用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有海外 passport 會讀完中三定考埋HKDSE 先決定去唔去外 ...
樓主: chatroom台長
go

有海外 passport 會讀完中三定考埋HKDSE 先決定去唔去外國讀書 [複製鏈接]

回復 20# familyking 的帖子

Hi familyking,

其實我自己同個女係Canada citizen 應該第一選擇係佢, 其餘就到澳洲同英國, 美國雖然名大學好多, 但始終覺得好多槍擊事件, 自己唔太喜歡, 我唸你如果無任何一個國家既 passport, 我唔會選Canada 因為如果都唸住比得出3x萬/年, 我寧願選擇英國囉, 自己比較喜歡呢個國家英文純正, 男仔係英國讀完覺得 gentleman d, 國家文化同治安都唔錯, 你搵 agent 選擇d無太多唐人讀既 high school, 其實都要睇下你仔成績如何, 到時咩學校收先決定.

回復 6# siufans 的帖子

When you apply for university, they will ask you for the volunteer hours you have done.

原帖由 chatroom台長 於 11-11-18 17:08 發表

其實我自己同個女係Canada citizen 應該第一選擇係佢, 其餘就到澳洲同英國, 美國雖然名大學好多, 但始終覺得好多槍擊事件, 自己唔太喜歡, 我唸你如果無任何一個國家既 passport, 我唔會選Canada 因 ...

其實我同你一樣,我全家都巳是Canadian citizen,但巳回流10幾年,如果不是,當然首選未必會選CANADA啦. 但因回流多年,我看Vancouver School Boad. 話如果小朋友不是在加拿大出世(我仔在香港出世,雖然有謢照),一定要先去DRPC註冊,另要考ASSCESSMENT,住址證明等,吾則要無論你是否公民,都需付全費. 所以我才說,姑果要比全費的話,會有好多選擇,何必限在CANADA. 但自己又想看他們,所以曾想是否應辭職去同他們讀幾年書...所以才矛盾.

回復 23# familyking 的帖子

哦...明白哂, 我地d仔女係Canada citizen 聽講入佢地大學係比student visa 易d, 好似假設有100個位, 80個係比 citizen 20 個就比其他人, 呢樣野就係我地既福利可以考慮下.

原帖由 chatroom台長 於 11-11-21 12:22 發表
哦...明白哂, 我地d仔女係Canada citizen 聽講入佢地大學係比student visa 易d, 好似假設有100個位, 80個係比 citizen 20 個就比其他人, 呢樣野就係我地既福利可以考慮下. ...

咁就踗得過..

回復 25# familyking 的帖子

今朝同係Toronto 住既朋友傾完電話, 佢話果邊讀書d細路好開心無壓力, 主張如果weekend 都有功課, 就等於比左壓力d小朋友, test & exam 極少, 功課已經係學校做好哂, weekend 係 family day 比佢地玩, 我同佢講如果比我女知道, 可能即刻聽日就要飛過去讀.

原帖由 chatroom台長 於 11-11-23 15:51 發表
今朝同係Toronto 住既朋友傾完電話, 佢話果邊讀書d細路好開心無壓力, 主張如果weekend 都有功課, 就等於比左壓力d小朋友, test & exam 極少, 功課已經係學校做好哂, weekend 係 family day 比佢地玩, 我同佢講如果比 ...

我大仔升左中學都鞋鞋聲話辛苦,多左好多功課,考試及測驗, 之前更為左一次默書,突然話轉校....我覺得香港D教育制度好有問題,搞到D大人細佬都好大壓力. 我巳經自問係小數無比壓力我仔,從無補習,亦無課外額外活動(除左學校個D同校隊). 逢星期日一定family day,玩樂至上. 可能我一心想佢遲下都過加拿大讀,現在由得他,我話你巳經比好多人幸運.好彩佢都中规中舉.

