用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD (食藥問題)
go

ADHD (食藥問題)

今個星期知道了亞仔係過度活躍症,醫生叫我比仔仔食藥,
可惜老公反對,抗拒亞仔食藥,我依家唔知比唔比亞仔食藥好,怕食了害了他,平日我對住亞仔真係超辛苦,講唔聽,話唔聽,今年升小一,返一個月老師就投訴,平日上堂坐唔定,多咀,咬鉛筆同衫,好喜歡咬物品(請問各位可否給我意見,我應不應該給仔仔食,或者有無其他方法幫到他呢 ?) 多謝各位
Nothing in the world is difficult for one who sets his mind on it.

之前我都好抗拒個仔食藥...個仔怕我...所以係我面前冇咁失控...奈何有幾個老師會包容ADHD嘅小朋友呢?!!經常俾老師罰..俾老師鬧...同學仔又笑佢成日俾人罰...令到佢越嚟越反叛..成日做啲嘢引人注意...見完醫生...醫生話佢有少少對立行為...處理得唔好...會好難攪...因我曾經見過一個有對立性反抗行為嘅小朋友...真係激到佢屋企人半死...我想個仔有個開心嘅學習生活...所以試吓俾佢食藥...食藥後...活動量減少咗..出街會主動拖住我...定咗好多...上堂冇離開坐位...有時都會發吓夢...要老師叫一叫佢...我同佢嘅關係都冇咁緊張....其實出發點都係為佢好...副作用...各人體質不同...我仔食藥差唔多一個月...冇咩特別唔舒服...

我已經比亞仔試左一星期左右 , 不過食左藥好試都係咁,唔知係唔係分量唔足夠呢? 一日食2次,每次半粒,(不過見亞囝食完d藥,都係咁 ,不過食量比平日少左好多)我問老師,老師都話無唔同,都係座唔定.

lokhimbb :我想問你,你仔仔每日食幾多份量呢?食邊隻呢?thx .我食Ritalin,10g (每次半粒)
Nothing in the world is difficult for one who sets his mind on it.

我仔食藥已經一個月....仍然未試啱份量...開始時係食Ritalin20mg...每次半粒....冇改善...加到3/4粒...好咗少少...之後3/4粒放學返屋企再食5mg半粒,老師話佢上堂冇離開坐位..冇騷擾人..但成日發夢...跟住而家醫生俾佢食長效12小時CONCERTA 18mg...早餐後食一粒...仲未問老師佢課堂表現如何....但喺屋企可以坐一個鐘做功課.....

lokhimbb :謝謝你都回覆,請問你小朋友而家幾多歲呢? 你而家幾耐覆一次診呢?請問你睇邊區醫生呢? (sorry,太多問題,thx)
我小朋友六歲,而家要等多一個月才見醫生,我都覺得自己份量唔足夠 ,因為老師仲有投訴,食左藥無幫助,都係座唔定,唔做功課,騷擾人,真係好麻煩. (唔知我否提早見醫生改藥份量呢? )

唔駛咁客氣啦...大家都有同樣煩惱.....我好樂意的...
我仔就6歲...讀緊小一...而家睇緊何醫生...兩星期一覆診一次....如果可以當然早啲同醫生講藥嘅份量未夠....你仔幾高&幾磅???如果好瘦...醫生唔敢開太重藥....因食藥冇胃口...體重會減輕...我仔食依兩日病咗食緊感冒藥..所以冇俾CONCERTA佢食....真係好大分別...冇時停....上咗鍊咁...喺屋企我就有得佢....諗到佢唔食藥...喺學校嘅情況...頭都痛.....

謝謝你的回覆,真係感激呀 !(我亞仔睇緊油麻地專科診所,一直都有睇緊,因之前亞仔未足夠6歲,醫生話要等6歲才可開藥比亞仔食,亞仔今個月才開始食藥,而家一個月覆一次診.
我亞仔而家1米3左右,重40磅,身型一般,不過比同齡小朋友矮了一點,明天我試下打去問下可否改早一點,因藥不足夠,食了好像無食一樣.我想問係唔係如果小朋友病,唔好比佢食藥呢?因醫生無同我講?謝謝!
我上網睇到好多人話食左藥都唔同左,但係我亞仔食完情況都一樣,無改變到~~所以唔知係唔係D藥唔岩佢 ,佢食完只係胃口差了一點,其他都無改善.

