用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 收到成績啦,好開心呀!
樓主: Baoma
go

收到成績啦,好開心呀! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 dogmonkey 於 11-10-13 12:15 發表
請問你仔仔已經考到邊級? 唔練都考到, 咁就更利害~~~!

唔練都考到 , 仲要高分 , 簡直超犀利

可憐我女有練琴 , 都可能得個吉 ,
只可認命....資質有限 !!!

唔知有無人知通常取"丁: 的每級比例 ?? 是否大概得30% ???

醒目開學勳章

原帖由 洛婷 於 11-10-13 16:38 發表

唔練都考到 , 仲要高分 , 簡直超犀利

可憐我女有練琴 , 都可能得個吉 ,
只可認命....資質有限 !!!

18號………快喇………阿女加油呀!
借bebebe12345金句一用‘不要懷疑孩子的能力’

唔該哂妳!
原帖由 Baoma 於 11-10-13 11:54 發表

我女女係9月3日上午考的. 昨天 (10月12日) 收到result.

回復 16# fcbttkw 的帖子

唔練都咁高分 ,真係好羨慕。如果佢肯練,真係不得了。
我個女都算勤力練,但可能都係得個桔。 不過見佢盡咗力都覺得好安慰了。

回復 1# beetle 的帖子

醒目開學勳章

原帖由 beetle 於 11-10-16 22:52 發表
我個女都算勤力練,但可能都係得個桔。 不過見佢盡咗力都覺得好安慰了。

可能真係好多人羨慕,付出少少就有好收穫!
但在我嚟講並唔覺得高興,我都係同阿仔咁講“你練吓琴,成就不止這樣”,呢D都只係氹佢練琴嘅說話。我從不祈望佢將來有咩成就,只係唔想佢養成不勞而穫嘅心態!

醒目開學勳章

原帖由 beetle 於 11-10-16 22:52 發表

你囡囡有勤力練,一定會有好成績的,期待緊你嘅好消息!

很欣賞您的態度 ﹔祝福您和您的孩子。

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 00:31 發表

但在我嚟講並唔覺得高興,我都係同阿仔咁講“你練吓琴,成就不止這樣”,呢D都只係氹佢練琴嘅說話。我從不祈望佢將來有咩成就,只係唔想佢養成不勞而穫嘅心態! ...

多年來﹐似乎一直未見相關資料...

原帖由 HelenLee 於 11-10-16 18:51 發表
唔知有無人知通常取"丁: 的每級比例 ?? 是否大概得30% ???

回復 4# fcbttkw 的帖子

我都係咁講~! 但依然不在乎的樣子! 只想玩具!

“你練吓琴,成就不止這樣”,呢D都只係氹佢練琴嘅說話。

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 00:31 發表

但在我嚟講並唔覺得高興,我都係同阿仔咁講“你練吓琴,成就不止這樣”,呢D都只係氹佢練琴嘅說話。我從不祈望佢將來有咩成就,只係唔想佢養成不勞而穫嘅心態! ...

其實係..本身有能力的人,更加需要幫佢去建立"要付出才有收穫"的心態

醒目開學勳章

原帖由 marcuscyrus 於 11-10-17 12:14 發表

其實係..本身有能力的人,更加需要幫佢去建立"要付出才有收穫"的心態

他已經有很多不勞而穫,有時好耐冇練琴就去比賽,我真係好黑心咁想佢輸,因為只有輸o既時候佢先肯聽道理!

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 12:48 發表

他已經有很多不勞而穫,有時好耐冇練琴就去比賽,我真係好黑心咁想佢輸,因為只有輸o既時候佢先肯聽道理!

我有個學生都係咁
年年都係求求其其,堂又上唔足,叫佢做的事,臨到最後o個幾堂先黎做,但又次次比賽都有獎,所以佢仲未醒,聽聞佢讀書都係咁的態度..
佢的朋友仔,以往都係咁樣,舊年跌左一跌,過去o既一年相當努力,就快追到佢啦,嘩哈哈

醒目開學勳章

原帖由 dogmonkey 於 11-10-17 11:59 發表
我都係咁講~! 但依然不在乎的樣子! 只想玩具!

“你練吓琴,成就不止這樣”,呢D都只係氹佢練琴嘅說話。

我都好想阿仔‘只想玩具’,因為鋼琴係佢o既大玩具,佢自小對其他玩具都不感興趣!
試後活動,老師叫學生帶自己心愛o既玩具返學校,佢話‘我搬唔倒返o黎!’最後都係兩手空空咁返學…

醒目開學勳章

原帖由 marcuscyrus 於 11-10-17 12:51 發表

我有個學生都係咁
年年都係求求其其,堂又上唔足,叫佢做的事,臨到最後o個幾堂先黎做,但又次次比賽都有獎,所以佢仲未醒,聽聞佢讀書都係咁的態度..
佢的朋友仔,以往都係咁樣,舊年跌左一跌,過去o既一年相當努力,就快追到佢啦,嘩哈 ...

阿仔好重視上堂,無論讀書或學琴,上少一堂也唔高興,因為佢係靠上堂學o野。我唔覺得佢好求其,佢對自己係有要求o架(可能未定得太高),當佢發現唔得或唔好o既時候,佢會自動自覺去做或改,佢試過行行o下街叫我即刻返屋企,佢話有D野要練!

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 13:11 發表

阿仔好重視上堂,無論讀書或學琴,上少一堂也唔高興,因為佢係靠上堂學o野。我唔覺得佢好求其,佢對自己係有要求o架(可能未定得太高),當佢發現唔得或唔好o既時候,佢會自動自覺去做或改,佢試過行行o下街叫我即刻返屋企,佢話有D野要 ...

如果咁的情況
會唔會係現在學習的曲目滿足唔到佢?

醒目開學勳章

原帖由 marcuscyrus 於 11-10-17 13:27 發表

如果咁的情況
會唔會係現在學習的曲目滿足唔到佢?

有這個可能!

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 13:31 發表

有這個可能!

同老師傾下

醒目開學勳章

原帖由 marcuscyrus 於 11-10-17 13:35 發表

同老師傾下

老師知道o架!
其實係唔知點處理?
‹ 上一主題|下一主題