用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 樂基,根德園,啟思,聖羅撒,劍鳴,創價,迦南,朗思 ...
樓主: Christian09
go

樂基,根德園,啟思,聖羅撒,劍鳴,創價,迦南,朗思 [複製鏈接]

不如,收咗先諗

我個人認為樂基、根德園、劍嗚都係唔錯幼稚園, 所以收了先决定, 現在出生率比較高, 競爭大, 好似小兒最近考小學, 我發現報讀人數比以往多, 而且很多學校也要2次面試, 小朋友也很辛苦。當年我也錯過SC 報名。

其實之前都想收了先問大家有什麽建議,但因有d幼稚園面試時間是下午,同小朋友睡覺時間有衝突。所以,想瞭解多d,再决定過日是否做d特別的時間安排,面試機會大的。多謝大家的回復,希望收了之後,從有機會同大家討論。

回覆 6# MYL0808 的文章

創價係要識人先可以入到去讀。

原帖由 力力媽媽 於 11-10-22 23:16 發表

其實好多學校都係要識人先有位讀

貢獻勳章

我諗你們誤會了,可以睇返以往BK的POST,創價唔係識人一定收,就算哥哥或姐姐讀緊,細佬/妹都未必收!因為有個BK媽媽出POST講既,同埋唔係一定收創價學會的會員!(呢點真係好多人誤會)
**唔好誤會我唔係打手A  :>

原帖由 力力媽媽 於 11-10-22 23:16 發表

原帖由 Christian09 於 11-10-21 14:42 發表
新手媽咪,請問如果想報考傳統名校或直資小學,以上幼稚園邊間優勢大d?

可以話比你聽, 如果係想小朋友上小一唔辛苦, 請不要選擇第3間. 這是我由衷的話, 經驗之談. 除非佢同其他分校課程唔同, 否則都係唔好揀.

回復 1# Christian09 的帖子

点解      

原帖由 BBTWIN 於 11-10-23 19:26 發表

可以話比你聽, 如果係想小朋友上小一唔辛苦, 請不要選擇第3間. 這是我由衷的話, 經驗之談. 除非佢同其他分校課程唔同, 否則都係唔好揀. ...

係law,有邊間5係? 有d如spcc仲話到明有幾多%位比有關係人士.
soka是一間真正辦學的kg,課程從學生的能力和興趣而設計,5會死谷.
樓主可自己衡量下meet 5 meet到你requirement.
原帖由 史科菲 於 11-10-22 23:55 發表

其實好多學校都係要識人先有位讀

KM got lots of homework, especially in K3.  There are exam started from N1, but N1 is quite easy.  K3 student have to remember for over 200 Chinese words in a year, 5-6 vocabulary per week.  But it is truth that teacher is very kind to children, it is a good kindergarten.

By the way, there are questions to children in interview.

回復 31# TYMA0609 的帖子

Thank you very much for sharing your experience.

How about KM vs York's?

How about SJC (KLT)?

I knew nobody at Soka luckily my son got admitted 3 years ago.

It's completely nothing about their religion + background to the school life.

All I can say is, Soka is a good school.

想請問你小朋友最後考到邊幾間小學? SOKA出來學生考直資及私校是否較易收? 我想跟小朋友考ST PAUL BOY / CO-ED,聖類斯等學校, SOKA 收的多嗎?
原帖由 chelsealam 於 6-11-2011 01:02 發表
I knew nobody at Soka luckily my son got admitted 3 years ago.

It's completely nothing about their religion + background to the school life.

All I can say is, Soka is a good school.

‹ 上一主題|下一主題