因食藥唔多唔少對身體都有一定負擔...所以有啲會間中俾小朋友食中藥調理身子....依兩日因為個仔病...唔想佢食咁多藥...諗住都係喺屋企對住我...唔食唔緊要啦....你個仔6歲高130CM都好高喎....我仔都係122CM左右咋....重47磅...好瘦.....食藥依段時候..驚佢體重下降得太多...所以每日俾佢飲2-3杯奶...食芝士....依兩日冇食藥...真係少啲EQ都會激到死咗喺到....聽醫生講....有小部份人對食藥係冇反應的....我仔食藥後雖有好轉變....但試第3次藥...仍然未試啱.....如試啱藥...我會排返政府...或叫醫生寫紙自己買....因睇私家醫生負擔好重.....

原來你係睇私家架,私家好貴的,快d轉番政府好d ,不過ADHD要長期見醫生,所以要盡快轉介回政府,政府條龍排一年多呀 ,我都排左一年才有得睇 .

如果可以我都唔想比亞囝食藥,但我真係頂佢唔順,長遠不是辦法,所以才選擇給佢食藥,唔知有無做錯,我只係上學才比佢食,放假我就唔會比佢食,因為食得多藥唔太好.

有時比佢食了藥,唔知自己有無選擇錯誤,但我就無得選擇,上堂老師都頂佢唔順,把口不停講,唔收口,喜歡講就講,對住佢我真係C係度.頭痛 ~~

我仔喺4歲幾時以經排咗政府....到今年頭...醫院叫我聽講座...跟住話因我仔就升小學...叫佢去醫院上小一預備班...上咗幾堂...但一直冇俾我仔見醫生...又話上晒小一預備班後會有份報告開學前俾我....寫我仔課堂表現...但直到而家開咗學都個幾月...我都未收到...又話到個仔上堂唔適應至安排見醫生...我心諗..出事至見醫生...會唔會太遲??!!!我哋啲仔...點會適應唔到學校生活喎...只係學校適應唔到佢哋行為jer...同埋我同老公都考慮咗好耐俾唔俾個仔食藥....睇埋佢暑假期間嘅表現...食藥係唯一幫到佢嘅方法....小學唔同幼稚園...包容冇咁大...經常被罰嘅話...我諗久而久之....佢性格上都會出現問題...到時至食藥控制...我諗已經太遲....所以我覺得政府嗰邊係咁拖我時間...6-8歲係學習黃金期....唔想攪到我仔唔鍾意返學..唔鍾意上堂至向政府醫院求助....所以死慳死底都俾佢睇咗私家先....試啱藥...我會叫醫生寫紙俾我自己買藥...都會同醫院講要見醫生...到時直接同佢講...食開邊隻藥...叫佢開返俾我...啲藥出面買聽講係20幾蚊一粒...決定咗俾佢食藥...都唔好諗咁多...希望佢大個啲..自制能力好啲...到時咪可以慢慢減藥...我哋唯一可以做...就係幫佢....見佢成日重重複複做錯事...有時都知佢控制唔到...但真係好嬲....食藥後...犯錯少咗...大家相處都冇咁緊張...學校亦冇點投訴過...佢返學開心..我又冇咁擔心...學校好多小測同默書...返嚟嘅成績最少都80幾90分(只係錯細微地方)...試過滿分...佢自己都有信心學習....暫時好鍾意返學...所以到現時...我同老公都覺得...選擇食藥係冇錯....但我仔仍然好多口...大人講嘢加把口..我接電話時佢又講嘢騷擾我...有時我會有得佢講..但唔回應佢...之後會同佢講返...唔適當時間講嘢我係唔會啋你....同埋依排發覺...鬧佢都不及喚起佢嘅良知...你鬧佢..係因為惡勢力吓佢就範...再大啲就無效....所以佢有時話唔聽..我就話:"唉~~!我個仔原來唔錫我0架....明知媽咪會唔開心佢都咁做...我一定唔係一個好媽咪...如果我係好媽咪...個仔點會咁...如果係鍚媽咪...一定想媽咪開心.."跟住個仔就會沉思...個表情話我知...佢好後悔咁做...跟住同我講:媽咪..對唔住!

同埋我有同佢喺廣華做針灸...啲人話有少少幫助...因返學就唔到時間...所以一星期只針一次...一次$150

針灸都有幫助架,請問要否預約 ,針灸多少次才有效呢? thx

My daughter is also ADHD.  She also take medicine CONCERTA 27mg/per day.  My daughter starts to eat medicine for 2 weeks only.   Now, the medicine fee is $27/tablets+doctor consultant fee $1000/half hour.  Total about $3000 per month.  
I'm afraid I can't afford for a long time. I don't know I can buy medicine from outsider or any cheaper price.
Any parents can share about the doctor fee and medicine fee?  Is my doctor's charges very high? Tks!

