用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 兒子不聽話不讀書!!好煩!!
go

兒子不聽話不讀書!!好煩!! [複製鏈接]

成績唔得仲唔肯做工課!!補習社返來無做曬工課仲要去玩!!就喜歡玩,其他都唔喜歡了,有什麼辦法可以令他乖D!!好煩好煩!!!
   1    2    0    0

醒目開學勳章

阿仔幾大呀?有冇HOUSERULE 一定要做完功課先玩? OR佢試過做完功課準備玩時你再俾多幾樣EXERCISE佢做, 所以唔再合作?

請問香港有寄宿小學啊,我真系煩到死啦@@@

smallfoothk  聖士提反  發表於 12-2-10 13:32

我要返工理唔到咁多,我要規定他做完工課先玩,他答應了又唔做,有時嚴D就聽話幾天,過後一樣照玩!!

小3啦!!

:D :(

我個仔都係咁呀...岩岩派咗TEST卷, 真係想死!!再咁落去真係唔係佢跳樓,係我跳樓

小三應該可以同佢傾下偈!小朋友都貪玩,你試下同佢協議一個大家都覺得可行的做功課、溫書同玩的時間表!看看如何!如果時間表佢有份決定,佢可能會比心機去完成時間表內的事情!

試下一齊set time table,每日完成有sticker, 儲滿一個數量stickers換禮物,吾知你學校點,我女學校都係用Li個方法,搞到佢都學人比sticker姐姐,同姐姐講如果佢做得好就有sticker換禮物。小朋友邊個湊?如果係姐姐,如果兩個都有禮物吾知可吾可行呢?

男孩子多數唔work.

原帖由 idy926 於 11-11-18 08:46 發表
試下一齊set time table,每日完成有sticker, 儲滿一個數量stickers換禮物,吾知你學校點,我女學校都係用Li個方法,搞到佢都學人比sticker姐姐,同姐姐講如果佢做得好就有sticker換禮物。小朋友邊個湊?如果係姐姐,如果兩個都有 ...

回復 10# cherryning 的帖子

他喜歡玩什麼呢?下課後再加補習班其實真係好累,就讓他先鬆鬆,再做功課,可以嗎?
只要不是玩遊戲機就好了。但方法是從小介紹不同玩意給他。我仔也是三年班,明白不能用教女孩的方法教他。

可唔可以同 佢約法三章? 如做 到 你 要求的 (one week ) as a unit , 就 可 同 佢 食 好 野 ? ie ice cream or go to cinema ? or a nice cafe ?? 呢 d 野 對 我 女 ok- 佢 好 男仔 性格!! or weekend 有 佢 like 既 activity?? 如 放 racing car ? ride a bicycle ? or ice skating ??

回覆:兒子不聽話不讀書!!好煩!!

完全唔work

我男朋友話佢聽話會買嘢俾佢,佢依家會自己做工課,不過溫書就講極都唔溫!,哎!

一返來就開電視,講極唔聽!叫佢做完工課先睇,一做完工課書都唔溫又 睇電視,講唔 聽啊丨

ymama  不可行, 我試過, 最後個仔CHECK到沒插電, 自己插返!!!  發表於 12-4-24 20:35
Yanamami  靜靜雞拔插頭, 咪俾佢知, 話TV坏左.  發表於 12-2-10 11:07

我倆個囝囝差不多!!!

我囝囝都會發我脾氣,唔肯做功課溫習。
主要係因為佢覺得好辛苦,好想玩。
我通常會陪佢一齊做,同埋起初幫佢少少,等佢有返D信心。大力抱下佢,錫下佢。呢招對囝囝好有效,因為佢係個類要有人陪,有人抱下佢的人。
for every one criticism, three positives must be given.

cherryning 發表於 12-2-9 11:55
一返來就開電視,講極唔聽!叫佢做完工課先睇,一做完工課書都唔溫又 睇電視,講唔 聽啊丨

...

我個friend話佢細個掛住睇電視唔做功課, 講極唔聽, 結果佢爸爸掉左個電視落垃圾站.........
個friend 之後就好生性........ 入埋大學添

pingi  對呀,我仔小3, 老公成日同我攬對抗, 所以我認為家人管教態度要一致先有用!  發表於 12-2-22 10:01
Yanamami  好提議! 要全家合作.  發表於 12-2-10 11:08

關於睇電視,可以考慮設電視開關密碼(如有),拔電線或安裝電源搖控器。
cherryning 發表於 12-2-9 11:55

...

回復 cherryning 的帖子

無佢乎!!!
‹ 上一主題|下一主題