用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1生會派到 BAND 3中學嗎?
go

band 1生會派到 BAND 3中學嗎?

如果該區BAND 1 及BAND 2學額都不足夠派比BAND 1生, 咁又要填滿抽奬券, 咁係咪就有機會BAND 1 生被派到BAND 3中學呢? 有無咁既可能呢?

e.g. 沙田區的band 1 中學學額< band 1學生, 咁band 1生如果抽奬號碼又較大, 係咪有機會被派到band 2?

原帖由 nc2000 於 11-9-22 01:17 發表
如果該區BAND 1 及BAND 2學額都不足夠派比BAND 1生, 咁又要填滿抽奬券, 咁係咪就有機會BAND 1 生被派到BAND 3中學呢? 有無咁既可能呢?

e.g. 沙田區的band 1 中學學額< band 1學生, 咁band 1生如果抽奬號碼又較大,  ...

你睇李爸爸要去跳橋未知囉。

唔係一定band 1學額和學生的問題,如果有人亂填一通的話,一定有機派得唔好。相反,識得放條保險線就贏面好高。一般通常輸係輸那些人呢,就係搏得太盡那些。你睇番李爸爸的填表方法你就會明白好多。

我地荃灣區就係band1學生>band1學位,所以有d學生都會揀band2學校,有d就跨區去沙田,但係去到band3學校就冇聽過,如果真係派咗去band3學校就點都會去扣門啦!

原帖由 nc2000 於 11-9-22 01:17 發表

e.g. 沙田區的band 1 中學學額< band 1學生, 咁band 1生如果抽奬號碼又較大,  ...

如果是沙田BAND 1生 不必太擔心
只要統一派位乙部的第二位置選BAND 1尾學校應該非常安全

首先,要搞清何謂band1,band2,band3。有的家長認為區內最好的三四家為band1,跟住5,6家為band2,其餘為band3。咁嘅諗法,band1生是有可能派到"band3"的。

但如果你將區內学校排好(假設90家),咁前30家就是band1,中間就是band2,其餘就是band3。咁band1家長只需將最好1/3填上,包唔会派到band3(派到band2機会都極少)。

將軍澳區就大D機會。

原帖由 judy 於 11-9-22 10:28 發表

首先,要搞清何謂band1,band2,band3。有的家長認為區內最好的三四家為band1,跟住5,6家為band2,其餘為band3。咁嘅諗法,band1生是有可能派到"band3"的。

但如果你將區內学校排好(假設90家),咁前30家就是band1,中間就是band2, ...

理論上是對的,有幾多band 1生就會有幾多band 1學校,但我相信沒人會聽的,由其是當你係局中人的時候。

係現實生活裡,好多所謂的band 1學校還跟家長心目中的band 1仍有一段距離。

還有一種可能是邊緣人, 可能第一, 第二次呈分是band 1尾, 但第三次考得差, 拉到跌出band 1, 但就當自己是band 1填表, 將很大機會派band 3

原帖由 fallenleaf 於 11-9-22 12:35 發表

理論上是對的,有幾多band 1生就會有幾多band 1學校,但我相信沒人會聽的,由其是當你係局中人的時候。

係現實生活裡,好多所謂的band 1學校還跟家長心目中的band 1仍有一段距離。 ...

實際是一種曖昧的誤解
到底何謂BAND1學校
是小學成績的BAND1學生來評定學校等級,還是該校會考及高考成績呢?

只要一味追求名校的思想不變,在僧多粥少的情況下,一定會有這個機會,還有是部份家長在選校時太過進取,就會有買大細的問題出現。

當然有機會band 1 派左去band 2 ,所以大抽獎時學校排位一定要小心些,雖然話沙田的band 1 額唔少,但我見到的派左去 band 2 的band 1生都唔少的,有時講運數的,好似的個仔個班,同一年有幾個band 2派左去一間band 1尾的中學,反而band 1有幾個就派唔到,好彩的係 band 1生,成績好,叩門都可以叫返個位。
但band 1派左去band 3就無咁易,因為沙田band 2的學校都唔少

原帖由 chaselam 於 11-9-22 13:06 發表

實際是一種曖昧的誤解
到底何謂BAND1學校
是小學成績的BAND1學生來評定學校等級,還是該校會考及高考成績呢?

係唔係誤解就只有局外人最清楚。局中人何止追求band 1學校,而家還出現了band 1頭,band 1頭至中,band 1中....等等。你話以乜野來區分,初期應該以教學語言,繼後發展到以會考成績、拔尖成績、入大學人數甚至校風,有家長話邊間邊間中學門口經常有警車停泊都可以段定係邊一個banding,有乜野可以拿來比較的都可以比較。
實際上,係教育局內係沒有所謂band乜band物中學的!

所以, 好在有KHMAMA的資料分析.

