用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真小學的國際班(Junior 1)是否很難入? ...
go

崇真小學的國際班(Junior 1)是否很難入? [複製鏈接]

仲有崇真小學,interview時間是18日下午5:15
interview時間over1小時15分鐘,有沒有前輩可指教為什麼小朋友要考那麼長?
國際部又考什麼呢?
thanks
   5    0    0    0

My child has the interview too....

Hi,

As last year's interview, my kid informed me the interview including
Oral, PTH, Maths - within 10's calculation, drawing etc

For parent, all stay at hall, may be some more briefing.

Good luck

原帖由 alunsweeney 於 11-11-5 08:05 發表
interview時間over1小時15分鐘,有沒有前輩可指教為什麼小朋友要考那麼長?
國際部又考什麼呢?
thanks

我還沒有收到面試通知,可否告知你是幾時交申請表和幾時收到面試通知,謝謝

原帖由 alunsweeney 於 11-11-5 08:05 發表
國際部又考什麼呢?
thanks

I sent the application in August, just got the interview nnotice last Thursday.  
Should be on the way.

quote]原帖由 who530 於 11-11-8 17:44 發表
我還沒有收到面試通知,可否告知你是幾時交申請表和幾時收到面試通知,謝謝

[/quote]

sian,

1) pth? 他們要看書後讀字嗎
2) pth的比重很大嗎
3) 如英文好的話,機會會大d嗎
4) 可以有什麼的預備?

千萬感謝

原帖由 sian 於 11-11-8 16:09 發表
Hi,

As last year's interview, my kid informed me the interview including
Oral, PTH, Maths - within 10's calculation, drawing etc

For parent, all stay at hall, may be some more briefing.

Good luck ...

回覆 1# alunsweeney 的文章

Hi,

以我的理解,無論你是報主流班或國際班,也是進行同一個模式的面試程序,獲取錄後學校會出信通知家長,內容是小朋友被取錄為主流班或國際班的學生...希望幫到你!

原帖由 UncleGrand 於 11-11-8 21:14 發表
Hi,

以我的理解,無論你是報主流班或國際班,也是進行同一個模式的面試程序,獲取錄後學校會出信通知家長,內容是小朋友被取錄為主流班或國際班的學生...希望幫到你! ...

應該唔一樣喎! 因為如果報考國際部而取錄, 註冊時可選讀國際或主流, 而如果報主流而取錄, 只可註冊主流, 假如該學生想轉讀國際係要考過架! 所以interview內容應該唔同喎!

知唔知國際班有幾多位給外人?

當真?我现在想女女入主流班!但係只有報了國際班!
大家認為主流定國際好?(如小朋友中英文程度一樣) 謝!

原帖由 Michelle_Hung 於 11-11-8 22:32 發表

應該唔一樣喎! 因為如果報考國際部而取錄, 註冊時可選讀國際或主流, 而如果報主流而取錄, 只可註冊主流, 假如該學生想轉讀國際係要考過架! 所以interview內容應該唔同喎! ...

原帖由 shelleym 於 11-11-8 23:00 發表
知唔知國際班有幾多位給外人?

之前有人話打過去學校問話係14個本校生, 14個外校生. 但我地班家長88掛掛問下問下, 自己KG一定唔止14個收o左, 當然我覺得最後好多人會放棄(好貴耶.. )
我自己就疊埋心水讀喇~~

事實真係貴左d!太多吾同收费,拍得住啟思般贵學校!

原帖由 Michelle_Hung 於 11-11-8 23:22 發表

之前有人話打過去學校問話係14個本校生, 14個外校生. 但我地班家長88掛掛問下問下, 自己KG一定唔止14個收o左, 當然我覺得最後好多人會放棄(好貴耶.. )
我自己就疊埋心水讀喇~~ ...

原帖由 law_panda 於 11-11-8 23:31 發表
事實真係貴左d!太多吾同收费,拍得住啟思般贵學校!

頭先一路講電話一路Post未講完~~ TT International stream真係幾貴架, 我覺得如果係一心望子成龍望女成鳳的真係要認真考慮下, 唔係話TT唔好, TT係開心學校, 其實唔係所謂"谷"果種, 如果想搵谷校的家長可能會嫌老師唔夠進取功課唔夠深呀咁囉! 其實如果想小朋友開開心心又有個"底"TT係好好! 啟思果類都開心, 不過如果升中唔入返國際學校就會好唔開心!

