用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GT 同福附
樓主: benalg
go

GT 同福附 [複製鏈接]

原帖由 EYUNG 於 11-11-1 18:18 發表
福附的學生有些學生的水平是一般, 去年的簡介會我最 buy 校長的一句說話是她所收的學生可能不是 band one, 但希望六年後可成為 band one 生. 即學校是有準備地提升學生的水平. 福附的課程並沒有加快, 各主科定期都會有小測, 默書, 分數都會佔期考的一部分.

小測有它的好處就是可讓學生在平時都會温習, 範圍比較細, 卷亦不是太深. 但有時幾科都在同一個星期做感覺有點壓力.

小一話上學期沒有考試, 但其實已做了很多次小測. 有時老師會在小測前一天與學生加以温習, 短短兩個月學生已習慣了測驗. 據知福中都是類似以小測保持學生常在温習狀態. 有人愛這模式, 有人覺得太谷. 我就覺得明白學校的用意而家長又能接受, 才可與學校配合使學生能愉快有效地學習.

係呀, 學校平時嘅quiz真係好有作用, 我仔對統測唔會太緊張, 平時quiz佢仲話好好玩, 高分數仲有小獎勵, 大大增加自信心, 而呢d小quiz, 又可比我知佢邊方面強與弱, 同佢溫書輕鬆好多.  佢日日返黎都自動自覺做完巧課溫吓習, 同我講吓老師當日教d咩, 佢真係返學返得好開心, 有時星期日都問我可唔可以返學.  學校真的做到愉快有效地學習.

揾學校當然是要三思, 配合家長與學生的需要. 小測是本著剛教完的課程測驗學生應有的基本知識, 我亦是透過學校的小測了解女兒有什麼不明白的地方. 我喜歡跟著學校的編排温習, 我的子女是平庸學生, 有學校的鼓勵及跟進, 在小測時得到好成績, 他們都是開心的.

GT 的默書亦不少, 一樣是學期初已通知全學期英文默書的範圍. 考試剛結束, 我朋友的 GT P1學生才第一次做卷, 家長與學生都不知道是什麼一回事. 我已很清楚自己學校的做法.   

原帖由 中天英 於 11-11-2 12:02 發表

如果係要通過頻繁嘅測驗、默書黎達到提昇學生學術水平,一方面小弟懷疑成效有多大,另一方面會帶黎咪野壞影响,大家要三思。

唔好咁嬲,將心比己為人父母都明白你的感受,引起你不快很抱歉。

因為小朋友下年升小一,選擇學校時只想與其他家長交換看法及將所知事情交流一下,以便可以做出對小朋友最好的決定。畢竟選直資學校是打算一讀十多年的決定,馬虎不得。平時在小一選校區很少留言,只是下年選小一便常常上來及發言。多多得罪!

誠意希望你能將你所知所聞多多與其他家長交流分享!

其實GT唔係唔好,我亦有朋友的女兒讀緊,所以知道佢初小有NET做班主任,英文好好,老師亦有愛心,這些都是吸引我的原因。但學校行政決策很多時非老師或家長可以左右到,如果預先知道又接受唔到,早d知而手上又有其他offer係手的話,可以做最適合小朋友的決定。如果過了這段時間到時想改就難,我只是想其他家長做最適合小朋友的決定。

原帖由 melodyyy 於 11-11-1 16:18 發表
唔想再講啦!

原帖由 EYUNG 於 11-11-2 12:17 發表
個頭洗密 D 咪唔痕囉! 平日的小測範圍是一至兩課, Keep 住有温吓書 (洗吓頭), 到考試咪唔駛頭痕到爆.

响GT,一年兩次測驗兩次考試,期間絕冇小測;每次測驗、考試,提前一、兩曰溫習吓就得;相對于正式考試、測驗外,仲要每週小測、默書,你話邊個頭痕d?

原帖由 EYUNG 於 11-11-2 12:17 發表
個頭洗密 D 咪唔痕囉! 平日的小測範圍是一至兩課, Keep 住有温吓書 (洗吓頭), 到考試咪唔駛頭痕到爆.

每個人喜好唔同,你鍾意多d測驗嘅學校,我冇意見;我頭痕嘅喺你將呢間咁高學習壓力嘅模式,同「愉快」兩字連上關係啫,明咪?

回復 63# roccolamar 的帖子

我唔係嬲你 , 我知你係個通情達理既人, 但唔係個個好似你咁

道不同不相為謀,  講多都無謂

其實覺得你放棄左gt 有d可惜

我的子女只是庸才, 並不是優才, 恭喜你考試前一兩日温吓就得, 我喜歡鞏固多D, 各有所需.

GT的功課都唔少, 我見P1 & P3 的朋友, 她們的頭比我痕得多, 尤其P3, 真想投訴. 但這也是各人要求不同.

原帖由 中天英 於 11-11-2 12:45 發表

响GT,一年兩次測驗兩次考試,期間絕冇小測;每次測驗、考試,提前一、兩曰溫習吓就得;相對于正式考試、測驗外,仲要每週小測、默書,你話邊個頭痕d? ...

原帖由 EYUNG 於 11-11-2 12:42 發表
揾學校當然是要三思, 配合家長與學生的需要. 小測是本著剛教完的課程測驗學生應有的基本知識, 我亦是透過學校的小測了解女兒有什麼不明白的地方. 我喜歡跟著學校的編排温習, 我的子女是平庸學生, 有學校的鼓勵及跟進 ...

