用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1生會派到 BAND 3中學嗎?
樓主: nc2000
go

band 1生會派到 BAND 3中學嗎? [複製鏈接]

回復 1# redkoni 的帖子

has deleted

原帖由 fallenleaf 於 11-10-7 13:39 發表

因剛才的說笑引致的冒犯,懇請redkoni見諒!

不用太認真, 我不會介意!  我較欣賞理性和坦白的人, 這裹甚麼是善意和惡意的說話, 我還有能力分辨得清楚. 哈哈

原帖由 HY412 於 11-10-8 11:16 發表
我覺得你的方法只能用在小塘大魚既學校 …… 係APS , 音樂科幾乎人人取滿分, 視藝囡囡年年都係A級.

今年學校 P.6 整體分數都比往年高, 囡囡校內成績平均分已達A級, 只因數學考試失手跌至B級, 幸好仍然在Band 1 位 ...

你說的例子,正正是問題所在。
若在音樂科,大部份人都能取得100分,假設平均分是98,標準差是2.
每1分音樂分在呈分上的影響是 :
學科比重/標準差
=2/2
=1

若數學科的平均分是60分,標準差是35
每1分數學分在呈分上的影響是:
=9/35
=0.2571

若你囡囡音樂100分,數學76分。而另一位同學音樂是96分,數學是90分,其他的分數是一樣:你囡囡在呈分試與另一位同學的相差是
(100-96)x 1 + (76-90) x 0.2571
=4 - 14 x 0.2571
=4 - 3.5994
=0.4006
你囡囡在呈分試上,是比另一位同學高分。

相信連音樂老師都不知這4分的重要,他可能認為這4分是影響不大。都是這999632令人有一個美麗的誤會。

原帖由 tillytam 於 11-10-8 18:58 發表
The uncertainty is that even the school won't be informed their graduated students' PS1 result. And the Education Dept will clearly notice schools the % of band 1, band 2 and band 3 students in their school.

So the school can just guess the % by past years' allocation result.

That is true!

原帖由 redkoni 於 11-10-8 18:42 發表

Yes, I do agree that we should solve this uncertainty before making any conclusion because until now I am still not 100% sure.  It's my fault.  EDB has not provided any useful relevant information r ...

Yes, this is true that I can only get the information
from EDB,

English
● Students’ internal assessment results at the end of Primary 5, and both in
mid-year and at the end of P6 will be standardised.

Chinese
電腦首先將學生在小五下學期及小六上、下學期的校內成績標準化

All other information was obtained here.

Anyway, wait for your confirmation.

Thanks.

原帖由 khmama 於 11-10-7 23:50 發表
好似Hello媽媽叫人盡量排band 1,佢都唔係叫人填晒。為求要填晒dband 1學校,你試下將曾肇添放第十一,睇下會點,你唔單止唔會派到去曾肇添,唔單止無用,可能到最後會害死自己,點解,因為你強行將頭十一間學校全部填晒band 1,你的第 ...

好似Hello媽媽叫人盡量排band 1,佢都唔係叫人填晒。為求要填晒dband 1學校,你試下將曾肇添放第十一,睇下會點,你唔單止唔會派到去曾肇添,唔單止無用,可能到最後會害死自己,點解,因為你強行將頭十一間學校全部填晒band 1,你的第一間band 2學校將會在第十二位出現,可能較其他band 1生遲,若派不了band 1將會唔知派到幾多。
<答案係十二, 因為band1生最差只係派去第一間所填既band2學校>

若不能確定BAND1位是多過BAND1生,這裏便有一個漏洞,並不能派到十二間的BAND2位。
有些學生是被低估了,明明是BAND1生,卻被指是BAND2生。他又很聽話,選了BAND2的學校。但他的號碼很前,於是很早便抽到了。若有很多這樣的學生,這十二間的位便沒有了。

There is a great uncertainty that the school won't be informed their graduated students' PS1 result, and the Education Dept won't notice the school the % of Band 1 , band 2 or band3 students. Schools can only guess the the % by the result of passed years' allocation result.  That is why some teachers can't clearly tell the parents their children's banding.