TT國際係用local 課程而某些topic用IB模式教, 我自己幾鍾意喎, 因為我其實喜歡IB可以開發下佢地個腦袋, 但始終HK個環境行全IB係有風險, 咁TT個情況係幾好的選擇. 另外我自己會諗, 個仔係唔係讀書材料仍是未知之數, 如果佢真係天資不足逼死佢都無用架?! 咁在TT 6年就算成績無人咁叻, 但英文PTH一定唔會差(我仔讀KG我真係好impresse佢5歲人仔可以見PTH人講PTH, 見英文人講英文, 自動轉台完全唔使諗, 我係從來無俾$同佢在外邊上過任何英文/PTH班) 返學又返得開心, 又係基督教學校, 已經滿足晒我要求!

其實慳返出去上英文/PTH堂都慳唔少架! (除非你想小朋友年年校際朗誦節拎獎另計啦!) 我朋友個女讀SRL, 佢請1 to 1的PTH同英文老師俾個女, 每個月都用四千幾蚊!加埋其他補習要五六千, 我問佢, "唔補唔得咩?" 佢答我:"你仔上了小學你就明喇! 唔補唔得架, 學校教的唔夠, 人地個個補你唔補就包尾!" 我忍唔住問佢:"咁其實你點解日頭仲俾個女返學?! 咁出去補未得囉, 佢朝8晚3果咁多個鐘係唔係即係在浪費時間?!" 我朋友黑晒面唔啋我行開o左~~
我接觸到的TT小學生唔多仲會出去補習, 可能因為揀得TT的家長都係唔想小朋友太辛苦先入來, 我自己都諗o左好耐點解TT配套咁好, 但升中派位好似唔係好突出. 到最近想幫個仔諗遠一點就有多些體會. 我都係估, 正如我所講好多選TT的家長都係想小朋友開心, 無壓力, 咁到升中果時又點會返轉頭去選那些爭崩頭同出名谷的中學呢? 如果想入超級名中學一早都唔會揀讀TT啦, 揀間谷到行一行的小學讀啦! anyway, 哩個係我估下o者~~ BTW TT其實升中都唔差, 只係上超級名校比例唔算多

入返正題, 往年TT國際部真係幾難入, 只因位少, 但相對報名的人都唔多, 我地係第一批in, 果次in 國際的有約70位小朋友. 主流的約300位小朋友.

Michelle, 十分感謝妳的分享,令我又進一步想通了!謝謝!

原帖由 Michelle_Hung 於 11-11-9 02:17 發表

頭先一路講電話一路Post未講完~~ TT International stream真係幾貴架, 我覺得如果係一心望子成龍望女成鳳的真係要認真考慮下, 唔係話TT唔好, TT係開心學校, 其實唔係所謂"谷"果種, 如果想搵谷校的家長可能會嫌老師 ...

Hi, alunsweeney

Sorry, my son really cannot remember the details!

For PTH and Eng, just oral.

Actually, it's really not so good to list out so details  here

原帖由 alunsweeney 於 11-11-8 20:47 發表
sian,

1) pth? 他們要看書後讀字嗎
2) pth的比重很大嗎
3) 如英文好的話,機會會大d嗎
4) 可以有什麼的預備?

千萬感謝

hi sian

could you please pm to me?

My son has no offer on hand, I am worried to death

Your help is much appreicated.

Michelle_Hung 發表於 11-11-9 02:17
頭先一路講電話一路Post未講完~~ TT International stream真係幾貴架, 我覺得如果係一心望子成龍望女成鳳 ...

Michelle Hung, thank you for sharing.

回復 Michelle_Hung 的帖子

我小朋友都收左入國際班, 但校長話會好辛苦, 因要用60%時間完成全部主流既野, 40%時間做IB既野, 所以比佢嚇親, 無交留位費. 原本報名係因為想小朋友開心D, 諗住唔係谷. 早知唔谷就交留位啦..

KINCHANI- 你放棄了學位? 真是假?國際班真是好難考,我個仔是waiting list,我真係好想個仔入呀...

中文程度跟本地學校一樣, 但課程全以國語教授、包括背三字經、唐詩等。英文用外國版書本、英數教快半年。另外宗教·音樂、常識、體育、美術、全是由西藉籍老師教、另外有日文和法文課。
‹ 上一主題|下一主題