用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD (食藥問題)
樓主: Pandama
go

ADHD (食藥問題) [複製鏈接]

回復 fionacat 的帖子

請問你囝囝是看那位私家醫生呀! 可給我資料嗎?

有好的精神科 e 生介紹嗎 ? 我仔睇緊趙伯宏, 佢竟然同我講 Ritalin 一 d 副作用都冇, 仲要我仔食埋 Chlorpromazine.  我仔有 ADD, but not ADHD.

ADD 是舊的叫法,現在全叫做 ADHD. 分三種:attention deficit, hyperactive 和mixed
for every one criticism, three positives must be given.

No ar, 仍分 ADD and ADHD !  我仔剛剛被 Psycologist 斷症, 係 ADD but not ADHD, 因佢冇 hyperactivity 呀 !

doughnut 發表於 12-2-26 23:11
No ar, 仍分 ADD and ADHD !  我仔剛剛被 Psycologist 斷症, 係 ADD but not ADHD, 因佢冇 hyperactivity  ...
唔緊要,ADD係舊名,現在醫學上全部叫做ADHD。你的psycologist沒說錯。ADD即係ADHD without hyperactivity
ADHD 有三種,
attention deficit only, (以前叫ADD)
hyperactivity only
or with both attention deficit and hyperactivity

叫法唔同,但treatment more or less the same.

Ritalin no side effects? 可能意思係話無乜嚴重副作用。好多藥都會影响胃口,少少頭痛,作悶作嘔,但習慣了就無事。最終可能會矮1﹣2cm, 其實又唔係好大問題。

如果信唔過現在的醫生,可以考慮見第二位醫生,psychologist無給你一張list嗎?
for every one criticism, three positives must be given.

我仔睇緊何醫生...跟得好好...

你仔睇緊何醫生,我仔都係,想問下你幾耐去覆診一次呢?我仔2星期一次,佢D 診金好貴呀...... 會唔會遲D 會耐D 先番去覆診呢?

lokhimbb  我仔本身試啱藥嘅分量,4星期覆診一次,但出現副作用,又要改藥,而家一星期一次,真係好吃力,如果試啱藥幾星期至幾個月先至覆診一次的,但我仔仲未試啱   發表於 12-2-28 16:34

我囡囡都係睇何醫生架~~

我都覺得何醫生唔錯~ 佢真係好了解ADHD小朋友既問題, 同家長既痛苦~

我囡囡就三星期覆診一次囉~

不過我估今個星期六去覆診後, 應該又要轉返兩星期覆一次, 因為隻藥量好似唔多夠了....

咁其實如果較O岩藥,可唔可以叫普通GP寫紙我自己買藥呢?OR 一定要精神科醫生先可以寫紙?何醫生D 診金真係好貴

lillymarie  唔肯定,你有無相熟的GP? 可以問下佢。  發表於 12-2-29 14:19

何醫生寫過本書叫做“四點鐘的驚恐﹣﹣﹣探討兒童過度活躍症

PARROTMUM  我睇緊的政府醫生都叫我睇這本書喎  發表於 12-3-8 19:09

回復 lillymarie 的帖子

Thank you lillymarie, you are so nice.  I have a doctor list on hand, just don't know which one is good !

我個囡已經睇了兩次油麻地精神科的adhd, 我地都話唔想食藥. 但後來想想吓如果食藥真的對佢讀書有幫助的話都可以一試.   
但請問d藥真的咁貴嗎?  因我見另一個論壇說要20幾一粒. 不知是否真的.
thx

masterunion  D 藥最近加左價=='  發表於 12-3-9 17:17

回復 小肥豬 的帖子

藥要睇份量知幾錢,2X-3X蚊一粒,不過講緊唔係藥貴,而係診金貴﹗

診金唔係$70 一次嗎? 但藥就2X - 3X 蚊一粒,我就覺得很貴. 咁請問如果係第一次給藥的, 通常會給多少粒給我們的.

PARROTMUM  只係唔係藥物名單才要比正價, 我女食緊Ritalin在名單裏的  發表於 12-3-8 19:05
PARROTMUM  你睇緊政府就只收10元藥費, 醫生會比到下次覆診的量,  發表於 12-3-8 19:03

Ritalin, Ritalin L.A. Concerta
都是同一隻藥,只是有效時間不一樣,分4小時,8小時和12小時。
要$20﹣30一粒的相信是 Ritalin L.A 和 Concerta
Ritalin 好平,幾毛子一粒(聽聞)

每位小朋友對藥的反應都不同,A食Ritalin好好,但B可能Ritalin LA 好些。所以要按情況配藥,這麼複雜的問題還是由醫生講解決定好些。

回復 小肥豬 的帖子

我覺得D藥係貴架~~~
不過我睇私家, 因為我覺得私家睇得密跟得好D

中間突然情況轉變, 可以萬上搵醫生嘛

回復 lillymarie 的帖子

我小朋友食Concerta好D

因為食R字頭食藥 佢出現抑鬱..

加上食R字頭藥, 都控制得唔太好...

Concerta就冇呢D問題

唔好意思,想請教各位mama,你們的小朋友係幾多歲確診?同埋一般係咪都會過咗六歲至可食藥?咁六歲前佢哋係咪成日坐唔定同唔專心或行為如何?咁食藥前即小朋友四、五歲時,你哋點處理或有咩可以做?
太多問題!謝謝!

psv 發表於 12-3-8 23:38
唔好意思,想請教各位mama,你們的小朋友係幾多歲確診?同埋一般係咪都會過咗六歲至可食藥?咁六歲前佢哋係 ...
聽過一位政府的兒科醫生講,幼稚園學生佢9成9 唔會開藥,只有一次例外,因為那小朋友太活躍,學校不准他參加畢業典禮,所以醫生就開藥給那小朋友。
我聽臨床心理學家講,一般會等到8歲才確珍,因為再細D,可能只係發展性問題令到小朋友較活躍,8歲後就會睇得準D。其他人是否同意她的看法,我不肯定。

其實,即使食了藥,家長還需要在管教和期望上作出調整。未食藥前,可以先用行為治療的方法去幫小朋友。

回覆:doughnut 的帖子

Me too ! How old I'd your kid ? Did u take that dosage ? How's the effect ? I feel a little uneasy when he said none side effect but I guess all drugs has side effect n he just wanted to comfort us. But I wonder why didnt he prescribe Concerta but increase Ritalin dosage only plus that piece of psy drug.

‹ 上一主題|下一主題