我自己覺得外國讀書真係開心好多,但有時驚佢太自由,吾知讀吾讀到, 好睇個細佬自己本質,所以太早及太細好易被人影響, 大D呢起碼識想D,加上學多少少中文先,因第時世界可能係東方,中文同英文都好重要. 加上佢現在仲好吾捨得D同學. 我就洗定佢腦先,話遲D一定要去加讀書. 等佢早D有心理準備. 到時去得安心D.

香港讀書就係好辛苦, 我女今年先中一間學校真係勁, 日日唔係 test , quiz 就 dictation, 簡直讀到人都 short, 星期六, 日仲要學完野就番屋企溫習, 我女都開始話辛苦, 跟住幾年都唔知點捱.

我唸如果我地d仔女中四過去讀 grade 10, 都係同佢一齊去睇住佢好d, 我朋友話如果high school 讀得ok, 其實想入大學唔困難, 始終都係比 citizen 讀多, 一定機會大過香港.

原帖由 familyking 於 11-11-23 16:29 發表

我大仔升左中學都鞋鞋聲話辛苦,多左好多功課,考試及測驗, 之前更為左一次默書,突然話轉校....我覺得香港D教育制度好有問題,搞到D大人細佬都好大壓力. 我巳經自問係小數無比壓力我仔,從無補習,亦無課外額外活動(除 ...

我個大仔温哥華出世,現在中中讀中三

去年他嚷著要到加拿大讀書,太太和我不大願意,因他正值青春期,喜怒無常,時常亂發脾氣,身為父母,當然要好好敎導他。雖然他多倫多的姨丈姨母答應照顧他,可是總覺得少年反叛期非同小可,始終會打擾人家生活。況且我們還有個細仔,我們好希望他們兩兄弟可以先學好中文及普通話,始終中文比英文艱深得多。

因為他不斷要求,於是我們大概於今年六月開始進行手續。親友先替我們預約當地 Education Board 八月份做評估,這會決定他由那個Grade 讀起及是否需要英語輔助班。

到了評估當日,職員先替我們檢查文件,大仔passport、出世紙、父母passport、公民証及當地住址証明等。評估主要考核英語能力及數學,英語方面當然包括作文、閱讀理解及會語。

評估後,駐場老師會即時通知結果。大仔好開心,由小學到中二,佢第一次數學 100分,佢英語評估亦非常優越,唔需要英語輔導班,個老師仲好好奇問他是否於香港讀國際學校就讀。

最後個仔決定香港讀多年 (好采冇同佢退學),佢話要跟我學數學先打好基礎,要保侍香港學生呢方面優勢。我好認真同佢講,中文咁差好難喺香港入到好大學或好科目,絕對唔可以遲過 Grade 11 過加拿大,好嘅學系local high school 學生會優先。

佢而家中三成績唔錯,脾氣亦日漸改善,好多科名列前芧,不過中文真係好屎,主要唔鐘意讀所以唔盡力。

我個大仔温哥華出世,現在中中讀中三

去年他嚷著要到加拿大讀書,太太和我不大願意,因他正值青春期,時常亂發脾氣。雖然他多倫多的姨丈姨母答應照顧他,可是總覺得少年反叛期非同小可,始終會打擾人家生活。況且我們還有個細仔 ... [/quote]

嘩!你仔都好叻。但我相信好多香港去的小朋友成績,尤其數學都較當地小朋友好,因香港的課程一般都較深。所以佢地實喜歡,會輕鬆很多。
現在你是否已有學校收了明年去讀?
我聽講大學要看hing school 三年成績,否則要考

回復 29# johnnyrotten 的帖子

Hi Johnnyrotten,

多謝你的分享 ! 請問如果自己係香港搵d agent 幫手, 係咪唔駛自己飛過去 Toronto 做評估, 只需要睇香港學校成績申請 ? Tks a lot !

