用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York York York!
樓主: 陳雙兒
go

York York York! [複製鏈接]

回復 18# johnnyyu627 的帖子

York係舊生優先,家姐讀緊更有advantage啦
恭喜!!

回復 15# 陳雙兒 的帖子

唔好咁擔心啦。其實有得interview都已經唔錯啦,已經有個機會。

我幫囡囡報咗其他pn,全部都話係後備,要明年一月,先至考慮。

加油呀,希望有好消息 !

回復 7# 大白豬 的帖子

好詳細呀. 亦恭喜你有第二胎呀!
係啦, 通常鍾意YORK都對YORK有深入一些瞭解..
我今個星期六都IN啟思, 但不太想去, 因為係後備來的. 我的朋友認為在舊校上PN沒問題, 一年後就可去新校了.不過我對YORK的舊校去向有些擔心, 如果不能續校或有新校會如何呢?

回復 4# kartimmi 的帖子

其實am同pm有咩好處不好處, 大家不如在這裡分享下丫

我囡囡都係上個星期六IN, 佢只有10個月大, 仲要係3:40個時間最後IN個BB, 所以到佢IN時佢已經好累, 所以IN個陣佢都冇乜反應, 之後一上到車已瞓咗...我諗我地機會都好微LU...><"

回復 23# homepridealice 的帖子

Thank you. 而家真係好累,瞓得唔好又要返工.只有係weekend盡量抽時間瞓,所以上星期都好唔想去啟思in, 不過未收到york的通知,最終都係要去.

你而家有左york既offer可以唔去啟思都得.如果啟思同york, 我會選york.

我都同樣有你的concern, 因為舊校只係續約一年.唔知有咩渠道可以知道佢地計劃成點.

同理k1可否讀番international stream又係一個問題,佢要校內評估,唔知有幾多%可以讀番international stream.

回復 24# 陳雙兒 的帖子

我想am class係因為囡囡早醒,通常8:00左右佢就醒,到左12:30左右佢要午睡.pm class要調較過佢瞓覺的時間有d難度.

我囝囝係10年9月bb,剛剛的星期六, in 左2:20pm的section,我覺得york安排得好好,等左5mins左右就去左上唱遊堂,上完就去in,可能係我bb係這個section的頭一組in的,in左一陣就可以走。
我囝囝去到好似俾人點左穴咁,又唔笑又唔喊又唔出聲,一啲反應冇,但叫佢拎野佢隻手又識拎喎(唔理是否正確),連老師都問佢是否想喊,我同我老公都話唔係(我仔仔平日一出門口就係咁),哈…唔知仔仔是否明白我地講咩喎,問完問題之後佢突然笑喎。你話死未…
其實我都滿意仔仔當日的表現,一歲人仔去到一個唔識的地方見到咁多唔識的人,仲要係老師問完問題後做反應(拎答案)。大人都驚啦!仲慘過見工呀!
我同老公都好想仔仔入到york呀,但咁多人in,我諗都好難。而且之前都收左啲學生,我諗唔會有太多位剩囉。希望快啲有result啦!

回復 1# 大白豬 的帖子

但係如果PM班會少人D, 我會選PM班, 因為人太多, 會好易病呀….

回復 2# namkaman 的帖子

係呀係呀, 之前我都睇POST得知有D人已收到信, 應該不會有太多位淨。

回復 29# 陳雙兒 的帖子

我仔仔係婆婆湊,婆婆話返am好趕又要好早起身,又多人,prefer返pm,同埋我仔仔朝朝瞓到10點,返pm唔駛tune過d時間

回復 30# 陳雙兒 的帖子

不過有幾間名校,例如:SC,KM,HKPS都未開始收表,可能遲幾個月放返d位出黎都話唔埋

回復 21# kartimmi 的帖子

机會可能會大的,但今年 PN  不是第一年開  ,  始終有競爭力 , 囡囡那時1歲半先 In , 仔仔現在未識行就 In , 但願收佢,囡囡現在學校都叫我地寫信 ,  我都寫左三封支持開新學舍 .. 因為現在 K1 有很多班 ,  所以 pn  不知是否去 8 號上 or  49  & 51  號校舍上 ,  我之前聽老帥說新學舍 俾 k2 以上級別學生上 ,  K1(國際班) 留在 49 號校舍上  , k1 (主流班) 留在 51 號校舍上  ,  致於有些家長話K1(國際班)  比例,第一好睇小朋友表現 ,第二睇下家長心態...我個囡那一年 18 人到,好似有幾個去左(國際班) ,  其他有些去左其他 school ..其實我覺得上咩班都不緊要..最重要小朋友讀得開心,老帥有愛心教得好..有時的野,等小朋友自由發展

回復 2# kartimmi 的帖子

我仔仔都係由婆婆照顧的,但我地唔同住,所以婆婆現在要每天我返工前,8:30am之前要到我屋企,所以我想仔仔可以返am,咁婆婆可以訓多陣,中午先去我屋企。

回復 33# johnnyyu627 的帖子

在另一些post有家長話pn會在舊校舍(約道)返

所以都想8下約道校舍d設施如何?

回復 1# kartimmi 的帖子

我都未入過舊校舍呀...

回復 35# kartimmi 的帖子

舊校舍 都 ok , 班房都大既,  雖然無 51 校舍咁大 .. 但佢地上堂都好開心

回復 6# kartimmi 的帖子

我都係咁諗呀, 所以就算in完唔收, 我出年再寫求位信...wakaka

回復 38# 陳雙兒 的帖子

Me x2,我c6叫我現家寫定先tim呀

我囝囝24/9 in, 面試時14個月大, 都等緊結果, 希望都可以上嚟報喜啦. 好心急....
‹ 上一主題|下一主題