原帖由 Ivy07 於 11-9-22 13:55 發表
當然有機會band 1 派左去band 2 ,所以大抽獎時學校排位一定要小心些,雖然話沙田的band 1 額唔少,但我見到的派左去 band 2 的band 1生都唔少的,有時講運數的,好似的個仔個班,同一年有幾個band 2派左去一間band 1尾的中學,反 ...

如果band1派band2而band2派band1, 好明顯o的band1家長太早填band2學校, 錯失入band1機會, 令學額留到比band2生抽.

真正既band1生最差只會派去band2, 除非家長亂填. 例如一早填band3學校, 又或者填幾個志願就唔填但又抽唔到, 導致電腦求祈派間band3比你. 又或者轉完區跌咗band都唔知, 當自己band1去填.

本以為都唔難去填張選校表, 但而家就真係唔識填! 邊間學校點排位, 排錯位就 沙田多英中, 但BAND 1學生都唔少, 仲未計轉網學生, 學位減左, 千禧龍年學生多左,  選校策略難度又高左
好似有好多英中選, 但亦有多間係你唔排第一就根本入唔到, 咁即係已經有多間英中係純綷攝位填滿佢!

e.g. 1. 曾記, 沙崇, 沙官, 林裘謀, 呂明才等唔填首位無機會抽到 2. 沙循, 沙培, 沙蘇, 林漢光等唔放第2又無機會抽中, 單單呢到就已經9間學校, 咁應該點填呢, 如果lucky no. 較後, 就有機會去到band 2學校, 我有無理解錯呢?
但過早填band 2學校就變相扼殺左入band 1校既機會, 真係難攪

原帖由 khmama 於 11-9-22 19:49 發表

如果band1派band2而band2派band1, 好明顯o的band1家長太早填band2學校, 錯失入band1機會, 令學額留到比band2生抽.

真正既band1生最差只會派去band2, 除非家長亂填. 例如一早填band3學校, 又或者填幾個志願就唔填 ...

原帖由 nc2000 於 11-9-22 23:56 發表
本以為都唔難去填張選校表, 但而家就真係唔識填! 邊間學校點排位, 排錯位就 沙田多英中, 但BAND 1學生都唔少, 仲未計轉網學生, 學位減左, 千禧龍年學生多左,  選校策略難度又高左
好似有好多英中 ...

係呀,呢個遊戲真係好難玩,緊張過玩過山車,人地過山車玩幾分鐘,呢個遊戲玩足一年。
有人選選下英皇都可以走左去陳白沙,跟住又兜個圈去左鄧鏡波!人地跳橋先可以兜圈炸,你唔跳橋都唔知派左去邊。我係話亂咁填的家長和同學。

回覆 2# nc2000 的文章

本人是上年升中的家長, 我都是住沙田區, 如你小朋友肯定是band 1 生, 你就一定頭7-8位都要填band 1學校, 如果入咗band 2學校你會好後悔. 我填了12間band 1學校,我小朋友派了第四位林漢光. 我都哭了很久. 我有朋友第四和第五位都入到沙官(都是不想之下).只要分好 band 1a(簡一間), 1b(簡一間), 1c(簡3-4間), 應最差都會入1c的中學. 好彩我小朋友都能叩門成功, 入了band 1a 的沙田英中. 這都是我的經驗.

回覆 2# nc2000 的文章

本人是上年升中的家長, 我都是住沙田區, 如你小朋友肯定是band 1 生, 你就一定頭7-8位都要填band 1學校, 如果入咗band 2學校你會好後悔. 我填了12間band 1學校,我小朋友派了第四位林漢光. 我都哭了很久. 我有朋友第四和第五位都入到沙官(都是不想之下).只要分好 band 1a(簡一間), 1b(簡一間), 1c(簡3-4間), 應最差都會入1c的中學. 好彩我小朋友都能叩門成功, 入了band 1a 的沙田英中. 這都是我的經驗.

跳橋果個是他自食其果,不跟遊戲規矩玩。

原帖由 fallenleaf 於 11-9-23 00:16 發表

係呀,呢個遊戲真係好難玩,緊張過玩過山車,人地過山車玩幾分鐘,呢個遊戲玩足一年。
有人選選下英皇都可以走左去陳白沙,跟住又兜個圈去左鄧鏡波!人地跳橋先可以兜圈炸,你唔跳橋都唔知派左去邊。我係話亂咁填的家長和同學。 ...

沙田區band1學位咁多,當然可以這樣做法,有些band1學校少的區就可這樣做。

原帖由 Hello媽媽 於 11-9-23 04:01 發表
本人是上年升中的家長, 我都是住沙田區, 如你小朋友肯定是band 1 生, 你就一定頭7-8位都要填band 1學校, 如果入咗band 2學校你會好後悔. 我填了12間band 1學校,我小朋友派了第四位林漢光. 我都哭了很久. 我有朋友第 ...