用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 聽聞4班之中, 只有2班成績好的, 才會用英文教學,如:數學 ...
go

聽聞4班之中, 只有2班成績好的, 才會用英文教學,如:數學 [複製鏈接]

如題, 是真的嗎? 因有家長說學校把資源集中在成績好的2班.  另外, 想問英文是否native 教,是否每班都有?
麻煩各位家長俾d資料,謝謝.
   1    0    0    0

我個女今年小一, 應該班班都係英文教數學同科學, 又無聽話分邊班好邊班唔好喎! 每班都有native外籍老師, 返咗小一後, 佢英文同普通話都進步咗好多, 自己返來讀哂成編課文, 有高低音, 數學都學識自己解題, 老師教得好好! 功課又唔多, 唔錯!

多謝你MAMA的回覆,對不起 我說的小五之學生安排,因朋友的小朋友是對小五, 想問有沒有小五或以上的家長給點資料...

簽名被屏蔽

回覆 2# misssuet 的文章

應該係以前未實行用英數的學生,現在已升到5年級。

其餘班級,由實行英數到而家都幾年啦!
應該一至四年級都係英數。
My child, you hold the whole of my heart in your small hands. 歡迎來看 ^^ 給恩浩的情書 ^^

我仔小四,他說數學係分左班,即係上數學時係同其他班上,即係有一些係學中文,有些係用英文,不過考試時唔知會唔會有中英..如果唔係..會覺得唔係咁公平了,因為有時佢英文出得深,識計唔識解,都會無左個分啦....

而家應該係一至六年級都係英數, 而有些學生的數學成績未如理想才會分開由另一老師教中數(補底).  這是我上次小一家長會聽副校長講的.

第一屆的英數在小四時分為五班,期中兩班改為中數(每班人數較少),中數人數大約30人左右,但在考試中會以中英對照形式出題目,但學生雖按英文或中文作答,對英數班學生中游分子來說是很不公平的。眼見很多因轉回中數後,數學分數大大提升,在呈分中數學佔的比率是乘9,因此會大大影響名次。

但好多人講, 中數係比英數難ka wor.

回覆:聽聞4班之中, 只有2班成績好的, 才會用英文教學,如:數學

我讚成20072010的說法,我朋友在培正讀中數,後來升到瑪利諾,佢發現佢數學的思維比一直學英數強。而培基英文數的題目係由中數自行翻譯或找星加波數的題目出的,所以較難!

回覆:聽聞4班之中, 只有2班成績好的, 才會用英文教學,如:數學

升上三年班便開始分精英班,年年轉,直至五年班就定位了!

小一及小二會係同一班小朋友直升,無得分精英班。小三及四係無分精英班,全級名次考第一名就去A班,第二去B班,第三去C班,第四去D班,第五去A班,第六去B班......如此類推,所以大家自己可以諗下,咁樣分班係咪有精英班囉!到小五就會有一班精英班,其他三班都係用以上方法分。
至於數學用中文定英文教好呢?係好個人的問題,我喜歡用英文教數,起碼早D認識數學上的英文專有名詞,日後上中學唔洗咁辛苦,有家長見到我校小一數學功課,就話我知佢個仔中一都係做呢D功課,大家自己諗啦!

最後,我想重申一點,大家都係成年人,請用自己的思考去分析所得的資料。當日我揀呢間,係因為普教中,英教數及科,我以前係諗住俾小朋友讀私學,但見到培基呢D條件,完全符合晒我揀私校的要求,所以就來培基讀。以前我無返學校做義工,對學校認識唔多,會被人地講的說話影響我,但我今年日日返去做義工,見多左老師、學生,對學校的行政認識都多左好多,知道的亦多左好多。但我唔係好想在這公眾地方講太多學校的內政。

在培基讀書叻的小朋友係唔會諗去培基書院。在沙田區無論你讀邊間小學,只要係BAND 1生,合埋眼都有十幾間英中你去抽,咁點解要去直資,而剝削左大抽獎的機會呢?如果我小朋友係BAND 2,咁就一定會揀直資囉!我無聽過有BAND 1生走去讀直資中學呀!

思禧媽

醒目開學勳章

‹ 上一主題|下一主題