用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Francis 考咩?
樓主: kelvinwan88
go

St. Francis 考咩? [複製鏈接]

Agreed, the one got accepted and will go for this school, really need to prepare for the harsh work. ( Especially Maths / logic etc.)

My daugther told me she missed one questions, that is word problem of calculations, when she came out she knows the anwser.   I guess it is stress to answer like that.

I don't know if this is true, she said she could manage the rest. :)

原帖由 smilefish 於 11-11-7 00:47 發表
Agreed, 唔係爲何要有band 1,2,3既分別,家長亦不須咁煩惱,都係一句,大家有自己的選擇權,that's it.
Ewong

其實好簡單啫,你哋嚮學校角度想一想,佢地都要用一個辨法去 filter 到得番咁上吓數目嘅小朋友入學嘛,冇人講一定要識哂或要識大部份至收喎!家長們可能都見到佢啲題目有深有淺,就係呢嗰原因囉。Interview至緊要結果公平,過程順利啫,係咪?佢就呢兩樣都做到。其實佢啲題目嘅程度同另外一些更出名嘅比仲差好遠,奇怪冇人講。

我都有同 Helper"煲冬瓜",雖然發音唔正,但坐底有信心咁講,負責安排的小朋友們亦很有自信。

I think the one entered 2nd in has met the basic requirements already.  but to choose the 160 from it. They will need to filter like this .

原帖由 flyda 於 11-11-7 09:49 發表
其實好簡單啫,你哋嚮學校角度想一想,佢地都要用一個辨法去 filter 到得番咁上吓數目嘅小朋友入學嘛,冇人講一定要識哂或要識大部份至收喎!家長們可能都見到佢啲題目有深有淺,就係呢嗰原因囉。Interview至緊要結果公平,過程 ...
Ewong

除左以上既問題, 呀女話都考左動作題, 佢話老師帶左佢去魔法島, 如果指住上面, 就要蹲下, 如果指住下面, 就要企起身, 玩左幾次, 就話帶番佢地去番現實世界, 指住上面, 就要企起身, 指住下面, 就要蹲下, 正常番WOR...其實我覺得呢個都幾難...大人都未必會次次啱...

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

佢話無考數學同普通話, 我相信佢係唔識, 所以選擇性失憶, 但有篇中文要讀, 係講去公園玩既, 英文就講關於睇醫生, 老師會讀一次, 小朋友就跟住讀, 呀女話佢中文有3個字唔識讀, 最後, 就係推理題, 哈哈笑, 擦膠, 書, 哈哈笑, 擦膠, 書, 跟住係咩呢..仲有, 佢話係5個小朋友一組, 老師無單獨傾計既....不過, 我想話學校安排得幾好, 就算早到, 總之GROUP 夠人就可以去考, 免卻OVERRUN 或家長等太耐, VERY GOOD!

http://hk.myblog.yahoo.com/cutie-wingnam

原帖由 mrnosey 於 11-11-6 20:35 發表
仲有, 學校好重視 MATHS, 好似想develop Maths 是強項咁, 小一簡介會話小一已加入奧 Maths ,知小朋友對maths 不是好, 就一定不會consider St francis, 因為Maths 真係要天份, 仲話奧Maths tim.... ...

請問SFA何時有小一簡介會呢???   報名時沒有資料提及???

原帖由 lingling06 於 11-11-5 23:25 發表
請問大家小朋友張interview letter, 有無蓋印仔?我見有些小朋友有,有些無, 包括我的兒子,知否是不是有特別意思?

阿囡都有印wor, 佢話睇圖書時個姐姐印係佢張FORM上.

原帖由 sfwsindy 於 11-11-6 07:07 AM 發表
眞係好深呀!我覺得有幸收咗,都絕對要唸清楚先!入咗去...大人同小朋友都會好忙...!少咗好多快樂日子!!

都係, 不過, 要睇本身有冇train開個小朋友, 我朋友阿仔讀喇沙, 由st. francis 升小2小3都有人轉過去喇沙, 個個轉親過去喇沙果堆都係好叻成績好標青.  但係我另一個朋友個仔小1已考入去st.francis, 今年已經小3, 佢都讀得好開心, 原因係佢阿仔好細就train開佢, 所以佢唔覺好辛苦. 真係要好睇屋企.

原帖由 yamiyami 於 11-11-7 10:36 AM 發表
佢話無考數學同普通話, 我相信佢係唔識, 所以選擇性失憶, 但有篇中文要讀, 係講去公園玩既, 英文就講關於睇醫生, 老師會讀一次, 小朋友就跟住讀, 呀女話佢中文有3個字唔識讀, 最後, 就係推理題, 哈哈笑, 擦膠, 書,  ...

阿女話有考讀書書, 讀咩書我就唔知, 我都覺得佢地d安排幾好.

actually depends on the kid if they are aggressive, they are suitable for this school but if your one need to push from time to time, you will feel very headache. For those applying this school, I think parents are also attracted by their high educational std and also good secondary allocation, it is not surprise to find that they are asking difficult questions and also having alot of test and exams. So why complain

其實"識"咪唔覺得深 ... "唔識"咪覺得深囉 ...
我覺得唔算深 .. 老師講完要小朋友覆述都叫深 ?
sfa係程度高的學校.. 要咁先簡到佢地要的小朋友同家長

我個女話她見到老師邊題比幾多分,所以我已大概知道她的成績了。:;pppp:

内容她話有看圖排先後,普通話,文字題數學等。

我幾欣賞SFA呢間學校,非常公平公正,不用interview父母,不用交portfolio,完全考小朋友之能力,如果被學校取錄,代表小朋友一定很叻、記性好的資優生,能應付小學艱深課程,我知有幾個做醫生,都係SFA畢業。

醒目開學勳章

我囡話有好多詞語,要自己串埋做故事

回覆 56# lcdtopcon 的文章

這也是我喜歡這學校的原因,公平考試。

睇完真係笑左, 除左學術要甘上下, 真係要多元智能發展甘

原帖由 yamiyami 於 11-11-7 10:31 發表
除左以上既問題, 呀女話都考左動作題, 佢話老師帶左佢去魔法島, 如果指住上面, 就要蹲下, 如果指住下面, 就要企起身, 玩左幾次, 就話帶番佢地去番現實世界, 指住上面, 就要企起身, 指住下面, 就要蹲下, 正常番WOR... ...

‹ 上一主題|下一主題