用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有海外 passport 會讀完中三定考埋HKDSE 先決定去唔去外 ...
go

有海外 passport 會讀完中三定考埋HKDSE 先決定去唔去外國讀書 [複製鏈接]

如題, 請大家交流下心得, Tks !

3    0    0    0

等個仔學多幾年中文,大學先放佢走,唔關有冇外國國籍事。

Hi Kym,

我個係女呀 ! 不過我住係Toronto D 朋友話如果中六先返過去讀, 想考到好既大學比較困難, 如果香港中六成績唔好, 可能要係果邊 repeat 一年 grade 12, 但中三過去我要陪我女過去讀公校先唔洗錢, 我自己就要放棄好多野, 所以都唔知點好

原帖由 kym 於 11-11-12 02:55 發表
等個仔學多幾年中文,大學先放佢走,唔關有冇外國國籍事。

原帖由 chatroom台長 於 2011/11/12 11:38 發表
Hi Kym,

我個係女呀 ! 不過我住係Toronto D 朋友話如果中六先返過去讀, 想考到好既大學比較困難, 如果香港中六成績唔好, 可能要係果邊 repeat 一年 grade 12, 但中三過去我要陪我女過去讀公校先唔洗錢, 我自己就要 ...

佢會晌Toronto 發展定香港?

Hi zeuscho,

真係暫時唔知去邊發展, 佢爸爸就話不如考埋個HKDSE先算, 如果入唔到好果幾間大學先再番去讀, 我細佬就同我講如果都有心讀Canada d 大學梗係中四就番去, 入左 high school 考入大學會容易d, 中六係香港都考得唔好, 去到都唔方入到好既大學啦 !

原帖由 zeuscho 於 11-11-13 15:25 發表

佢會晌Toronto 發展定香港?

Hi awah,

Million thanks ! 咁呢2年真係要認真唸下.

原帖由 awah112 於 11-11-14 13:32 發表
兩個都有道理,但我比較認同妳細佬講法.

係, 我都贊同到果邊讀中學再上大學比較好, 起碼打好英文底...睇吓在HK小朋友有無信心, 學校話起碼要5 or5**先可以踏進香港D大學, 但如果HK考得差先過去, 就係大學搮你...

回復 3# chatroom台長 的帖子

照我話,要早D去讀highschool,因為英文好緊要。另外入外國大學要有一定數目的volunteer時數才可。

多謝哂各位既回覆 ! 等亞女讀埋中二/三睇下成績點樣再決定, tks a lot !

原帖由 chatroom台長 於 2011/11/15 11:43 發表
多謝哂各位既回覆 ! 等亞女讀埋中二/三睇下成績點樣再決定, tks a lot !
咁樣會正路D。希望你個女努力啦。

其實我亦有同樣煩惱,知道早去上HIGH SCHOOL考當地大學好D,但自己就要放棄晒香港的工作陪他幾年,老公又未必在身邊,都好予盾.我仔現讀中一, 都要開始想,真煩!

回復 12# zeuscho 的帖子

Hi zeuscho,

不過香港好果4間大學都競爭好大, 聽講都係得一萬個位到, 即係可能4/5人只得一個得, 所以可能係咁先咁多人中四出國.

回復 13# familyking 的帖子

Hi familyking,

係呀真係好煩呀 ! 一唸起如果唔比佢地去, 到時係香港考唔到大學, 可能會怪自己點解中四唔比佢去讀, 起碼比佢去過得唔得係其次, 好過大左嬲我地唔比佢去, 男仔讀唔成書我自己覺得第日條路幾難行, 一係中四比佢讀 boarding school, 咁你可以 keep 住份工又可以陪老公, 放假咪飛去探下佢.

"照我話,要早D去讀highschool,因為英文好緊要。另外入外國大學要有一定數目的volunteer時數才可。"

Hi leeamy,

唔明, 以上是什麼意思?

Ref#chatroom台長

For boarding school - may be quite expensive.  We may need to pay for International student's fee.  I don't need to send him to Canada if we pay full fare.  But I heard from my friend, we may choose to have home stay...but as I know it's only for International student who doesn't have gudiance or parent living in Canada.  Not hard to find a school, it's only a headache how to manage his daily life and worry as a mother.  We should keep in touch to exchange update information.

回復 17# familyking 的帖子

Hi familyking,

其實個個國家如果你係公民讀私校一樣比全費, 讀公校就唔駛錢但師資無咁好, 好似我女有加拿大 passport 過去讀私校一樣比全學費, 但大學因為全部都係公校只比1/3, 如果番去讀都係貪佢讀大學多學校選擇, 其實雖然比1/3都貴過香港好多, boarding school 我問過其實 citizen 都住得, 同埋係平過 overseas 學生, 不過都想再 confirm 實, pls keep in touch !

原帖由 chatroom台長 於 2011/11/16 15:43 發表
Hi zeuscho,

不過香港好果4間大學都競爭好大, 聽講都係得一萬個位到, 即係可能4/5人只得一個得, 所以可能係咁先咁多人中四出國.

呵呵,Even我自己呢D窮等人家都係好後期先出國去讀大學Final year,再去名校讀post-grad。學無前後,達者為師0者。

Hi Chatroom台長

{boarding school 我問過其實 citizen 都住得, 同埋係平過 overseas 學生} 如有進一步資料,記得通知我.

係呢, 你目標去邊度讀. 我自己想佢去D無咁多華人的地方, 但會可能較小的地方,但又驚佢太僻及師資和成績無咁好,會影響佢日後進升大學成續. 但 Vancouver, Toronto等地,又驚太多華人, 學吾好英交及容易學壊,因父母可能不在身邊,.....很矛盾....你有何高見.

‹ 上一主題|下一主題