用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York 的升班制度一問
go

York 的升班制度一問 [複製鏈接]

請問呢度有無家長去年系比小朋友讀York pn的?聽講York去年第一屆有pn班,咁你地小朋友應該系第一班升上K1既小朋友。

請問你地讀完York pn,能夠直升York International Stream的K1嗎?到時需要嚴格篩選嗎?需要有什麽條件才能入讀International Stream呢?

我問此問題,因為我仔仔只offer了下年度pn給他,但有些媽咪就收到pn+下下年K1 International Stream offers。我深怕小兒讀完pn後入唔到International,去左主流班,呢個唔系我既意願。鑒於學校今日有連串interview,除發出pn offer還發出了不少明年K1 offer,因此,我怕佢讀完pn之後無位升上K1呢。
   0    0    0    0

我個B都收了pn,我又覺得入主流都ok,因為國際班都是新開的,主流其實都有保證(英文真的教得很好)。如果國際班只收叻人,我就唔想亞B影響自信心(因為我唔知佢夠唔夠人叻)。相反,留在主流可能突出些!我相信小朋友的自信心都十分影響將來學習,所以如果老師評估後,覺得不合適入國際,我都會接受。現在我都冇要求學校給我國際位吧!Take it easy!

我知YORK既國際班係去年先開的, 而我都識啲YORK既畢業生, 換言之, 佢哋都係讀現在所謂既主流班, 據佢哋所講, 小朋友既英文真係好好, 所以唔需要太擔心吧!

醒目開學勳章

回覆 1# 小豬mama 的文章

你講得好......
我個女糸York 畢業 , 上小學英文完全no problem !

回覆 1# loveannis 的文章

我囡囡係第一年Pn 學生 ,  而她 K1係主流班 , 因為PN老帥評估後,覺得不合適入國際...所以我地覺得入不到國際唔代表小朋友唔叻 , 之後都無特別要求 ..妳不用太擔心主流 or  國際 ....因為主流既老帥都好有心機,而英文真的教得很好...佢地都有 net teacher ,  我覺得最重要佢地讀得開心,吸收得到最重要...

原帖由 johnnyyu627 於 11-10-20 17:30 發表
我囡囡係第一年Pn 學生 ,  而她 K1係主流班 , 因為PN老帥評估後,覺得不合適入國際...所以我地覺得入不到國際唔代表小朋友唔叻 , 之後都無特別要求 ..妳不用太擔心主流 or  國際 ....因為主流既老帥都好有心機,而英文真 ...

想請問,你知道學校系以乜嘢做評估準則呢?
我希望能夠努力培訓下佢,務求下年能入到國際班,如果經過努力都入唔到,咁就順從天意啦。
另外,你地屋企平日會唔會同囡囡講英文咖?

回覆 6# loveannis 的文章

學校系上學會有評估後..就會安排見下班主任 , 若要見佢上課既 net teacher , 就要另約時間見 ..學校以平時上堂表現,與net teacher 溝通能力外...仲有多方面 ...無話一個特定準則 .  我地平時都會同佢講英文...主要係廣東話..妳都可以努力訓練下,仲之他又受又開心上課,又肯返學,已經好好..小朋友始終慢慢來..自由發展,不用迫得太緊

回覆 6# loveannis 的文章

上一年PN班唔係人人入得番國際班,好多家長寫信求位先有得上番去,仲要未必比番AM CLASS,佢地係學校上堂時同小朋友做測驗,要小朋友識得唱佢地教既歌(要識唱哂一首),要識得畫太陽,畫貓,唔講BB話,講說話要流利先會升得番上國際班,(因為畫畫唔係個個都得,對細B黎講可能比較難)
其實佢上到國際班真係好深,每日都要做功課,中英數畫線都有,主流班就唔係日日做功課,都好睇個家長多唔多時間理個小朋友,都好辛苦的,希望幫到你

其實主流班唔差的,只不過國際班多左既係每日有PTW同英文教,但係其實國際班都真係教既野好深,而佢地N1有5班國際,其中一班係全班都係PN舊生,類似精英班,因為好多野PN時已經教哂,我見佢K1學既野都算深,真係唔知K2係學D咩野

Popcorn11202001,

你話N1有5班國際係上下午加埋total 5班定係上午又5班下午又5班?其實都幾多學生喎

回復 10# mrschiang 的帖子

我小朋友讀AM CLASS,我淨係知上午班有5班,下午我就唔清楚啦~

回復 11# cherryird 的帖子

上年一班都係收番大約10個到,N1國際班係NET ,一個本地班主任,再加多一個助教老師,3個老師,好似上學期尾已經知道出年讀主流定國際班

York除左Cambridge 同 Stanford 張Maths Cert, 仲有什麼cert 是給小朋友拿的?

我個女未讀, 只係主流班收左, 吾知York 有什麼比賽, 課外活動及對升小學有用的Cert 給小朋友考取呢?

國際班其實都係gimmick, 一向的普通班教Phonics已經很好了, 不用為國際班煩惱, 以往入名校的小朋友都不是國際班!

My son is attending the PN class. York sends every parent a form to apply for their international stream. If you submit the form, you will have an interview opportunity. Also, the current teachers may have some influence on whether that kid is capable of going to the Int'l class or not.

While I think having Putonghua is an advance, I don't think staying at mainstream class is so much a difference.
‹ 上一主題|下一主題