用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GT 同福附
go

GT 同福附 [複製鏈接]

請問各位,

GT同福附應該點選好?
(地點不在考慮列)

因GT講明少功課,又有好多才華班參加, 唔駛再出去學, 好啱我呢啲要返工既媽咪. 而且老公有朋友既仔女係入面讀緊, 都好開心.  小學成績應該唔錯, 尤其是英文, 但中學既成績就唔係好清楚... 而且知道去到小五時成績會突然收緊, 都有啲擔心未必可以跟上.

至於福附有福中呢間Band one 中學做backup, 有好多家長都話家校合作好好, 不過課程都幾谷, 但由於福附只係運作唔係好耐, 同埋聽到好多老師走左, 又係有啲擔心...

請大家可否比啲意見.  謝謝.
   0    0    0    0

GT 志在拔尖, 福附係會幫助補底...你要視乎自己小朋友能力去選~

GT  = 優才

Gt 我有offer無確認要了福小,考慮小三前潔志校社環境及硬件,真係 而且我感覺gt好似合男仔多d

建議盡量搵多d中學資料,再作取捨,不過至於GT有拔尖無補底方面,家長要慎重考慮!

回復 5# gegemok 的帖子

你講得好啱, 不過我個仔而家咁細, 我仲未好肯定佢係拔尖定係補底個批.

回覆 3# oldjac 的文章

我都好認同你對旺角校舍既意見,原來你已經決定左要福附, 我個係仔, 點解你覺得GT合男仔多d ?

我覺得教育係應該有教無類,如果連學校也不能雪中送炭,小朋友太可憐了。雖然一個也不能少未必做到,福附一定係抱住多一個得一個,學校開了不少補底班給前校的學生,而且只要合乎一般升班要求,就全數入福中。剩係呢個commitment都唔簡單,畢竟兩校方針係好唔同!

好同意你的內容~
我都覺得教育是應該有教無類,叻就留,唔得就 out,我不認同,雖然有人話學生不適合間學校就應該轉校,我不敢應同。

原帖由 gegemok 於 11-10-31 18:38 發表
我覺得教育係應該有教無類,如果連學校也不能雪中送炭,小朋友太可憐了。雖然一個也不能少未必做到,福附一定係抱住多一個得一個,學校開了不少補底班給前校的學生,而且只要合乎一般升班要求,就全數入福中。剩係呢個commitment ...

係有補底的。絕對唔係你地所講成績唔好就即刻要離校。請唔好再亂散播消息,thanks!

原帖由 GBM 於 11-10-31 18:04 發表
建議盡量搵多d中學資料,再作取捨,不過至於GT有拔尖無補底方面,家長要慎重考慮!

2間都應該各有各好學校要視乎自己小朋友的,如果外向D小朋應該GT多D,而我喜歡福小的。還有要看學校背景理解學校方針及家長自已本身喜歡邊間,問吓自已小朋友如果自已决定不到,去吓學校看吓D學生同D家長傾吓再决定

Gt 拔尖不補底已經係口頭禪了,講得多就變成事實了

醒目開學勳章

原帖由 muichujamie 於 11-10-31 23:46 發表
係有補底的。絕對唔係你地所講成績唔好就即刻要離校。請唔好再亂散播消息,thanks!

其實可能太多post講有關GT拔尖不補底事宜, 大家都知講得多真係可能變成真, 好多人會選擇相信, 事出必有因或七分假時三分真. 畢竟仲有好多家長只聽不上網, 作為GT家長, 我支持你地出黎講多啲, 其實上列家長都不是散播消息的一群, 不過我地小朋友都係小一生, 身邊都難免會有人道聽途說的, 而且大家都係近來會多聽小學之事, 之前我都上黎教育網睇過, 的確係有幾個POST 十幾頁的講GT不好, 可能GT家長或學校方面無出黎澄清, 一個POST逗留於第一版太久了, 家長都會當真, 但我一向大多數都睇, 唔會故意唔知就入去加把咀的.  大家都係將聽倒嘅消息講出黎實在係好難免的.  每一間學校, 都係要聽家長親身講自身經歷, 之前講GT嘅家長都係以第一身感受去寫出黎分享, 屬真屬假, 其實唯有你地先知, 但每年每屆家長都會上網搜集資料, 信不信係由家長自行決定.  

努力

GT 並不是只拔尖 唔補底, 佢都無精英班, 中學亦都無分, 又點會只注重拔尖, 好奇怪其他好多學校都有精英班, 又唔見d人講

我女個級有個聽障既學生, 如果學校真係咁功利既話, 根本唔需要收呢類學生

其實同大部份學校差不多, 好叻同好差既只佔小部份, 其他學生既程度都相差唔遠

還想補充幾句就係, d老師係非常好既, 而校長都只係cool左d, 其實個人都幾好既, 凡事唔好只看表面, 只聽片面之詞 !

其實我相信間間學校都各有長處,家長要做既係搵間最match你小朋友的學校...找學校係matching process. 個人覺得,除左學校理念外,最好係近屋企...小學生活實在不是輕鬆,忙功課又有課外活動....近D,小朋友可以多D時間休息~

另外,如我以上說話有得失之處,請GT家長見諒~

GT 教得快, 小二上學期巳學完除數, 家長的 support 相對要多一點.

如果佢真係有聽障,你不如等佢小六無消失左先講。

原帖由 melodyyy 於 11-11-1 09:38 發表
GT 並不是只拔尖 唔補底, 佢都無精英班, 中學亦都無分, 又點會只注重拔尖, 好奇怪其他好多學校都有精英班, 又唔見d人講

我女個級有個聽障既學生, 如果學校真係咁功利既話, 根本唔需要收呢類學生

其實同大部份學 ...

其實近呢一,兩年響BK, 實在有好多對GT好唔公平既留言。 但作為GT家長, 如果同學校講公道說話, 又會被某D會員形容為「保皇黨」!

所以近年我都好似其他GT家長咁,對所有有關GT既留言,都只睇唔回!
‹ 上一主題|下一主題