用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD (食藥問題)
樓主: Pandama
go

ADHD (食藥問題) [複製鏈接]

針灸冇中藥食的...又冇話幾時會見到有冇效......因為落針後都要等半個鐘左右...所以啲媽咪們都會閒談吓...有啲話小朋友針灸後情況有好轉.....醫師話7歲遲咗啲...最好係3-6歲針...幫助大啲...但我見到有啲都好大個...你可以打電話問吓...我之前打電話問...book埋期...兩星期後便有期俾我....

preciousstone,

有好多adhd既小朋友都好聰明, 而且好學好問! 有好多都比正常小朋友叻!

如果有懷疑應該及早評估, 就算評估結果出左係正常都可以搵適合既方法處理.

lokhimbb,
我同你一樣睇同一醫生,我先生對個仔要食藥有啲抗拒 ,所以想轉做睇中醫,但又唔知有冇成效..搞到我都好苦惱

lokhimBB & lwanBB, 多謝你們的回覆. 我又想問ADHD的小朋友可唔可以好定做一些喜歡的事情? 我的小朋友真係無時停, 不過只要比支筆同畫紙佢, 佢就可以定下來半個小時有多, 好安靜地畫畫, 就算有人搞佢, 佢都可以唔分心. 這樣的行為又會唔會發生在ADHD身上呢? 我問過出去 check好貴, 想問多d先決定是否去 check.

我仔砌puzzle嗰陣都可以坐好耐0架...30分鐘以上...
如果做評估...私家真係好貴...要幾仟蚊...我個仔去小童群益會做評估...$1000/hrs左右

lokhimbb :多謝你給我針灸資料 ,謝謝 ^^
我10月初開始比仔仔食藥,食了藥後,他的胃口十分差,真係比平日食少左好多 (見到佢咁,我覺得佢好慘,咁細個就要接受長期藥物治療,我先生見到這樣,就叫我停止給他食藥,他說食了藥同平日一樣 ,咁不如暫停食藥 ,下個月見醫生才算,
我和他說現在這是試藥階段,試岩藥就能幫到仔仔,
(請問大家通常要試幾耐才知道份量識不識合小朋友呢 ?
我仔仔現在的份量:Ritaline 10mg (每日2次,每次半粒)

我想問Ritaline 和 concerta 這兩隻藥邊隻好d呢 ?
Nothing in the world is difficult for one who sets his mind on it.

聽醫生講...兩隻都係同一種藥...但唔同藥廠出...R字=藥力快,但短暫...所以一日要食兩次....C字=藥力慢慢散出..藥效12小時..朝早餐後食一粒就可以維持到夜晚....但唔同藥廠出..效力都好似有啲分別...我仔一向唔多願食飯的...而家更加tim啦...所以早餐俾佢食飽啲...因預佢午餐喺學校唔會食得多...放學返嚟要佢食少少嘢..蛋糕或麵包+飲奶..晚飯要佢食一大碗飯+肉+魚..飲兩碗湯...覆診時...體重冇輕到...仲重咗0.5kg....我都好希望佢快啲試啱藥....因每次續少續幫佢加藥..好彩一兩次就試啱...好似我仔而家試第5次了...仍然觀察階段...我唯有等待....                                 

原帖由 Pandama 於 11-10-18 01:42 發表
lokhimbb :多謝你給我針灸資料 ,謝謝 ^^
我10月初開始比仔仔食藥,食了藥後,他的胃口十分差,真係比平日食少左好多 (見到佢咁,我覺得佢好慘,咁細個就要接受長期藥物治療,我先生見到這樣,就叫我停止給他食藥,他說食了藥 ...

原帖由 IwanBB 於 11-10-15 13:45 發表

Connielai,

我囝囝8歲(P3)都係食CONCERTA 27MG.

請問點樣安排小朋友無藥效既時間? 因為功課同溫習愈來愈需要更多時間, 到晚上無藥效時確實好吃力.

另外, 可否分享一下你囝囝青春期既問題? 點處理呢?

Many tha ...

CONCERTA可以維持12小時, 返學前比佢食,放學返來都仲有幾小時藥力,而且醫生話長期食藥力不會一下子無哂。其實我個仔係屋企又吾會真係好8厭,可能佢怕我老公,所以係屋企問題吾大。只係佢間學校好嚴,芝麻小事都打來投訴,大事就見家長,所以先會食藥,希望亞仔吾會比老師一日罰到黑。
青春期佢地既情緒好波動,好容易受外界影響,自我控制力弱。6年級時我仔好反叛,鬧佢時會踢枱,嘭門,掟野,跟住會走左出街。打比佢吾聽,12點都吾返。總之一鬧佢就走出街。維持左1個學期,佢又無再係咁,鬧佢最多躲埋房,一陣佢又無野。那時食緊RITALIN,後來轉左另一個醫生, 轉食CONCERTA, 食左2年。同醫生講亞仔既情緒問題, 佢話同個病有關係。

原帖由 carmankmm 於 11-10-17 15:30 發表
lokhimbb,
我同你一樣睇同一醫生,我先生對個仔要食藥有啲抗拒 ,所以想轉做睇中醫,但又唔知有冇成效..搞到我都好苦惱

