用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York York York!
樓主: 陳雙兒
go

York York York! [複製鏈接]

oic... all candidates got 手指偶!Thanks all.

我仔仔 8/10 3:40PM最後一批INTERVIEW,佢只係剛剛滿11個月大。原本我以為老師唔會點問咁細既BB,估唔到都問好多野。不過好好彩,我仔仔唔知點解拎岩左三樣野,只係唔肯畀野老師,老師拎返佢手上既野時佢仲發憫陣,真係一額汗。。。
仔仔都有小禮物同CD,似乎人人都有呢~ 要等兩三個星期先知結果,好期待呀!

回復 1# taptap83 的帖子

我覺得york 的interview算易,只係老師問問題,小朋友拎答案。我仔仔一粒聲都冇出到,如果要佢答問題就死得。希望見一間就收啦!仲要等三個星期,心急死人啦!現在日日都check信箱2次,連看更都覺得我好笑。

我見其他學校的interview好難,我仔仔剛剛先一歲,咩都唔識,我見有啲學校要小朋友講好多野(又分color,又分生果....),佢一定考唔到。

My girl had interview on 8/10/2011, also waiting the result.

回復 64# joanna1388 的帖子

Jonna , what time of your interview , me also on 8/10 12:00 ....

回復 3# namkaman 的帖子

嘩, 一日check兩次信箱咁緊要? 我預左唔收啦, 返到屋企睇下台面有無信, 無信都唔會太有感覺!

回復 1# 陳雙兒 的帖子

佢in咁多小朋友,我仔仔又係細b,雖然我都預左唔得,但唔知點解都係好緊張呀!可能一日未收到reject信,一日都仲存在希望掛。哈哈哈…

回復 67# namkaman 的帖子

希望有好消息啦

我9月27日先親身交表 , 唔知幾時先有得in , 學位所餘無幾喇 !

唔好話你地未收到interview通知的驚無位丫, 我地in 左都覺得佢好快會full 呀,因為佢真係in左好多小朋友, 而pn位又只有百六人到, 實唔夠分

我D長輩一向都唔鐘意YORK,仲話為左錢人人都收,講到好似就算考到都係必然,似乎YORK有好多﹣VE評價

不過我個人覺得YORK雖然貴,但我相信有佢既價值係度。我都希望快D收到信知道結果呢!

in左幾輪都好似無咩人講收到reject letter咁, 其實係咪大部分都收?

回復 71# taptap83 的帖子

今日同個五十幾歲女士傾開,講起我個仔已經報左幼兒園,仲in左收左,佢問我邊間,咁我就答約克啦,呢位女士之前系九龍塘區保姆車姨姨,今年先剛剛因為最低工資關係而無做啦。佢話全區幼稚園佢都接過,約克根本唔使in,因為人人都收wor,早D收生就可以收多D留位費等人唔讀放棄學位。我聽到好唔開心,話曬我上星期收到信時開心到喊ga,而家竟然比佢咁講。之後我繼續問佢,覺得York小朋友點,佢話好一般,St Cat同根德好好多wor,咁我又問York小朋友英文點,佢話無St Cat咁勁。

另外,我今日12點幾落街,見到個小妹妹校服好靚,睇下書包,原來系York學生,佢工人帶緊佢返學(N班),我問妹妹How old are you? 妹妹一D反應都無,超怕醜,我問工人佢返學聽唔聽得明ga?工人話佢明wor,但系我唔覺lor。

希望各位in完的媽咪上來講下你地BB表現,假如覺得表現一般,你先估學校會錄取嗎,然後最後會收到offer嗎?請大家開懷share一下,讓各位媽咪都知道呢間系一間點既學校!

回復 1# loveannis 的帖子

York都算係我幾前的PN選擇, 原因係我本身認識了三位朋友或同事的囝囡是在YORK讀書的, 有跟他們傾談及瞭解過, 發現YORK係課程設計上真係好好, 亦有自己的方法教小朋友, 佢地認為係意料之外, 因為原先YORK都有不少負面新聞
其中一個朋友分享, 佢正係今年讀PN,原先見到些課本咁淺,就二話不說話選錯校,點知不出幾個月(因開學至今只是10月),我再問佢, 佢已話現在很佩服YORK, 因佢個囝改變了很多, 原先少說話, 現在已可說短的英文句子, .亦愛上學.
所以我認為又好難單係以一個不認識的YORK小朋友反應去評價學校,始終不少小朋友對第一次見的陌生人沒反應, 我真實亦認識朋友個囡讀SC, 佢個女見到我都好怕醜, 不說話, 所以未必代表什麼的.  
其中一位朋友都認同YORK比較COMMERCIAL, 所以睇你是否接受, 但佢又話其實費用與SC,KM差不多, 私校都是要收費才可辦, YORK校長在簡介會時都似乎講明 . 至於人人都收, 我身邊已有朋友在8月尾IN完收到信說WAITING了, 不過沒有上來報, 其實都不太MAKE SENSE, 始終位只有160人, 佢就算咁膽收多一倍只是320人,最終幾多人會放棄佢未計到的, 亦要冒將來超班被人投訴及違規的風險,個個星期都有INTERVIEW,申請都已千計,沒可能收晒吧.
其實暫時聽到的較負面的消息, 較多的是來自非用家為主呢,所以媽媽收晒OFFER再諗吧

回復 73# loveannis 的帖子

唔好咁唔開心啦,如homepridealice所講應該唔會個個都收既。
我個仔係10年11月細B,8/10 INTERVIEW,5條指令佢做到兩條半,仲等梗結果,應該月尾先知,到時再UPDATE

我識親D朋友仔女入到ST CAT 係佢地本身係屋企用好多英文溝通,有D仲唔多識中文添,所以ST CAT 收哩D學生一定英文好。

homepridealice 講得好啱, york閒閒地in 千幾人, 點可以收晒, 仲有, 收到waiting的家長, 亦可能報喜不報憂, 同埋d跟車antie可能只會以學生靜唔靜黎分佢地好唔好, 如果佢地走黎走去, 坐唔定, d跟車antie一定覺得佢地唔, 但我地身為家長, 實唔想bb一舊飯咁lar, 坐唔定好正常

我不知幾想我個仔入到 york, 佢係我頭兩間的選擇. (另一間係樂基)
其實佢 K1 好易入, 但 PN 就超難入. 我好希望仔仔能PN 就入到, 一直讀上去. 我唔想係第二間讀一年後幫阿仔轉環境.

回復 78# cherryird 的帖子

PN 已經有phonics? 我小朋友都收咗下年pn, 想了解吓佢吔pn的課程, 可否分享吓?
‹ 上一主題|下一主題