各位好!
我個仔5歲,都已經開始食藥,已食咗3星期,頭兩星期食Ritalin 20mg半粒,效果唔錯,老師主動打電話問我做乜個小朋友唔同晒。但第二個星期開始胃口唔好,覆診時醫生轉了concerta 18mg,食一粒,再開了「開胃藥」,早、晚餐前食半粒。

食咁多藥,我都覺阿仔好慘,始終有副作用,但醫生話,唔食的話,會好影響佢學習、自尊、人際關係,權衡輕重之下,都決定比佢食。

因為未排到政府,我都係睇私家,一星期覆診一次,每次診金+藥要1400蚊,好貴,但冇辦法,唯有自己慳d。

你地好,我個仔今年14歲,由5年級開始食藥,到今個學期開始停藥,因為醫生話有大部份人大大吓就會吾駛再食藥。你地講既RITALIN 同 concerta 我個仔都食過,初初食RITALIN,後來轉  concerta  27MG。副作用係無胃口,但吾食藥就好胃口,所以吾返學既日子我吾會比亞仔食藥。

我係睇私家,初時要較藥, 一星期睇一次, 二星期睇1次,跟住1個月1次,2個月1次。初時睇得密係好肉赤,但後來試ARM藥就吾駛睇咁多次,2個月睇1次, 每次都係$1800。精神科藥係藥房係買吾到既, 一定要返醫生度配。

你地經歷過既: 多咀,多手,比老師投訴,成績差....我都經歷過,當時上午因亞仔偷薯片比學校見家長,回到公司又接到老師打來投訴,見到學校打來都怕。

後來青春期,有好多情緒問題, 醫生話有機會係ADHD衍生出來的,吾食藥更加控制吾到,所以忠告你地要有心裡準備去行呢條漫長既路。

原帖由 Connielai 於 11-10-15 00:42 發表
你地好,我個仔今年14歲,由5年級開始食藥,到今個學期開始停藥,因為醫生話有大部份人大大吓就會吾駛再食藥。你地講既RITALIN 同 concerta 我個仔都食過,初初食RITALIN,後來轉  concerta  27MG。副作用係無胃口,但吾食 ...

Connielai,

我囝囝8歲(P3)都係食CONCERTA 27MG.

請問點樣安排小朋友無藥效既時間? 因為功課同溫習愈來愈需要更多時間, 到晚上無藥效時確實好吃力.

另外, 可否分享一下你囝囝青春期既問題? 點處理呢?

Many thanks!!

請問ADHD的小朋友讀書係唔係通常成績比較差? 唔好意思我這樣問可能令到你們不開心, 不過我心裏真的有這個問題。 我個女比好多課外活動老師話佢坐唔定, 好多咀同多手多腳, 學琴的老師叫我同佢去睇醫生。現在上了小一老師話佢課堂秩序好差. 要去見社工。我自己覺得自己個女係好好動, 不過好好記性, 吸收能力也強,例如 兩次英文默書唔使點溫都有一百分(佢唔使老師讀也可以自己背默). 上完中文課回家可以背課堂學的課文(普通話)給我聽。如果真係ADHD 我可能接受唔到,好想去CHECK不過又好想逃避。

hi~pandama
廣華針灸你可以打電話book,電話:23597388
我仔暫時針過4次....因為針灸係比較天然嘅治療....所以唔好諗住好快見到成果....我都係為個仔嘅情況...盡力去幫佢....嗰到有好多小朋友做針灸...通常都係自閉...adhd都有...如果針灸...嗰到啲醫師話最好係6歲前....同埋我仔轉咗藥了...食concerta 27MG...醫生話以佢嘅體重...隻藥係比較重...試兩星期睇反應.....如果唔適合...可能要轉返食RITALIN了...

hi~~preciousstone
adhd小朋友唔一定成績差的..我識一個媽咪..佢仔係adhd但成績好好...我覺得逃避係幫唔到個小朋友...係唔係都得一個知字....因有啲小朋友係資優兒童同時又有adhd....我都聽姑娘講過...有小朋友係資優兒童+adhd+亞氏保加都有,其實資優同adhd嘅特徵好相似....最好做一做評估....如果係adhd....你越拖得耐...越難攪...我仔係adhd...同佢溫默書...佢好快能夠串熟啲字...幾次小測同默書嘅成績都好好....所以話adhd小朋友成績一定差...我覺得又未必.....

Hi lokhimbb,
除針炙,要唔要食中藥?針炙度,有冇話做幾耐先有成效?6歲前最好, 我仔7歲,唔知幫唔幫到佢?!