各間學校都有優點\缺點,各種教育方式都有好處\壞處,每個學生\家長都有不同需要,爭論是難免的。
我只希望大家喺理性嘅爭論,基于事實、對事不對人就可以。
至于你所提出優才默書都好多,我相信唔係事實;優才一學期英文默書五、六次,中文都差唔多,平均一個月三次默書(中+英),你話多定少?

書是要讀的, 愉快是學校提供了很多活動, 上堂氣氛輕鬆 (初小), 高小是要收緊.  其實很多學校都是這樣, GT 都唔例外, 是嗎?  李教授在簡介會都說高小應該要開始起飛.

原帖由 中天英 於 11-11-2 12:54 發表

每個人喜好唔同,你鍾意多d測驗嘅學校,我冇意見;我頭痕嘅喺你將呢間咁高學習壓力嘅模式,同「愉快」兩字連上關係啫,明咪?

聽間gt到高小時考試的分數會拉curve,請問是否屬實?

原帖由 GBM 於 11-11-2 12:31 發表

Oh, 原來GT真係咁, 小朋友太可憐了.  真的有部份家長會認同成績唔好就應該離校.  不過家家有求.

我覺得小朋友响一間程度唔啱嘅學校咁梗讀落去先至係可憐。

知這你唔係嬲我就安心很多,因我真的無意令其他家長不快,但小朋友下年升小一,這幾個月壓力真的很大。

其實放棄左GT都有d驚無其他offer,因上次 in 陸x濤表現都好失準,又遲到、一大一小唔在狀態,而播道又摸唔到佢的標準,好飄!但幸好都收到陸x濤的offer,雖然校舍細d但軟件不錯。我觀察過我小朋友的特質,佢應該3間都ok。雖然我唔係教育界,但自從有了小朋友便開始研究兒童心理學、特殊教育、讀寫障礙、閱讀障礙、腦神經發展、七田式、感覺統合、杜耳、記憶法等等,所以我將我所學的都運用來教他,我覺得佢都學得好好,如果學習上有成功感,佢應該3間學校都會愉快學習。

雖然不同學校,但都可以大家交流教小朋友的學習方法!

原帖由 melodyyy 於 11-11-2 12:58 發表
我唔係嬲你 , 我知你係個通情達理既人, 但唔係個個好似你咁

道不同不相為謀,  講多都無謂

其實覺得你放棄左gt 有d可惜

原帖由 pandabonita 於 11-11-2 13:18 發表
聽間gt到高小時考試的分數會拉curve,請問是否屬實?
唔會,高小考試同低小考試一樣,冇拉curve.

回復 7# EYUNG 的帖子

如果你係話福附嘅功課量比優才少,歡迎你攞d數據出黎,大家比較吓就好喇。

其實大家正為小朋友下年升小一選校煩惱,大家交流下意見。大家的小朋友特質不同、家長的取向又不同,根本很難有絕對的答案!我想不用大家比功課量的多少吧?希望大家心平氣和各取所需,大家都是為了小朋友著想,想找一間最適合小朋友的學校的。

原帖由 roccolamar 於 11-11-2 14:05 發表
其實大家正為小朋友下年升小一選校煩惱,大家交流下意見。大家的小朋友特質不同、家長的取向又不同,根本很難有絕對的答案!我想不用大家比功課量的多少吧?希望大家心平氣和各取所需,大家都是為了小朋友著想,想找一間最適合小 ...

同意你嘅意見,大家有唔同意見好正常,冇絕對答案嘅。
不過見到有d人,將一d唔正確嘅嘢,講到鐵一般事實咁,只好出黎澄清一吓。

回復 16# GBM 的帖子

請問你係未福附既家長 ?  我都知福附每個星期有小測, 所以我都有啲 , 但係聽你咁講又好似唔係咁擔心

其實測驗多少次,功課多少樣,真係無得比較....因為一次測驗測10課書,同測驗一次測一課書....同一樣嗎? 一樣10頁既功課,同一樣1頁既功課,同一樣嗎? 多與少, 愉快與否, 呢D都係好主觀.....同一學校,可能有人快樂有人愁....

兩間都係有中學的一條龍學校, 假設家長給小朋友入讀小學部都係想免卻考中學之憂,而將來都係希望在港升讀大學...不如比較下中學公開試成績(會考及高考),應該比較客觀了....或者可以到兩校website參考一下~

優才書院
http://www.gtcollege.edu.hk/index.htm

福建中學
http://pro2.nasthon.com/fukienschool/web/

全港中學排名2010版 (由資深baby kingdom家長修定)
http://www.sendspace.com/file/jr9ifr

回復 9# EYUNG 的帖子

書當然要讀,分別係好辛苦咁讀,定係好輕鬆咁讀。
課外活動間間都多,但係同係咪愉快學習(指課程),又有咪關係?
以你描述嘅小一學習情況,同我兩個仔响優才嘅小一時比較,其「愉快」程度會有好大分別。

原帖由 benalg 於 11-11-2 14:20 發表
請問你係未福附既家長 ?  我都知福附每個星期有小測, 所以我都有啲 , 但係聽你咁講又好似唔係咁擔心

係, 我係福附家長.
‹ 上一主題|下一主題