用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Francis 考咩?
樓主: kelvinwan88
go

St. Francis 考咩? [複製鏈接]

原帖由 仕澄母 於 11-11-6 10:36 發表
現在好像申請小一入學,而唔係申請跳班喎,我睇到題目之後,好彩無2nd In

我仔話有朱古力食,你地有無呀

原帖由 Babu0710 於 11-11-5 22:55 發表
Crazy! 一個五歲小孩識答呢啲題目並唔代表佢叻,只可以講佢家長夠怪獸!呢啲問題一個正常的小孩在小一時如留心上課一定會好快學識,如讀了兩年幼稚園便識答呢啲題目,可以想像佢失去幾多童真?!咁嘅考法絕對評估唔到小孩的潛質, ...

咁妳就錯喇,學校從來冇講過要搵有潛質的小朋友,只有講要搵適合的小朋友。
點先睇到個小朋友有冇潛質?要幾耐?十分鍾?一個鍾?一日?一個月?一年定十年?冇人知,所以學校只會揀現成的,而SFA出名係程度深的,哩啲問題都攪唔掂嘅話,就知妳冇資格讀「高深小學」啦,仲讀咩快樂童年?
最後想講嘅係,如果有啲學校嘅政策係搵妳講嗰啲「死讀書」嘅學生,早早俾妳知唔啱佢口味咁咪好囉,何必挑戰學校或家長點教仔呢?

絕對同意Derek_mum 的說法。其實從來無人逼你報一些所謂crazy 學校,亦唔代表識答這些問題的小孩是一定失去童真和他們的家長一定是怪獸家長。他們本身可能都是資優呢。小孩讀書叻唔叻唔緊要,但作為家長的身教才最重要。現在,我終於深明「吃不到葡萄是酸的」這個道理。

醒目開學勳章

我覺得兩睇,
有d小朋友是文靜內向讀書型,
你要佢地去主動、外向地與人討論交流,
佢地未必得,甚至可能驚到哭出來,
但你要佢地用文字或靜態d的方法去做,
佢地就可以做得好好,
所以作為家長是有責任去為孩子選合適的學校,而不是去選不合自己家庭教養理念及不合小孩性格及能力的學校。
要知道人人都去考並不等如arm自己小朋友,
好像買鞋一樣,
只有自己穿上去行過,才知舒唔舒服,
唔好因為人人都有而去買對刮腳鞋,
到時真係有苦自己知。

見大家甘有興趣講印仔,於是我又問下小兒有冇喇!佢答我有;係隻烏龜來㗎!

又唔洗講到crazy咁激。事實而家的小朋友,確實比以前聰明,只要小朋友有興趣學習,好似明明眼前有書同玩具,佢情願睇書,唔玩玩具,咁個家長又有幾怪獸呢。

學習絕對無得迫,迫到都唔會係真,家長只可以配合小朋友嘅喜惡,讓他自由發展。

個印係d helper 比的,如果小朋友有乖乖睇書就有,亞女話的。重有,有些小孩真的是自己喜歡學習而會答這些問題的,那些小孩會自己發問,尋根問底,難道他們的家長也是怪獸家長嗎?

好同意你所講, 事實就係咁!
可能我表達唔好, 享另一個forum比人誤解,
做左bk memeber快6年都未試過咁樣, 無奈!

原帖由 TMMA 於 11-11-6 12:16 發表
我覺得兩睇,
有d小朋友是文靜內向讀書型,
你要佢地去主動、外向地與人討論交流,
佢地未必得,甚至可能驚到哭出來,
但你要佢地用文字或靜態d的方法去做,
佢地就可以做得好好,
所以作為家長是有責任去為孩子選合適的學校,而不是 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

同你一樣,但最死係阿女話,最後問佢,若果你心愛既玩具趺了,你會點?佢答,叫MAMI買過...死硬...

想問RESULT幾時出...?

原帖由 Gerard 於 11-11-6 09:56 發表

和小兒的題目很接近, 他強調沒有問數學題

11月15日會公佈最後結果

原帖由 smilefish 於 11-11-6 16:36 發表
同你一樣,但最死係阿女話,最後問佢,若果你心愛既玩具趺了,你會點?佢答,叫MAMI買過...死硬...

想問RESULT幾時出...?

好快定生死...

原帖由 teaflower 於 11-11-6 16:38 發表
11月15日會公佈最後結果

My son said he been asked a Math question.

You have $10 to buy a newpaper which is normally $5, however, it is $2 cheaper today. What is the change.

He also been asked to read a English book about a bean called Mr. Whoops, then teacher asked a question about the book in Chinese. (He won't tell me what the question is).

原帖由 Gerard 於 11-11-6 09:56 發表

和小兒的題目很接近, 他強調沒有問數學題

Hi parents

Every one knows this school is pushing so if you are not prepare to work hard for the next few years, please don't consider to join this school otherwise it is really a nightmare for you and your kid. if you are well prepare to work hard then please go for it because kids can adapt to it if they can get the help from their parents, they will have good foundation in studying here. Every year the top students gone to the famous school such as maryknoll, la salle, DGS, DBS but there are also some gone because they can't catch up and fail in either Chi, Eng or Maths.

BTW, I still think this school is good even we have sacrifice alot for studying here. There is no free lunch.

其實我相信這學校要的所為適合的學生,就是入小一前家長已從其他渠道在K2時開始教懂小孩小一的課程,咁的要求對一個五歲小孩正常嗎?要明白如你的小孩是天才,入讀這校當然教深一年冇問題,但肯定這只極少數,其他要家長死谷才符合這校要求的話,小孩和家長都會好痛苦!教得深不就是一定好!

回覆 2# Babu0710 的文章

算啦,其實考時已知這所是什麼類型的學校,他的要求是什麼,而不是考完才知而有所意見,不然,大家去申請時是以什麼的準則而選這校?認為它是一所讀得開心的學校?一定不是law,它擺明是谷的學校,所以家長報名前不是已認同它的理念才報,為何之後才認為它的程道有過深的問題出現呢?

先此聲明我子女不是升小一及未讀過此校,只是見到咁考一個五歲小朋友實有點兒過份!各校長老師們對過教過咁多小朋友,點去找他們所需,實不用這方法

回覆 1# ha! 的文章

Agreed, 唔係爲何要有band 1,2,3既分別,家長亦不須咁煩惱,都係一句,大家有自己的選擇權,that's it.
‹ 上一主題|下一主題