用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Margret interview
go

St. Margret interview [複製鏈接]

請問st margret interview形式係點, 是否全英文/普通話, 小朋友需要用英文/普回答嗎?

是否有家長可以分享一下, 十萬個感激~
   0    0    0    0

好似人人都唔同架喎, 我女上星期考, 廣東話, 普通話, 英文都有.

謝謝, chanwendy.

咁佢係小組形式or單獨面試架, 同埋佢英文同普通話既問題難嗎? 主要問邊方面, 例如講自己個名, 家庭人物or比較深入架呢(即小朋友要有流利英語/普通話先明白).

不好意思, 因我女平日少講英語/普通話, 我諗如一d general既溝通佢都可以應付, 但要佢好流利咁講就真係有難度, 所以想知道大概考d咩, 希望呢段時間幫佢practise多d, 感激感激.

Is that necessary to meet parents?

原帖由 靚媽唔易做 於 11-10-3 12:27 發表
謝謝, chanwendy.

咁佢係小組形式or單獨面試架, 同埋佢英文同普通話既問題難嗎? 主要問邊方面, 例如講自己個名, 家庭人物or比較深入架呢(即小朋友要有流利英語/普通話先明白).

不好意思, 因我女平日少講英語/普通 ...

一 GROUP 三四個小朋友一齊去考的, 我冇詳細問亞女, 我估應該係幾張枱輪流去玩啩. 我女就普通話只係問咗一題啫, 佢識. 我女只係話有一題英文題佢只問乜但唔識用英文講囉.

原帖由 vickyl 於 11-10-3 12:35 發表
Is that necessary to meet parents?

1ST IN 唔需要見家長.

回復 1# 靚媽唔易做 的帖子

上週IN完, 我小朋友說沒有串字, 有讀2句英文短句(容易, 但未必個個小朋友識), 有一幅圖畫要形容內容(很直接), 中文認讀配詞(K2程度, 普通話), 一題疑似記憶題, 少量體能/協調性動作, 和一項自理能力測試, 除中文配詞那PART外, 其餘全部用英語對答, 有外籍老師在場, 問一些關於家人的問題. 我聽見其他考完的小朋友下來, 說老師話可以選用中文答或英文答.

原帖由 helenli 於 11-10-3 15:05 發表
上週IN完, 我小朋友說沒有串字, 有讀2句英文短句(容易, 但未必個個小朋友識), 有一幅圖畫要形容內容(很直接), 中文認讀配詞(K2程度, 普通話), 一題疑似記憶題, 少量體能/協調性動作, 和一項自理能力測試, 除中文配詞 ...

我女係有串字冇讀句.

回復 8# chanwendy 的帖子

我的小朋友講返晒啲內容給我聽, 他好肯定說沒有串字, 認讀的兩個句子也很簡單, 他說除中文外, 其他活動都是用英文進行, 很好玩.

據亞女報告,雖然一班小朋友上去,但係面試係個別分開。

有小量平衡及身體協調;有一位外藉老師,呢部分一定係英文作答,有串字,有幾幅圖,老師會根據圖畫問問題;有一位普通話老師,同樣一定用普通話作答,有配詞,有認單字;最後一位,會問你想用英文定廣東話你答,問題係類似數學推理。

當日大約等咗個多小時。

你好,查實 st. margret 報名 deadline 左未 ? 上佢 website 又 check 唔到.  謝 !

醒目開學勳章

5張台孝5樣野,全英文及普通話面試, 有串字亦有讀句. 我囡話唔好玩,因為要計時.
我囡下星期2ND IN

醒目開學勳章

原帖由 唉瘋 於 11-10-3 22:55 發表
據亞女報告,雖然一班小朋友上去,但係面試係個別分開。

有小量平衡及身體協調;有一位外藉老師,呢部分一定係英文作答,有串字,有幾幅圖,老師會根據圖畫問問題;有一位普通話老師,同樣一定用普通話作答,有配詞,有認單字;最後一位,會問 ...

據亞囡報告, 5-6位小朋友一斉入課室, 有5張台分別輪住IN,每完成有寫剔/X係card.
小女亦聴到有話不明白英文指令的小朋友,老師會用廣東話解釋
‹ 上一主題|下一主題