原帖由 familyking 於 11-11-24 11:48 發表
現在你是否已有學校收了明年去讀?
我聽講大學要看hing school 三年成績,否則要考

佢做評估前,都有借佢表哥(與大仔同年) 數學書參考,感覺低香港三年。

佢今年已經有中學收,但因為佢放棄,相信出年要再作評估,呢層冇問題。其實身為加拿大公民係無須擔心冇學校收,個 Education Board 根據住址 assign 學校比你個仔女,學校一定要收,家長亦冇權選擇,冇名校非名校之分。仲有,assign 邊間學校同評估絕對無關。

至於大學是否要看hing school 三年成績,我要打聽吓,好多謝你消息。

有一樣嘢我想提,而家多倫多好多大陸中國人,同大陸中國人做同學無可避免,不過我哋冇所謂。

原帖由 chatroom台長 於 11-11-24 12:19 發表

多謝你的分享 ! 請問如果自己係香港搵d agent 幫手, 係咪唔駛自己飛過去 Toronto 做評估, 只需要睇香港學校成績申請 ? Tks a lot !

如果選擇公校,搵agent 係多餘,當地親友就真係可以幫手。僅記要預約做評估,父母要飛過去,要帶香港成績表,要帶父母passport及公民證證明eligibility。香港成績表只係用作証明小朋友有否接受持續性教育,同 assign 邊間學校無關,千祈唔好用香港式思維幫小朋友揾學校。

簽名被屏蔽

原帖由 Henrymama 於 11-11-24 14:59 發表

我都搭句嘴:

我上網查過, 有些公立high school如果通過香港agent聯繫係免費的, 咁有人幫手是否好小小

香港band 1中學的考試分一般都比到好手緊, 70分已經好高分, 但加拿大的學校並不知道各學校的程 ...

或者有其他渠道我真係唔知,我只是將我新鮮熱辣經驗同大家分亨。比多個資料大家,加拿大回流公民入學程序係點,其中一個官方資料你哋可以網上 search "york region district school board" (邊個 school board 啱你地視乎申報住址)揾到。

當然我知道香港band 1中學係點,不過加拿大只會根據佢哋評估試。舉多個例,我當年報英國大學學校雖然承認HKAL,不過佢哋認為同GCE AL equivalant,不過我哋知道 HKAL 攞 'E' 甚至 'F', 同樣科目可以GCE AL 攞 'A',有時就係咁無耐。

簽名被屏蔽

唔該哂 ! 我仲想知道以下既資料 :-

1.  如果搵私校係咪可以搵 agent 幫手 ? 讀私校係咪容易d考到好既大學 ?

2.  如果過去做評估爸爸唔得閒去可否只係媽咪去 ? 同埋我老公唔係 citizen ok 嗎 ?

原帖由 johnnyrotten 於 11-11-24 12:34 發表

如果選擇公校,搵agent 係多餘,當地親友就真係可以幫手。僅記要預約做評估,父母要飛過去,要帶香港成績表,要帶父母passport及公民證證明eligibility。香港成績表只係用作証明小朋友有否接受持續性教育,同 assign 邊間學校 ...

原帖由 chatroom台長 於 11-11-24 16:40 發表

唔該哂 ! 我仲想知道以下既資料 :-

1.  如果搵私校係咪可以搵 agent 幫手 ? 讀私校係咪容易d考到好既大學 ?

2.  如果過去做評估爸爸唔得閒去可否只係媽咪去 ? 同埋我老公唔係 citizen ok 嗎 ?

...

1.  因為冇認真揾私校, 不想胡亂作答, 假如你揾到資料, 希望你能告訴我.

2.  私校點樣做評估真係唔知, 亦唔相信好似官校要檢查父母證件咁嚴格. 都係講番加國公民申請加國公校. 我個大仔評估當日, 的確有一名港人媽媽 (老公冇出現) 帶女兒做評估, 個仔仲知人家女兒香港讀庇理羅士. 我都好偑服個仔, 短短時間都可以溝女. 至於你老公係咪公民我覺得唔係重點, 你係個女係就已經符合基本條件. 不過箇中申請進程, 當然要參考官方指引.

‹ 上一主題|下一主題