用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1生會派到 BAND 3中學嗎?
樓主: nc2000
go

band 1生會派到 BAND 3中學嗎? [複製鏈接]

本以為都唔難去填張選校表, 但而家就真係唔識填! 邊間學校點排位, 排錯位就 沙田多英中, 但BAND 1學生都唔少, 仲未計轉網學生, 學位減左, 千禧龍年學生多左,  選校策略難度又高左
好似有好多英中 ...

物物因素都好,要記住一樣嘢:band1派完才到band2。

Hello 媽媽,
我正煩惱選校問題,請問你的小朋友是否全級考頭十名,而且出自知名小學? 扣門也入到培英好叻呀! 我好想知培英收生的標準,尤其是扣門位, 請分享下!

另外,有家長表示在自行收生已知學校收了她的子女,有可能嗎, 不是在7月放楞一併公佈, 派位紙會寫你係自行收的嗎?

原帖由 Hello媽媽 於 11-9-23 04:01 發表
本人是上年升中的家長, 我都是住沙田區, 如你小朋友肯定是band 1 生, 你就一定頭7-8位都要填band 1學校, 如果入咗band 2學校你會好後悔. 我填了12間band 1學校,我小朋友派了第四位林漢光. 我都哭了很久. 我有朋友第 ...

回復 1# Sammy媽媽 的帖子

hi! 希望幫到你, 小兒不是入培英, 但比培英還要高Level Band 1a頭. 小兒是讀沙田某小學, 但未至是好名校. 他有好多奧林匹克數學金獎, 數學學到中五程度. (叩門好大壓力, 要考好多問題, 比自行還要多.  最好不要叩門) 派位紙是不會顯示自行還是lucky 入.

沙田咁多BAND1點會入唔到~

原帖由 Hello媽媽 於 11-9-29 00:14 發表
hi! 希望幫到你, 小兒不是入培英, 但比培英還要高Level Band 1a頭. 小兒是讀沙田某小學, 但未至是好名校. 他有好多奧林匹克數學金獎, 數學學到中五程度. (叩門好大壓力, 要考好多問題, 比自行還要多.  最好不要叩門) ...

好多奧林匹克數學金獎 好叻呀!
唔怪得你仔仔可以扣到門la!
謝謝回覆!

回復 1# Sammy媽媽 的帖子

Good Luck

回復 23# Hello媽媽 的帖子

我朋友個仔舊年升中,小五全級排30幾, 全級百幾人, 小六中英數全90+分,名次進步左排2x. 老師說是band1中. 沒有特別校外獎. 在校活動亦少.

自行, 兩間心儀都失敗. 抽獎填:
1) 林x謀
2) 培英
3) 林漢光
4) 鄭榮之
5) 胡忠
6) 黃x亭

朋友以為自己不算進取, 老師收表都認為o.k., 而學校入band 1 rate 大約是 5成到. 最後派去no.6.  

到而家我都唔明為何佢連no.4或no.5都入唔到? 始終抽獎是派完band1才派band 2.  佢個仔當然唔開心, d同學成績差過佢都派去band 1.  老師都話唔明, 叫佢快d叩門. 不過家長當時都冇咩特別, 話間band 2近屋企校風o.k., 都費時再去叩門.

原帖由 TINGMUM 於 11-9-30 11:21 發表
我朋友個仔舊年升中,小五全級排30幾, 全級百幾人, 小六中英數全90+分,名次進步左排2x. 老師說是band1中. 沒有特別校外獎. 在校活動亦少.

1) 林x謀
2) 培英
3) 林漢光
4) 鄭榮之
5)  ...

所以我質疑有人表示第二位派到林裘謀?
第四位派沙官?
可能是九龍城區的沙田位
我建議沙田BAND1應該穩健一點
第一位可以任何學校
第二至四位BAND1尾林漢光 聖心 郭得勝之類

回復 27# TINGMUM 的帖子

你要睇埋佢甲部填咗邊3間, 因為抽完甲部先抽乙部.

原帖由 khmama 於 11-9-30 21:25 發表
你要睇埋佢甲部填咗邊3間, 因為抽完甲部先抽乙部.

