用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細細BB真係好可憐⋯⋯冇學校想收
go

細細BB真係好可憐⋯⋯冇學校想收 [複製鏈接]

12/7細細BB真係好可憐⋯⋯冇學校收⋯⋯已經第七封reject信啦!⋯點算啊⋯唔通要小一重讀再大戰一場,做返大大B......:(
   0    0    0    0

原帖由 monsuki 於 11-11-1 22:22 發表
12/7細細BB真係好可憐⋯⋯冇學校收⋯⋯已經第七封reject信啦!⋯點算啊⋯唔通要小一重讀再大戰一場,做返大大B......:(

有d學校直頭唔俾form你報名呀

原帖由 monsuki 於 11-11-1 22:22 發表

不要氣餒,始終有好學校收嘅。不能一概而論,細細仔一定唔得。我都識得十二月細仔有好好的offer。或者換個角度想,好彩佢係細細B,就算明年要再戰,都唔係好大啫,總好過已經係大仔而又被reject呀!

醒目開學勳章

唔好唔開心,我有朋友係12月尾細仔, 都入左YW,而家小一lur
我囡都係細囡(10月尾),未有offer, 大家都+油啊

我個係1213,仲細一星期,咪仲係得個桔!継續努力!

repeat 一年小一可能有意外收穫

係蝕低D, 比心機

唔一定細B 就唔收的, 我個小朋友都係12月細B, 公布了4間, 都已有2間可以 2nd IN 了, 其他的重未公布. 加油!!

樂觀來睇細仔可以申請二次,下次更有經驗, 好過上面試班
My friend son this year 超大仔起碼好多間有seond in包括 Paul boy. 在班更有學習能力, 成績會較好.

Mine is a small boy too so I am thinking in a very positive way.  Being small, he is not to blame so do not give them too much pressure. 退一步海濶天空

我個囡係12月23日, 到依家真係覺得細女係不受歡迎... 如果派得唔好可唔可以明年先再申請小一? 應係求其搵一間小學讀一年P.1, 出年再考心儀小一定係讀多一年K3? 請指教!

原帖由 Babyeddie 於 11-11-2 00:02 發表
係蝕低D, 比心機

考幼稚園一戰,我巳經知道細B唔增值一定蝕的道理。所以一係變大仔,一係操fit佢。我選擇了後者,當中小朋友和媽媽真的付出好多心機和時間。蝕底係事實,視乎你點去改變命運。萬一唔好彩今年考唔到到心儀小學,用半年時間操fit佢,叩門可以outstanding到都一定有機會!細仔細女家長加油!

醒目開學勳章

原帖由 hialice 於 11-11-2 06:21 發表
我個囡係12月23日, 到依家真係覺得細女係不受歡迎... 如果派得唔好可唔可以明年先再申請小一? 應係求其搵一間小學讀一年P.1, 出年再考心儀小一定係讀多一年K3? 請指教! ...

每個小朋友只可以參加一次政府派位。如果今年派了,不管接受與否,明年都不可以參加。

我女是1229. K1是細女.  成績中間.  她還算跟得上, 但總是做事不能得心應手.  
決定重讀K1. 做大女. 第二年K1及K2, 讀得很好, 個人好自信, 和第一年K1的她很不同.
今年報了3直資, IN 得心情輕鬆, 3 戰2勝.
如今年細B真的考得不理想, 建議重讀K3, 明年再戰, 明年才大抽獎(一生人得一次), 相信會更好.
一生人流流長, 讀多一年而換得更好選擇, 絕對直得.

我個女都係11月細B,今年in左幾間都冇學校收,唯有奇望大抽獎或叩門,我唔會repeat k3,寧願到P1時再去in過,總好過做k3超大b到時又冇學校收(因為競爭一年比一年大,明年大抽獎相信比今年更難抽到好學校,下年更多人湧入41校網,學校就得咁多間,我會今年用左佢)

實際上細b是有優勢的! 但大前題是"能力"要與大b無差異!
舉例: 兩考生選一, 兩位都小提琴4級, 細b就會被選! 因為他未來的"可能"更遠大!
而且學校keep些細b, 在音樂及體育比賽中有戰略重要性 -- 3年級仍可出c組!!

原帖由 tinyuichan 於 11-11-2 09:40 發表
舉例: 兩考生選一, 兩位都小提琴4級, 細b就會被選! 因為他未來的"可能"更遠大!
而且學校keep些細b, 在音樂及體育比賽中有戰略重要性 -- 3年級仍可出c組!! ...

不過,以小學interview情况,如兩名考生能力差不多,學校會以大b優先

I have noticed this advantage when my daughter went for competition and contest.  Right, take another half of the year to train my girl intensively and go for the knocking door period in June!!

原帖由 tinyuichan 於 11-11-2 09:40 發表
而且學校keep些細b, 在音樂及體育比賽中有戰略重要性 -- 3年級仍可出c組!! ...

我想小學主要都係睇interview表現,因5歲小朋友有幾個月差距唔算大,反而幼稚園interview的影響比較大。我都識人的小朋友係12月出世上年比DBS收左。所以千其唔好氣餒,加油!

其實都唔一定, 我女都是細b (12月), 都有 offer, 只係機會細d. 唔得就大抽獎, 出年再考過.
‹ 上一主題|下一主題