用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 報名開始左喇,矛盾中!
go

K1 報名開始左喇,矛盾中! [複製鏈接]

我女現在讀緊鑽石山一間幼兒園既N斑,自從返學之後,佢於家中經常都會提起學校既野,包括同學仔及唱歌。

其實最初我只想搵一間返全日&近既N斑幼兒園,入左學之後,先考慮報其他出名&一條龍既幼稚園。但係見佢而家返左學之後,的確開心左,學校老師又幾好,各方面我都好滿意,而我老公都叫我唔好報其他幼稚園,可以俾個女一路讀落去。但係,以我所知,而家呢間幼兒園的課程略淺,又冇小學可以有關係易D升讀,加上而家我陀住細B,都好希望家姐條路好D,第時細B都可以跟住一齊,所以好矛盾!
   0    0    0    0

我都有同一問題.......不過我又諗, 好彩俾我小朋友入到一間好好架幼稚園, 但小朋友無而家咁開心, 咁適應, 就會後悔當初同佢轉校........咁再深架課程又有嘜用...

所以我都決定以小朋友開心為大前題.......

原帖由 Vickylee221 於 11-10-27 13:37 發表
我女現在讀緊鑽石山一間幼兒園既N斑,自從返學之後,佢於家中經常都會提起學校既野,包括同學仔及唱歌。

其實最初我只想搵一間返全日&近既N斑幼兒園,入左學之後,先考慮報其他出名&一條龍既幼稚園。但係見佢而家返左學之後,的 ...

如妳係ftm,可自己教,就不如5好轉,但同時都可報幾間dragon校碰碰運氣,有offer再諗.

仲矛盾中?
大部份出名KG都過咗報名deadline啦!
以下KG應該仲未, 快D手, 報咗in咗收咗先再諗:
GH, St Rose, Alliance, Scared Heart, SPK, SJC, HY, Victoria, HKPS

係啦,報左,in左同收左先諗啦,遲左就唔洗矛盾啦,因為冇得報。

原帖由 cherryird 於 11-10-27 14:03 發表
有無唸過小朋友在原校升左K1後, 也未必讀得開心, 因為已轉左唔同班主任及老師, 甚至大部份同學都轉校?

冇錯,唔單止人轉,連課室都轉Tim

回覆 4# LL222 的文章

其實我已經報左幾間,係因為呢排好多都SEND 信黎話幾時幾時INTERVIEW,因為我返緊工,有D時間唔係星期六,我&個女又要請假,咁老公又成日同我講話而家個女讀得咁開心,加上又係讀全日,果D"好"既幼稚園多數又係半日既,到時細B出世,6299要照顧兩個都幾辛苦。叫我不如唔好攪咁多o野,自己又粗身大細 ...

回復 3# pandabonita 的帖子

呢個都係一個main point!

所以我就係諗報左先算,只不過有幾間黎緊interview都係平日,又要請假,我老細好唔like囉 ~

原帖由 vnghk0001 於 11-10-27 06:05 發表
係啦,報左,in左同收左先諗啦,遲左就唔洗矛盾啦,因為冇得報。

原帖由 vnghk0001 於 11-10-27 14:07 發表

冇錯,唔單止人轉,連課室都轉Tim

我嗰間連同學都轉(再洗牌)

原帖由 LL222 於 11-10-27 13:57 發表
仲矛盾中?
大部份出名KG都過咗報名deadline啦!
以下KG應該仲未, 快D手, 報咗in咗收咗先再諗:
GH, St Rose, Alliance, Scared Heart, SPK, SJC, HY, Victoria, HKPS

請問SJC即係邊間?

原帖由 3inlove 於 11-10-27 16:08 發表

請問SJC即係邊間?

St. Johannes College

原帖由 Vickylee221 於 11-10-27 14:30 發表
其實我已經報左幾間,係因為呢排好多都SEND 信黎話幾時幾時INTERVIEW,因為我返緊工,有D時間唔係星期六,我&個女又要請假,咁老公又成日同我講話而家個女讀得咁開心,加上又係讀全日,果D"好"既幼稚園多數又係半日既,到時細B出世,62 ...

邊間唔係星期六in呀? SC, AK & LH?  粗身大細真係唔好in SC, 太多人, 又等得耐.
SJC都有全日揀

我覺得小朋友好容易適應,去到另一間KG就會識到新朋友,反而學校同老師先自係最緊要!

因為我都有經歷過,以為PN讀得開心就原校升讀,點知K1個老師就唔好。宜家K2轉咗學校,先感受到咩係好學校!

原帖由 LL222 於 11-10-27 16:33 發表

St. Johannes College

唔該

原帖由 Vickylee221 於 11-10-27 14:30 發表
其實我已經報左幾間,係因為呢排好多都SEND 信黎話幾時幾時INTERVIEW,因為我返緊工,有D時間唔係星期六,我&個女又要請假,咁老公又成日同我講話而家個女讀得咁開心,加上又係讀全日,果D"好"既幼稚園多數又係半日既,到時細B出世,62 ...

去「小一選校」嗰邊去感受一下嗰份徬徨,你就唔會為呢一刻嘅快樂唔報一條龍嘅KG架啦~

如果你依家轉左一條龍的學校, 跟住小學同中學都唔使煩, 仲可以免埋弟弟/妹妹找學校的麻煩

我會以小朋友為大前題.

我面對既問題係一樣!做人媽媽真係甚艱難。我身邊大部份人既意見都好一致,如果從小開始唔讀得難D,到小學佢就好慘架啦。雖然而家間學校係好開心,但佢去到第二間學校唔代表佢會唔開心。如果你都ASSUME左佢去第二度會唔開心,咁佢就會覺得自己係唔開心架啦。讀N班就當然係好玩D架啦。互勉!
‹ 上一主題|下一主題