用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 兒子不聽話不讀書!!好煩!!
樓主: cherryning
go

兒子不聽話不讀書!!好煩!! [複製鏈接]

忍耐一下,到中學想教都教不到,佢有自己朋友及空間

一於暑假送去黃埔軍校受訓啦

smallfoothk  我朋友試過,冇用  發表於 12-2-21 10:12

引用:回復+cherryning+的帖子 適量體罰,+例如打

原帖由 woodst 於 12-02-20 發表
回復 cherryning 的帖子

適量體罰, 例如打pat pat, 可否令佢聽話
我 被佢老豆夾埋佢告我打佢,好鬼慘,好彩冇事!

woodst  3歲定80,細個唔聽話,大個仲難教,無辦法啦,佢老斗仲  發表於 12-2-21 16:15

引用:一於暑假送去黃埔軍校受訓啦

原帖由 maylmm 於 12-02-21 發表
一於暑假送去黃埔軍校受訓啦
點送?

每年夏天旅行社都有辦哩類遊學團

引用:每年夏天旅行社都有辦哩類遊學團

原帖由 maylmm 於 12-02-21 發表
每年夏天旅行社都有辦哩類遊學團
今年我都去睇下幫佢報個,多謝曬!

我囝囝也是一樣,現讀小二,平時很乖很聽話,每次都是功課引起“戰爭”,寫字貪快潦草,計應用題橫式寫錯數字,直式又把個位和十位的數字調轉來寫,但橫式的答案竟是正確的;選答案填空都抄錯字,英文已學過的單詞記得的沒幾個。平時做功課邊做邊玩,玩具全收了他就玩筆套、直尺、擦膠,甚至一張都可以玩,成績真的令人擔憂,唉!功課要他改就大發脾氣,又哭又扔東西,請有經驗的家長比d良方啦!謝~

引用:Quote:原帖由+woodst+於+12-02-20+發表回復

回覆:zhiyin2004 的帖子

我仔都一樣

回覆:madscientist 的帖子

拉左入警察局,拘留八個鐘!我仔去左醫院住左20日,仲入埋寄養家庭!

引用:Quote:原帖由+cherryning+於+12-02-21+發表

原帖由 madscientist 於 12-03-06 發表
「告」?玩玩下咋下嗎?
最后查清楚冇事先俾個仔我!

引用:樓主,我以為你講緊我呀仔,+P2-情形一樣,+由

原帖由 Heima04 於 12-02-13 發表
樓主,我以為你講緊我呀仔, P2-情形一樣, 由於在補習班未能做好功課, 而且導師只會講答案, 不會解釋, 故剛連 ...
我呀仔都好似你嘅一樣,唔肯自己做,我嗰人唔坐隔離,功課永遠做唔完,真係想死!

引用:拉左入警察局,拘留八個鐘!我仔去左醫院住

Dear Cherryning,

i am sure you love your son and know you have no intention to do so..... no matter what was happended

引用:Quote:原帖由+cherryning+於+12-03-07+發表

原帖由 madscientist 於 12-03-07 發表
你打到個仔入醫院?!!
我打左個仔,我就有事啦!我都話冇打,最後冇事!個仔入院驗傷,撫養權係我㗎,我被人告佢冇得返來又冇地方去咪留院囉!搵到寄養家庭先轉寄養!佢老豆叫佢報警,所以為左對我公平都唔可以去佢老豆度!哎

引用:Dear+Cherryning,+i+am+sure+you+love+your

原帖由 like_travel 於 12-03-07 發表
Dear Cherryning,

i am sure you love your son and know you have no intention to do so..... no matte ...
英文唔明!

回覆:兒子不聽話不讀書!!好煩!!

依家我搬左屋個仔轉變好多,肯自己做功課啦! 同佢溫書佢都肯!希望遲點可以自己溫書!

回復 zhiyin2004 的帖子

(好媽媽勝過好老師)   這本書非常好,已经出佐一,二集.你可以睇吓佢D內容.參考吓佢教囝方法,

回復 IMCheung 的帖子

小朋友專注力不足,一般小學生二十至二十五分鈡,如果佢打完機,睇完電視再做功課會慢很多的!!!

zhiyin2004 發表於 12-3-6 14:07
我囝囝也是一樣,現讀小二,平時很乖很聽話,每次都是功課引起“戰爭”,寫字貪快潦草,計應用題橫式寫錯數字,直 ...

嘩!直頭同我個囝一模一樣。
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!
‹ 上一主題|下一主題