由於甲部機會很小,很多人都忘記了。

有朋友在小一大抽獎後告訴我,他是中了排在第二的喇沙。我覺得是沒可能的,我叫他找回他的申請表給我去教署問個究竟。他的確是排喇沙在乙部的第二,但甲部只填了一間-喇沙,真是比他氣死!

原帖由 TINGMUM 於 11-9-30 11:21 發表

1) 林x謀
2) 培英
3) 林漢光
4) 鄭榮之
5)  ...

我開呢個POST 就係擔心呢個情況出現! 沙田BAND 1 係算多, 但填得幾多間? 進取得黎又要穩健, 好難玩, 好難填!

band1 or band2?

1)請問如學校表示級名次40內穩入BAND1 ,  40-50係1尾2頭,  級名次44的學生填表時最多可幾多間BAND1尾於表上?

2)填兩間BAND1尾的學校在第一和二志願,
第三志願由BAND2頭填起, 這樣子是進取還是保守呢?

我朋友個仔舊年升中 ,小五全級排30幾, 全級百幾人, 小六中英數全90+分,名次進步左排2x. 老師 說是band1中. 沒有特別校外獎. 在校活動亦少.

1) 林x謀
2) 培英
3) 林漢光
4) 鄭榮之
5) 胡忠
6) 黃x亭

肯定排位有問題 ,林求某跟培英係叮噹碼頭 , 如果派唔到第一志願, 就唔會有機會比你派去第 2 志願 . 根本係呢 2 年 , 這 2 間中學都是部分家長的二選一的目標.

本人是上年升中 的家長, 我都是住沙田區, 如你小朋友肯定是band 1 生, 你就一定頭7-8位都要填band 1學校, 如果入咗band 2學校你會好後悔. 我填了12間band 1學校,我小朋友派了第四位林漢光. 我都哭了很久. 我有朋友第四和第五位都入到沙官(都是不想之下).只要分好 band 1a(簡一間), 1b(簡一間), 1c(簡3-4間), 應最差都會入1c的中學. 好彩我小朋友都能叩門成功, 入了band 1a 沙田英中. 這都是我的經驗.

你叫人一家填晒頭都位都係 band 1 學校, 有的問題喎 ,
不嬲小學老師都係教家長填最多 3-4 間英中 , 你真係好搏, .今年亞仔學校又係有家長填晒頭都係英中, 卒之派第 8 位的聖心. , 你己經好運啦. , 去到第 4 志願 其實老師絕對不會叫家長咁填的. 沙田區家長 , 如果小朋友係 BAND ONE 組別 , 你係要填晒所有英中在前果埋堆, 萬一派左間中學唔多理想,  到頭來又要叩門,  又係難為個小朋友.

回復 3# nc2000 的帖子

總之差不多或口碑相若, 就唔好放格離左右 .

好似果例子咁 , 老林跟沙培係一組 , 而胡忠跟老鄭又係一組 . 我估就派左去 no.6 啦 . 其實當係 第 3 志願 , 己唔錯.

去到統一填表果陴 , 聽下老師意見係穩當, 因為老師已掌握全級學生大致排位實際情況 . 有推算的作用 . 而自行就靠自己實力 .

回復 2# IMAX 的帖子

依你所說, 你仔仔校的家長結果都是入Band 1學校, (number 吾好冇得講) ,如一早放Band 2學校在4-5志願, 那吾後悔才奇. Band 1 生始終是優先入band 1學校, 除非你是邊緣人, 那就應一早放Band 2校. 還有我的小學是絕對支持我和其他同學所選的次序,
所以我的小學上年有70多人是入了英中,不包括直資.

回復 1# Hello媽媽 的帖子

你咁教人咁排位 , 都係第一次聽到 . 真係嚇左 一跳 .

醒目開學勳章

原帖由 yovin 於 11-10-1 02:14 發表
1)請問如學校表示級名次40內穩入BAND1 ,  40-50係1尾2頭,  級名次44的學生填表時最多可幾多間BAND1尾於表上?

2)填兩間BAND1尾的學校在第一和二志願,
第三志願由BAND2頭填起, 這樣子是進取還是保守呢? ...

大抽獎係無分頭中尾
邊緣人最忌太進取
萬一係BAND 2
真係隨時BAND 3 都入到

回復 37 的帖子

‹ 上一主題|下一主題