用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學中文不供詞
go

小學中文不供詞 [複製鏈接]

醒目開學勳章

想問吓你地小朋友面對中文填充不供詞有無困難呢? 今日阿仔話有時都唔知應該寫咩. 我唸都係要佢睇多D書至幫到佢. 請問還有其他方法嗎?
   1    0    0    0

要做多d練習,睇多d故事書,解釋比佢知!慢慢儲蓄下就會多d詞語。有時作句,佢唔記得d字,你可以寫比佢,但要佢寫三,五次。佢會系小一學查字典,咁你就叫佢查下字典,記下記下就多!記住,放暑假,都要做下練習,keep住keep 住,因為一個假期,就會唔記得好多架la!

不供詞填充技巧:

你們好,希望以下方法可幫助你們,多多指教.

1. 先按題目猜一猜大概的意思,寫下,如正面和負面的意思/是動作還是形容詞(關於引導小朋友找出詞性,可再詢問)

如:的學生令老師生氣.(問小朋友:好的小孩會令老師生氣嗎?還是不好的令老師生氣?我們如何形容不好的小朋友? 頑皮?不專心?)

2.平日:
  a) 用記憶法記下每課詞語:
   課文詞語:慚愧,貪心,懲罰,改過,請小朋友運用以上詞語作故事,可加入小朋友熟悉的人和事物。

b)請他用自己的文字解釋詞語,並說出可何時用,最好運用小朋友熟識的事物。雖然老師有請他們查字典,但小朋友有可能只是搬字過紙,不明所以。

3. 如小朋友仍有困難,不要怪責.可多加提示,(如:詞語可在第一段找到/再想不到,才把答案鎖定在第三段,第一句)再想一次.

4. 請多鼓勵小朋友,在初小的階段宜培養興趣,家長可與小朋友比賽,可先教認識關於家中一些的事物,用各種顏色筆寫下(可當親子活動,裝飾家居),然後,誰最快把詞語放在相應的家具上,就可勝出.

以上的意見是綜合本人的教學經驗,希望能略盡綿力幫肋人,歡迎轉載,請註明出處,本文是本人親手打字的,不要抄襲.希望多與大家交流,對小朋友有學習或心理方面有疑問,歡迎公開詢問或pm(發短訊)

醒目開學勳章

多謝妳地的意見. 會試試這些方法.

原帖由 cherryeung2002 於 11-11-8 03:09 發表
不供詞填充技巧:

你們好,希望以下方法可幫助你們,多多指教.

1. 先按題目猜一猜大概的意思,寫下,如正面和負面的意思/是動作還是形容詞(關於引導小朋友找出詞性,可再詢問)

如:的學生令老師生氣.(問小朋友:好的小 ...

醒目開學勳章 王國長老

其實不供詞題既字生係課文可以搵到, 我囡囡主力會溫返老師功課要寫既生字, 變左不供詞題對佢難度唔高.

如果小朋友對生字既解釋仲有問題, 咁你就需要同佢睇返課文講解幾次, 加深佢記憶, 咁運用起上黎會靈活好多.

小一 & 小二我會同佢默返課文生字, 會係測考前兩個禮拜分段默, 亦都幫助佢唔會執筆忘字.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題