用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到 YORK 取錄信, 上午國際班
樓主: 萬樂豬
go

收到 YORK 取錄信, 上午國際班 [複製鏈接]

我個女未讀, 只係主流班收左, 吾知York 有什麼比賽, 課外活動及對升小學有用的Cert 給小朋友考取呢?

原帖由 To_Ma 於 11-10-26 07:22 發表

視乎你有沒有join佢地有關興趣班或多元智能班,你提的maths cert 是不是指"EPGY"? 佢地有規定要join咗班才會為你報考試。

回覆 3# MissMusic 的文章

一次過試下解答

我的經驗,如你們是預備上k1/n1, 根本不用join學校的班,一來學校沒有規定要join, 在外面一樣有選擇兼可挌價,仲可以揀就腳的,學校某些興趣班如畫畫,彈琴之類大把外面可選兼可一對一 ,何况小朋友太小,學校已能提供知識足夠有餘,個人意見可以完全唔join d course)(at K1/ N1)唔好驚異類,老師對你/小朋友不會有別其他的。

反而我覺得應該join d學校有絕對優勢的,如cambridge ,因學校集中夠人數便可申請做考試中心,學校根本由頭到尾熟悉課程同運作,如想有此cert even 用於考小學or 小朋友打底都好好。往年是K2 -K3才有的。外面呢個course都唔平,況且水準參差...

反弟

回覆 7# 萬樂豬 的文章

How to see change you to 主流班 ?

原帖由 littlekkl 於 11-10-26 12:36 發表
謝謝你的回覆, 請問一般來說, york家長應預幾多錢去參加課外活動? 係基本的費用, 唔係樣樣都參加哂

既然如我所說的沒硬性要join,(K1/n1)可不用特別預,外面的亦可,反正我觀察所得分別不大。彈藥不如留給K2智能班吧。

反而每個月要預留五、六百(平圴)做雜費,因有時學校會有通告話-例如學習套裝、碟、特別event等,有興趣嘅咪用預算嘅錢買,冇興趣嘅咪咁上下同小朋友食餐好嘅,一定要做呢個預算。

回復 3# To_Ma 的帖子

謝謝你的資料分享,非常值得參考,我正在煩惱選擇York 或 SN。

原帖由 shirleylee_0514 於 11-10-26 13:46 發表
我姨生女都是主流班畢業的, 真係好好...

另外請問你都係7/10interview嗎? 但好似如國際班interview好似係用英文既....

我係主流K1...仲未收到結果...

我仔仔係用英文 in 的, 有個印度藉女子 in 我囝囝的, 我問了學校, 他說係雙語班, 我諗同主流班一樣吧 ??

那麼...你說好好...普通話如何呢 ?? 同埋有幾個個鐘係 net 教英文呢 ??

原帖由 wincat 於 11-10-26 14:06 發表
你其實有冇交video and artwork..in國際班係要架。。同埋佢地張form 係唔同架。

video and artwork 我全都做齊了........可惜只係收雙語班, 學校書記話國際班只係收十多個小朋友......

原帖由 3pigmama 於 11-10-26 19:36 發表
我個女未讀, 只係主流班收左, 吾知York 有什麼比賽, 課外活動及對升小學有用的Cert 給小朋友考取呢?

學術有
"Cambridge" starters and movers level,
"JETSET" foundation level,
"EPGY" Education Program Gifted Youth
重有個普通話試,遺失個通告因冇join
運動有"British Gymnastics Proficiency Awards"

請問jetset係咩黎架?

回覆 3# 萬樂豬 的文章

我看真點, 同你一樣, 應該收左阿女讀主流班, 我覺得好含糊.

原帖由 kartimmi 於 11-10-26 23:47 發表
請問jetset係咩黎架?
也是英文試,應屬於London Chamber of Commerce and Industry 吧

應該係,就算只是申請國際班,但是學校OFFER唔到國際班學位,而又符合到學校之要求,都會OFFER主流班學位的。

原帖由 DiamondHill 於 11-10-26 23:50 發表
我看真點, 同你一樣, 應該收左阿女讀主流班, 我覺得好含糊.

回覆 7# 萬樂豬 的文章

我係主流班, 當時interview就一隻鬼都無見過....咁我諗你interview係in國際班的....不過只收左你仔仔讀主流班....但都好好啦~~起碼收左先...或者遲d有人會放棄國際班既學位....到時比你優先呢...寫定封信比學校先囉...

主流班我姨女讀果時黎講, 普通話就真係好普通....不過可能會改制....因為始終依家太多幼稚園/小一用普通話了...至於net teacher確實有幾多個鐘就唔太清楚, 但應該日日都有...york出左名英文好好...反而英文真係唔洗擔心....

Confirmed with school this morning, my daughter accepted by main stream not international.  I really don't understand why the school not honest enough in their acceptance letter.  

只要大大方方告知轉過去便是了.  有被騙感覺.

York 好易入的嗎 ?

原帖由 萬樂豬 於 11-10-24 17:57 發表
一樣係七號, 應該依一兩日有信架嘞...其實我個囝未入課室就喊, 我都打定輸數, 所以如果咁易入都唔得, ST.CAT, KV無望...

原帖由 DiamondHill 於 11-10-27 12:23 發表
Confirmed with school this morning, my daughter accepted by main stream not international.  I really don't understand why the school not honest enough in their acceptance letter.  

只要大大方方告知轉 ...

係呀, 我就係感覺想混水摸魚, 我只係申請國際班, 但學校寄的信話取錄, 咁第一下感覺當然係國際班啦....佢封信完完全全無講轉左我地去其他班, 無表明多元智能, 又無表明主流班...

好嘞...到寄哂留位費, 要入學時間.......可能家長先知道...比人混...............唉........\

不過, 我都會留位...我都怕 sc, kv, km 唔收..........都要照讀....但真係....唔明..學校....點解會咁.........唉

原帖由 bopui0607 於 11-10-27 12:29 發表

我唔知呀, 我都係上網睇...話 sc,kv 唔收的細 b, 會入哂 york ...但係咪就唔知了....  

原帖由 bopui0607 於 11-10-27 12:29 發表

我都係上網睇人留言話 kv, km, sc 唔收既細 b 佢地會收囉.......但係咪...就唔知了.......

原帖由 fishballbaby 於 11-10-27 00:50 發表

應該係,就算只是申請國際班,但是學校OFFER唔到國際班學位,而又符合到學校之要求,都會OFFER主流班學位的。

fishballbaby :

我想問下, 上年 k1 的學生仲有無收咩債券呢?? 我昨晚睇番有關 york 既論壇.....問於債券問題...仲有無呢  ?? 影唔影響2012 年學生呢 ??

謝謝你解答....

最近一封收到嘅信, letterhead 係 York International...應該係國際班喇??
‹ 上一主題|下一主題