用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學校與家長溝通問題
go

學校與家長溝通問題 [複製鏈接]

我阿仔星期一下畫放學,姐姐發現佢手臂有個好明顯既牙齒印, 個印由星期一到而家都仲未退晒,可想而之,咬人個位同學仔係幾咁出力咬落去。最激氣係學校當日完全冇老師同我講小朋友0係學校發生件咁既事,要我等左一晚,第二朝自己打去問,再等到下畫先至有一位主任打嚟交代發生事發經過。其實,如果老師當日有打畀家長交代一下,我地咪唔洗估估下囉?我個仔得兩歲,問佢淨係識講“人地咬”!起初我心諗都唔知佢有冇出手打人,有既話,我作為家長都要諗方法教佢,但點都好老師都應該通知家長。點知係學校話係老師疏忽冇通知家長!如果係咁,相信咬人個位同學仔既家長都應該唔知佢個小朋友鍾意係學校咬人架啦!學校就話係老師問題(佢地行雙班難主任制,另外一位係NET),我仲應唔應該畀個仔0係度讀好?老師連咁都唔識處理......定係真係個別事件,我太敏感呢?
   0    0    0    0

唔好介意,其實在學校發生呢d事情都頗普通…當然,就算老師覺得普通,都應該要當日通知家長。其實,話就話係雙班主任制,但不一定係同時間兩個一齊上堂,就算一齊上,兩人睇30個小朋友,都不可能每個小朋友每秒都分到attention,更可況上緊堂一定係大家都做緊野…我地自己係屋企一人睇一個,小朋友都會有損傷碰瘀,可何況30個…
老師當日沒打電話不肯定是她忙記了或是她有其他原因…因為幼稚園老師真的是非常非常忙(教完上午教下午,仲有一大堆report…)。概然學校有道歉,就算了吧!
如果因為這原因要轉校,我諗小朋友要不停的轉校啊…

老師當日冇打電話畀你係唔啱,但點解你又唔即日call老師呢? 其實,當日了解成件事係緊要過去測試老師到底幾時打畀你啊...

回復 2# sheffield 的帖子

我都知呢類事件好平常,但我質疑學校老師既處理手法,只係擔心老師欠缺幼兒教育經驗, 學校就話係老師疏忽,仲話佢地有指引要老師每月致電家長告知學習進度,至於老師有冇執行,學校都冇辦法控制,至少,我由開學至今都冇收過老師電話.我當初以為即使學校,老師都新,只要有愛心,小朋友都可以好開心咁學習.我都係新手媽媽,有好多野都冇經驗.唯有自己再留意多d觀察多d,最怕係d學校太商業化,收左學費就咩都唔理事咋!

回復 3# Christi 的帖子

我係要番工既,當日姐姐接放學留意到但佢唔識即刻話我知,係我自己夜晚收工留意到,想問學校都問唔到喇!
我冇諗住測試老師到底幾時打畀我,係我打去想了解,學校就話班主任請左假,叫我之後一日再打過嚟會清楚d,我就想即時了解,佢唯有搵另一個冇目擊事發經過既主任嚟交代件事畀我知,唔係我就要再等多一日...

明白了.誤會咗你,不好意思.

如果校方其他野都滿意,只係呢單,咁不如你再留意多一段時間,才考慮是否轉校呢個問題啦. 話晒要小朋友再適應多一次新環境,除非係去到非走不可的地步啦...

我都讚成.........

可以再俾多小小時間觀察學校..........

原帖由 Christi 於 11-9-30 22:44 發表
明白了.誤會咗你,不好意思.

如果校方其他野都滿意,只係呢單,咁不如你再留意多一段時間,才考慮是否轉校呢個問題啦. 話晒要小朋友再適應多一次新環境,除非係去到非走不可的地步啦... ...

回復 6# Christi 的帖子

係啦,我都係想觀察下先,睇下事情發展成點,冇大問題就讀埋PN,下年先轉第2間讀K1(如果考到心儀既K1),呢排成日攪報名D野,如非必要都唔想呢排攪轉校!

回復 7# whychan777 的帖子

係啦,希望冇其他大問題就好喇!

回復 10# LUCUSMaMa 的帖子

你提醒左我,上個星期我個小朋友都有一日請病假唔返學,老師都冇打黎問過係咩病噃。

回復 2# LUCUSMaMa 的帖子

唔知你讀邊間,其實真係唔多學校會小朋友請病假就會打黎問候…如病左幾日打黎問的機會都大d…老師真係好忙,每日請病假的小朋友都唔少,不可能個個都打電話。家長請假時,已告知學校小朋友有咩唔舒服,學校就會知道是否要通報衛生處…學費貴的學校人力資源可以充裕d,老師打比小朋友嘅機會或者會大d…

大家唔好期望老師會成日打比你…
(我唔係老師,不喜勿插)

回復 12# sheffield 的帖子

原帖由 sheffield 於 11-10-4 09:05 發表
唔知你讀邊間,其實真係唔多學校會小朋友請病假就會打黎問候…如病左幾日打黎問的機會都大d…老師真係好忙,每日請病假的小朋友都唔少,不可能個個都打電話。家長請假時,已告知學校小朋友有咩唔舒服,學校就會知道是否要通報 ...

我唔係老師,但職業都要同家長溝通,真的,在家長角度,只面對一個小朋友,但在老師方面,所面對的係成班的小朋友,再加其他行政上教學上的工作,仲有會議,真係忙得好緊要,我自己有時一個家長打電話比我,就搞到飯都冇時間食,我都明白,小朋友細個,第一次返學,家長係著緊少少,不過既然事情發生左,校方又比左回應,都可以放低一下,其實,我會喜歡一個真係有辦法教好我小朋友的老師,多過一個做門面野做得多的老師,純粹交流,不喜勿插
‹ 上一主題|下一主題