用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GT 同福附
樓主: benalg
go

GT 同福附 [複製鏈接]

回復 37# benalg 的帖子

其他學校我唔清楚, 但我覺得 GT 既老師對學生真係好好

回復 1# melodyyy 的帖子

我小朋友出年讀p1,聽到你咁講,我都放心好多!

可能你地誤會左,我其實都認為GT的老師好好,都好有愛心,如果唔係我當初點會咁like 佢。我唔認同只是學校的決策,但這些做家長是無從左右的 ,但對GT的老師我是絕對喜歡及尊敬的。

原帖由 melodyyy 於 11-11-1 15:42 發表
其他學校我唔清楚, 但我覺得 GT 既老師對學生真係好好

以我女為例, 她開頭對英文唔係太有興趣, 鍾意中文多D, 老師就經常在功課簿度鼓勵她, 有進步時就會給她讚賞, 甚至有些小禮物, 其實其他科的老師都係如此, 我女 ...

我覺得以補習來補底都算是家長負責, 沒問題的啊, 但靠學校補底就不是太實際, 因為一班多人程度好不同,  學校不可能如單對單補習般幫到學生.

原帖由 baba987 於 11-11-1 15:09 發表
大家研究下,不講這兩間學校先!

我又覺得有補底會較好咼,可能自己細個背景有闗,覺得由學校老師督促進到,好過父母自己教(因為自己教,個仔無今聽話,有時仲以淚洗面,因為一唔達標,我就已經忍唔住發火),同埋加上雙方在職較吃力,所以我 ...

明白! 你有咁既想法都無可厚非!

GT 校長,俾我既印象,係一個幾aggressive既人! 學校既決策都可能好進取!

原帖由 roccolamar 於 11-11-1 15:53 發表
可能你地誤會左,我其實都認為GT的老師好好,都好有愛心,如果唔係我當初點會咁like 佢。我唔認同只是學校的決策,但這些做家長是無從左右的 ,但對GT的老師我是絕對喜歡及尊敬的。

...

回復 46# szechu2004 的帖子

其實我覺得咁樣先會令學生有進步
而如果學生既成績唔好, d家長又會話學校教得唔好啦

對對對!

原帖由 melodyyy 於 11-11-1 16:06 發表
其實我覺得咁樣先會令學生有進步
而如果學生既成績唔好, d家長又會話學校教得唔好啦

回覆 44# roccolamar 的文章

唔想再講啦!

我是GT初小的家長,在GT初小,我知道收左一d有讀寫障礙的小朋友,學校有提供支援,老師會在課餘小息同果d同學額外跟進,真係唔得,先同家長商量會唔會俾小朋友留班,並唔係你地所講剩係拔尖唔補底,一唔得就趕小朋友走咁冇人情味,即使一般同學成績差,校方係設有補考的...

若要在gt和福建之間二選一,不如考慮一下兩校的課程,
GT小一分中文和普通話,到小二中文及班主任節採用全普通話,二年級每班有兩位net teacher教英文,到三年級是net teacher做班任,所以小朋友的普通話及英文水平不會太差,學生讀書壓力不大,學習輕鬆愉快...

Gt沒有宗教,但很重視德育,老師很有愛心...
我家有三寶

福附的學生有些學生的水平是一般, 去年的簡介會我最 buy 校長的一句說話是她所收的學生可能不是 band one, 但希望六年後可成為 band one 生. 即學校是有準備地提升學生的水平. 福附的課程並沒有加快, 各主科定期都會有小測, 默書, 分數都會佔期考的一部分.

小測有它的好處就是可讓學生在平時都會温習, 範圍比較細, 卷亦不是太深. 但有時幾科都在同一個星期做感覺有點壓力.

小一話上學期沒有考試, 但其實已做了很多次小測. 有時老師會在小測前一天與學生加以温習, 短短兩個月學生已習慣了測驗. 據知福中都是類似以小測保持學生常在温習狀態. 有人愛這模式, 有人覺得太谷. 我就覺得明白學校的用意而家長又能接受, 才可與學校配合使學生能愉快有效地學習.

醒目開學勳章

原帖由 melodyyy 於 11-11-1 16:18 發表
 我都明白你既擔心, 但我女個級, 有成績差既同學, 聽聞學校亦只係叫佢地努力d, 亦有學生留班, 但都係讀完六年級先走, 亦有成績唔太理想既, 最後都升左上去

其實就算俾你勉強升上去, 辛苦既係學生自己, 而留班對學生來講亦會好大壓力, 轉去第二間都未嘗唔係好事, 都唔明點解個位咁忿怒

你的言論是和學校一致的嗎?你咁講咪即係正正贊成而又同傳聞一樣ko唔得嘅小朋友出校囉!

原帖由 kc_01k 於 11-11-1 18:59 發表

你的言論是和學校一致的嗎?你咁講咪即係正正贊成而又同傳聞一樣ko唔得嘅小朋友出校囉!

優才係有明確規定要達到最低學術水平,先至可以升班嘅;呢點所有家長都知道,入得黎就要接受。

至于未達最低學術水平唔可以升班好唔好,就係觀點與角度嘅問題,見仁見智,冇絕對答案嘅。  

以我所見,實際情況係每年每級有兩、三個學生跳級,同時又有一、兩個學生留級咁;我覺得都幾健康,眞正做到因才施教嘅目的。

回覆 3# EYUNG 的文章

有d頭痕,如果係有咁多、咁頻繁嘅測驗、默書,又點會「愉快」學習呢?

原帖由 RSZ 於 11-11-1 00:19 發表
Gt 拔尖不補底已經係口頭禪了,講得多就變成事實了

咁我同你講,GT有拔尖又補底;呢個係事實,講一次就夠喇。

原帖由 EYUNG 於 11-11-1 18:18 發表
福附的學生有些學生的水平是一般, 去年的簡介會我最 buy 校長的一句說話是她所收的學生可能不是 band one, 但希望六年後可成為 band one 生. 即學校是有準備地提升學生的水平. 福附的課程並沒有加快, 各主科定期都會 ...

如果係要通過頻繁嘅測驗、默書黎達到提昇學生學術水平,一方面小弟懷疑成效有多大,另一方面會帶黎咪野壞影响,大家要三思。

原帖由 roccolamar 於 11-11-1 15:53 發表

...

有d奇怪,其實你嘅仔女都未讀過GT,又點會話「 對GT的老師我是絕對喜歡及尊敬的 」。
希望呢個唔係你响網上聽番黎嘅結論。

個頭洗密 D 咪唔痕囉! 平日的小測範圍是一至兩課, Keep 住有温吓書 (洗吓頭), 到考試咪唔駛頭痕到爆.

原帖由 中天英 於 11-11-2 11:47 發表
有d頭痕,如果係有咁多、咁頻繁嘅測驗、默書,又點會「愉快」學習呢?

回復 3# 中天英 的帖子

唉!  呢個就係香港現今既教育制度, 成日要考試, 測驗, 默書, 大人小朋友都有壓力, 如果無又驚佢唔知識幾多... 口就話讀書不是求分數, 但係大家都要靠個分數決定小朋友得唔得. 真係又愛又恨

原帖由 kc_01k 於 11-11-1 18:59 發表

Oh, 原來GT真係咁, 小朋友太可憐了.  真的有部份家長會認同成績唔好就應該離校.  不過家家有求.
‹ 上一主題|下一主題