用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 現在讀普通幼稚園K2....根X園有位但K1...去唔去?? ...
go

現在讀普通幼稚園K2....根X園有位但K1...去唔去?? [複製鏈接]

幫朋友問.....
朋友女女(12月小B)現在讀普通幼稚園K2(小B)....上年考了培正,民生,根X園2011 - K1(大B).....
根X園收咗後備.....現收通知10月份可入讀K1....
你會讀嗎???....
根X園人物綱好,小一好多學校收....
但要讀返轉頭.....???
點選???....
   0    0    0    0

如果諗住小一要考私校直資, 我一定去KV, 因為佢地課程唔淺, 唔使怕要重讀會悶呢個問題. 另外你朋友孩子係12 月細B, 其實轉做大B 競爭力夠大.

除非位小朋友都幾成熟, 父母家住好校網又或自行有大把握(如舊生分/宗教分), 咁又另計.

分析的好好.........

KV係一間好學校.......對將來升小有幫助......

原帖由 w_y 於 11-9-28 10:23 發表
如果諗住小一要考私校直資, 我一定去KV, 因為佢地課程唔淺, 唔使怕要重讀會悶呢個問題. 另外你朋友孩子係12 月細B, 其實轉做大B 競爭力夠大.

除非位小朋友都幾成熟, 父母家住好校網又或自行有大把握(如舊生分/宗教 ...

Now, my gal is 大b.....and studying in KV

醒目開學勳章

如果係細b, 遲早都要重讀, 我會揀kv, 不過都會考慮埋會唔會太遠~~

原帖由 c4ceci 於 11-9-28 10:19 發表
幫朋友問.....
朋友女女(12月小B)現在讀普通幼稚園K2(小B)....上年考了培正,民生,根X園2011 - K1(大B).....
根X園收咗後備.....現收通知10月份可入讀K1....
你會讀嗎???....
根X園人物綱好,小一好多學校收....
但要 ...

讀番轉頭。。。??我相信根德既程度會高一點點, 所以不用擔心,

反而你朋友要諗吓點同個女溝通, 因為佢地係知道發生咩事... K1 & K2 係班級上佢地係識分,唔好入俾佢有"留班"既感覺。。。。

Myself also born in Dec and my mother arranged me to study P1 in one of the Yau Yat Chuen primary school (before that, I had studied P1 in 德貞 but mother wanted me to change to another better primary school). I was a big kid in that year and it's no problem!! I don't have much impact.

So in your friend case, I prefer to study in KV and let him get a better kinder for study one more year.

個人唔係太鐘意KV, 校舍感覺唔warm. 怕佢無愉快童年.

而且我平時係反重讀的. 但我都信, KV真係可以幫助考小學, 因為教得深.

有無可能兩間都讀?

我揀KV,如果重讀—年可令佢以後條路行得好D我又唔介意,同埋佢地課程都唔淺,我覺得再重讀都無所謂,奇實都係睇你升小想讀邊D學校啫!

醒目開學勳章

識人係出面讀左1年k1, 再係kv repeat k1
佢阿媽話佢個仔有話覺得悶 & 老師有話佢上堂無心機,
可能d野已學過.

另其實kv教既野compare to 無學卷kg差不多, compare to 有學卷就可能會覺得深d...

另k1功課量都只係下學期1日1頁約10個字
重小過km

k2開始就會多功課 & 老師要求會高左好多.

會選kv,重讀又如何?
‹ 上一主題|下一主題