我老公初時都係好反對個仔食藥,但為左個仔好都無辦法。我唯有自己帶亞仔去,自己比錢,吾理我老公。

Connielai,
第一次我同我仔去見醫生,當醫生話斷症佢係,我再同老公講,佢好抗拒,覺得阿仔問題未至於大到要食藥,我老公成日不在家,當有我和老公在家時,阿仔又確實唔敢太曳,因爸爸會體瞓他,當我話佢知學校情形(未至於坐唔定,但太多野講,連被訓完,一陣又走去講)我老公只應為我小題大做,小朋友好多都係咁:多野講,學校漏野,發白日夢,冇耐性,自制能力差)..因我老公本人亦係一個衝動,冇耐性,成日唔見野既人(我懷疑他也是ADHD),他不肯正視問題, 冇人support自己先最痛苦,請問你如何跟你老公溝通這一點?

carmankmm ,

男人通常都會好似你老公咁諗,覺得未去到咁嚴重要食藥,因為係屋企小朋友未必真係咁8厭,加上佢怕爸爸,自然更加睇吾到問題。好似我老公,從來都吾覺得亞仔有問題,因為亞仔怕佢,亞仔係佢面前真係好乖,但佢周圍既人都話亞仔有ADHD既病徵,成日比老師投訴, 我又投訴,咁佢就無再堅持。你同老公解釋,食藥可幫助亞仔的行為,亦可以令他上堂時集中,避免佢發白日夢,浪費學習時間。老師有沒有投訴?告訴你老公,如果不正視問題,每次老師打來都叫老師打比你老公。
因為收到老師太多投訴,我老公都不再堅持,比亞仔食藥試吓。軟硬兼施同你老公解釋, 加油!

connielai,

多謝你嘅鼓勵, 我會試吓, 加上嚟緊星期六會再覆診,到時會叫埋老公一齊去見醫生.阿仔雖然未至於被老師投訴好密,只是當家長會每科老師都投訴佢太多言,阿仔試了近一星期藥,我明白係冇咁快有改變,我仔番學依然好冒失,成日唔見野,臨番學提佢要記住去校務處揾,好多時唔記得或其實要揾兩樣唔見咗既野,走到去校務處只記得揾一樣,冇記性及漏野程度比小一更密 早幾日俾我見到佢本家課手冊頭嗰幾頁撕走咗,我問佢點解咁做?佢話突然覺得冇用,咪撕走..有啲好唔明白,係咪咁架架?

我已經打了電話去廣華了,約了十一月見醫師,希望針炙對我仔仔有用啦!
我仔仔十二月就7歲了,不知針炙對佢有冇用,
我仔仔係學校都唔係好好多,佢已經係學校最難搞小朋友第一名,我真係好慘......希望明天會更好

亞仔9 years old, 小一下學期食R仔 1粒1次, 到而家2粒半3次, 做媽媽的真係唔想食藥, 胃口差, 小小頭痛啦, 但唔食會衍生社交, 成績, 操行, 相方關係等問題lor

ADHD成績未必差, 亞仔成績一向中上, 小三final exam仲第一tim, 加油呀

你們好, 我仔仔今年小三, 小一時已評估為專注力缺失, 而過度活躍的徵狀不明顯, 現仍堅持不食藥, 在小一和小二時的老師雖然可以包容到, 但有兩, 三次的過錯差點要記缺點, 而小三的老師更加嚴厲, 我估計距離食藥的日子不遠了

原帖由 Connielai 於 11-10-19 01:57 發表

CONCERTA可以維持12小時, 返學前比佢食,放學返來都仲有幾小時藥力,而且醫生話長期食藥力不會一下子無哂。其實我個仔係屋企又吾會真係好8厭,可能佢怕我老公,所以係屋企問題吾大。只係佢間學校好嚴,芝麻小事都打來投 ...

原帖由 MaMaMango 於 11-10-22 11:43 發表
你們好, 我仔仔今年小三, 小一時已評估為專注力缺失, 而過度活躍的徵狀不明顯, 現仍堅持不食藥, 在小一和小二時的老師雖然可以包容到, 但有兩, 三次的過錯差點要記缺點, 而小三的老師更加嚴厲, 我估計距離食藥的日子 ...

社交ok嗎

社交問題暫時覺得唔太大, 常見的表兄弟關係都好好的, 但其他的同學關係就好一般

原帖由 wewe 於 11-10-22 12:10 發表

社交ok嗎

MaMaMango ,

我個仔3-4年級時比老師罰得最勁,試過1個月無小息,老師話連校長都識得我個仔。但老師又吾想吓,罰極都係咁,根本無改善,只係識罰罰罰....

carmankmm,

見左醫生,有好消息嗎?你仔仔食藥後改善不明顯,會吾會係藥努力吾夠? 你見醫生時要將佢撕爛手冊的事告訴醫生,等醫生分析他的情況。我個仔無試過咁,但做野仲係甩甩漏漏,叫佢攞/買3樣,通常只會完成2樣。

我個囝食C字頭隻藥表現一般...因仲有R字頭隻藥...今日照未轉藥嘅份量俾佢食3/4粒R...我覺得滿意....下星期六同醫生傾傾先....仲未試啱藥....令我心情好忐忑.....
‹ 上一主題|下一主題