的帖子

好彩依家佢仲聽我講,每次發完脾氣佢都知錯,哭着同我道歉和保證。現在比之前乖咗D,功課多數係佢自己做好的,然後我檢查,有錯再要佢改正,但佢依然係坐唔穩櫈,一邊寫功課一邊不停嘴係咁講嘢,手亦唔停玩嘢,真係好難忍。冇法,唯有慢慢來了,現幫佢報咗游泳班,希望消耗佢D精力,唔好咁好動啦!

回復 囝囝mama 的帖子

謝謝囝囝mama。
我會去買來好好看看,希望能找到幫到自己和囝囝的方法啦!

Sorry 單看這裡已經明白單親媽的辛苦事事一腳踢 仔仔又不聽話 我知道小朋友缺乏愛是會變得很反叛的 所以大前提不是功課 是親子關係
你看你如何可跟他建立
由他的興趣出發 認同他 表達愛
不然心靈缺失將來更加反抗的

去找明愛小童群益會等試試解決他心裡的困惑

之後再談教學

囝囝mama    發表於 12-4-19 21:58

醒目開學勳章

引用:我仔都一樣真係懶到七彩,+剩係掛住上網、玩

原帖由 miffy 於 12-02-16 發表
我仔都一樣真係懶到七彩, 剩係掛住上網、玩車同睇電視, 但佢唯一好處就是肯做功課和自己會溫默書/ ...
同我仔一模一樣

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+miffy+於+12-02-16+發表我仔

原帖由 ilovematthew 於 12-04-24 發表
同我仔一模一樣
我仔一年級,星期一至五私人功課班,補習老師還每天有額外習作,星期六日也去KWIK補英文及數學都攪唔掂,放假叫佢溫習又求其,唔上心,可能尤其中文、英文比較差,唉,打不好個底都唔知點上

miffy  嘩~~ 你個咁勤力都叫懶, 我個日日睇tv, weekend出街玩  發表於 12-4-24 14:13

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+miffy+於+12-02-16+發表我仔

原帖由 ilovematthew 於 12-04-24 發表
同我仔一模一樣
我仔一年級,星期一至五私人功課班,補習老師還每天有額外習作,星期六日也去KWIK補英文及數學都攪唔掂,放假叫佢溫習又求其,唔上心,可能尤其中文、英文比較差,唉,打不好個底都唔知點上

醒目開學勳章

同我仔一模一樣

回復 ilovematthew 的帖子

一年級不要太迫, 怕嚇親小朋友 .

回復 smallfoothk 的帖子

雖然我女兒九月才上小一,我見你嘅意見後都好贊同,我諗係要小朋友自己醒覺,自己乜都唔做就會考第尾,升唔到班,當然要和老師溝通一下。

zhiyin2004 發表於 12-4-6 23:35
回復 foster_ma 的帖子

好彩依家佢仲聽我講,每次發完脾氣佢都知錯,哭着同我道歉和保證。現在比之前乖咗D, ...
我今日同一個家長傾過,佢話社工提議做十五分鈡功課,再帶小朋友去公園跑十五分鐘,消耗過多精力後,他小朋友終可以坐定做埋其它功課,媽媽再讃賞他。雖然只試了一天,但你可以試下。

咁又無試過有限度的體罰呢 ? 我覺得你要勸又勸過, 講又講過. 比多一次機會佢同佢講, 如佢又唔遵守, 就要打手掌或其他體罰, 因個小孩覺得你只係吹水, 試晒你底線了..

回復 Chrizy 的帖子

謝謝Chrizy,我依家都係時緊時鬆的態度,有時都會帶囝囝去打羽毛球或籃球等活動,每個假期做好功課後就帶他出外玩,踩單車。功課放鬆了不作對答案的檢查,由他交回學校讓老師檢查,只需看他全做好就行了,這樣就避免了沖突。

回復 zhiyin2004 的帖子

那就好了,努力啊!
‹ 上一主題|下一主題