用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細細BB真係好可憐⋯⋯冇學校想收
樓主: monsuki
go

細細BB真係好可憐⋯⋯冇學校想收 [複製鏈接]

原帖由 AMYBB111 於 11-11-4 14:29 發表
以過來人身份嚟安慰細B媽咪^^如果係細仔,但各方面都跟到的話,做細仔好過做大仔,就算而家小一考唔到心儀名小學,但遲d都可以憑實力去叩門,唔駛灰心架 ...

請問點解做細仔好過做大仔?
真係比較少聽到人咁講.

原帖由 baba987 於 11-11-4 17:19 發表
希望大家唔好介意先!講返我睇法!

我小兒都係細仔12月30日出世,今年佢考小學有7間,其中有三間offer,兩間second interview等result,包括st Paul boys 同高主教,其餘兩間等second in消息包括,蔡繼友,英華!

其實我曾經亦有諗過 ...

同意留個repeat"位"比小學同中學 .. 大兩年真係會好自卑

原帖由 kat0318 於 11-11-2 13:54 發表
我老公成日係到話差幾個月就差好多....
佢只係同佢班佬傾, 然後就咁話, 細仔好蝕底.
但我自己睇到, 之前又同k2班主任傾過, 洗唔洗留班一事.
我見到阿仔學習上, 知識領域上比其他大仔強, 但因係細仔, 手 ...

我個仔都係咁呀...佢11月細b..先話話佢係班上既細個批但係認知能力係好個批呀好過好多大B..不過佢寫字先生就話佢比人差d囉...

但多數主張做大 b 既人都話,趁細用左個 quota 佢,因為上到小學、中學佢就知,會打擊自信。

原帖由 Angelakibb 於 11-11-4 18:34 發表

同意留個repeat"位"比小學同中學 .. 大兩年真係會好自卑

我也不知道原因,或許是因為這位同學的哥哥也在該校讀小四,而她的父母也同時是該校的校友,其實,在我囝囝就讀該校兩個多月來,這校給我的感覺是 (我囝囝是在非關係組別入讀 Gp 4),總是幾乎每一位同學都同學校係某程度上有一定嘅關係,可能係我多心。

不過,我囝囝現在是讀得非常開心,比我想像中更好。

原帖由 interview 於 11-11-4 15:26 發表

總之報名表係寫9月cut off,點解有例外就只有學校先知啦。我都是第一次聽,又有新見聞!

蔡繼有劉校長在小一簡介會提及「細仔」在體育方面要到六年級才跟「大仔」的差距消除,「細仔」只有在音樂方面從小到大都跟「大仔」沒有差距,但佢冇講過話唔鍾意「細仔」,唔好對號入座。
     甘既然校长都认为大仔和细仔系有差距,而且唔只体育尼方面,甘你觉得校长会唔会收尼D有差距的细仔呢?
     况且我亦问过邻居的2个小朋友(都在蔡继有读书),佢地话班上最细只有9月生日的同学,10、11、12月的一个都无。当然唔系全部细仔都唔收,不过我念只会收个D与大仔无么差距的罗。但尼D细仔只系少数,我自问我的小朋友就不在其中了。我觉得校长的话并非恶意,只系讲事实,“唔中意”点会直接讲出口啊?但言下之意我就理解为校长唔会录取尼批有差距的细仔罗。

其實劉校長真正的用意,只有她自己才知!外人如何猜測也沒有可能知!
我只可以若自己是校長為例,那我會如何選擇!
細仔女如要突圍,必須要令學校覺得收到你是有價值的!不是巿儈或攻利,而是學校也要為自己的投資預計回報!細仔女唯一有利的是當他們參加一些以年齡為分組的公開比賽時,他們能以越級能力去拿冠軍!這是大仔大女一世也恨不到的「好處」!
所以,有意六月再戰的父母,不防收拾心情,努力參與比賽,用成績作為bargain power!

原帖由 guorong 於 11-11-5 14:14 發表
甘既然校长都认为大仔和细仔系有差距,而且唔只体育尼方面,甘你觉得校长会唔会收尼D有差距的细仔呢?
     况且我亦问过邻居的2个小朋友(都在蔡继有读书),佢地话班上最细只有9月生日的同学,10、11、12月的一个都无。

你鄰居的小朋友班上沒有9月後出生的同學,不等如其它班上沒有啊!今年的確有12月尾細仔入蔡繼有小一,他不是有關係人士。所以,我知道劉校長是會收細仔的!

况且,蔡繼有是12年一條龍學校。按道理,是沒有那麼大的壓力要力谷學生在小學階段的表現,大仔細仔到了要考 IGCSE 和 IB 時肯定沒有差距了!

我的意思请各位不要断章取义,我话个2个小朋友班上无细仔,并无话全级无细仔。但你地可以计下,如一个班里一个细仔都无,就算其他班每班有10个,甘细仔占的比例都系少。所以细仔同大仔有差距确系普遍存在的情况。
      细仔的妈咪都有甘的经验,就系自己的小朋友几个月前同衣家比都有好大唔同,所以若1月的小朋友同12月的小朋友比,当然会成熟一些,这是生理发育决定的,但并不是绝对。
      所以个位小朋友系12月30号的妈咪,就算你的小朋友与大仔无差距,甚至仲出色过大仔,亦不能以偏概全。

回覆 1# baba987 的文章

好同意, 阿女的幼稚園有小學, 但係好巧合地....所有細女, born on or after sept都在 waiting list....一睇就覺得先wait左d 細女....嗚嗚....

原帖由 nmy1024 於 11-11-14 13:01 發表
好同意, 阿女的幼稚園有小學, 但係好巧合地....所有細女, born on or after sept都在 waiting list....一睇就覺得先wait左d 細女....嗚嗚....

請問係邊間呀?

Is it spk????

原帖由 nmy1024 於 11-11-14 13:01 發表

可能我個女同你同一幼稚園,都係細女,都係waiting,
一早知道細好蝕低,所以至轉去一條龍,諗住即使外面D私校唔得,都有自己小學,點知都係waiting...........
唉...........好無奈
:(
:( :(

Would you mind telling me your kindergarten please?  Or pm me if inconvenience.

I would like to know as my little daughter will apply K1 coming soon.  Many thanks.

原帖由 OB-father 於 11-11-14 14:37 發表

可能我個女同你同一幼稚園,都係細女,都係waiting,
一早知道細好蝕低,所以至轉去一條龍,諗住即使外面D私校唔得,都有自己小學,點知都係waiting...........
唉...........好無奈
:( :(
:( ...

原帖由 angeljojo 於 11-11-14 14:41 發表
Would you mind telling me your kindergarten please?  Or pm me if inconvenience.

I would like to know as my little daughter will apply K1 coming soon.  Many thanks.

其實好多所謂一條龍幼稚園都唔係100%收番,小女間幼稚園亦唔例外,小學校長亦講明會有部份waiting,上年好多Waiting o既學生都收番
我個女可能面試麻麻再加上細女,所以畀學校Wait左,
得到既係失望<-------自己估下邊間啦
:( :( :(

‹ 上一主題|下一主題