But the ranking formula of 呈分試 within school has been clearly established among all primary schools. The meaning of  標準化 is 999632, the same as years before when i am still a primary teacher.

You may check with teachers or ED officer and inform me if I am wrong.

Thx!

原帖由 kls12 於 11-10-8 19:28 發表

Yes, this is true that I can only get the information
from EDB,

English
● Students’ internal assessment results at the end of Primary 5, and both in
mid-year and at the end of P6 will be standard ...

原帖由 tillytam 於 11-10-8 19:57 發表
There is a great uncertainty that the school won't be informed their graduated students' PS1 result, and the Education Dept won't notice the school the % of Band 1 , band 2 or band3 students. Schools  ...

I am able to confirm that the weighted standard score is a bias method. There are many odd situations if EDB adopt this method. I prefer your explaination is correct.

回復 146# kls12 的帖子

依家講緊既係頭11間填band1學校, 第十二間填band2, 當所有band1學校落空時, 究竟考生會派去邊, 所以係派第十二志願.

本來唔想講填表策略住, 上年份大抽獎三十個建議入面都已經講過, 條link我早幾個月係下載區移走咗, 諗住有update先再放去下載區, 不過見好多家長唔明遊戲玩法, 我就先講清楚o的規則, 家長消化o下, 如果真係有理據可以反駁我講既o野.

1. 中學係冇banding既, 絕大多數係band1生既學校為之band1學校, 大多數收band2生既學校為之band2學校. 所以band1生最差只係派去第一間填既band2學校, band2生抽得到入去, band1生冇可能會反而入唔到.

2. 大抽獎係派晒band1生先到band2生, 唔知點解o的band1家長成日驚唔早o的填間band2, 就會連band2都冇埋. 如果你理解第一點所講, 就會知道你放間band2係第30志願都一定早過band2生抽入去, 咁使咩咁早填band2? 有o的人仲填第三志願, 結果numer唔差就碌咗入band2, 呢個咪點解咁多人要叩門既原因囉. 偏偏好多家長仍然執迷不悟.

3. 頭3個志願可以咁填:一. band1頭/中或他區band1頭(純個人意願搏定唔搏), 二. band1中/中至尾英中, 三. band1尾英中/升呢中中. 如果區內冇咁多選擇, 可以填他區英中. 有o的學校唔填第一係抽唔到既, 咁家長只可選擇其中一間填第一, 呢個就係策略一部份, 我冇叫人將最勁既三間放晒頭三位.

4. 抽獎係咪頭3志願抽到唔係最重要, 當然第一志願一定係你最想入o個間, 但要問下自己抽到第二三會唔會去叩門? 如果一定會去叩門既, 不妨問下自己有冇其他(如他區英中) 自己都好鍾意而抽到唔會叩門用黎放第二三.

5. 排好頭三志願, 如果區內仲有好多band1學校未填, 就應該由第四志願開始填晒o的band1學校, 用意係執死雞. 始終冇人知道抽完頭三志願仲有冇位剩, 如果冇運氣要跌落第四, 與其即刻填間band2宣告收工等叩門, 何不垂死掙扎搏埋其他band1有冇位先?

6. 唔好成日認為抽完第一輪所有英中都冇位, 要記住每間學校競爭人數有多有少, 不盡相同, 有o的英中第一輪完咗有位剩都唔出奇, 既然唔知有冇位, 搏完先填band2收工係對自己最好既做法. 分分鐘第8志願可以搏到間好學校. 有o的家長又好奇怪地好介意唔係頭3志願抽到, 好似會好冇面咁. 正如我之前所講, 唔通第8志願派band1尾英中會差過第3志願派band2?

所以唔好再話頭3志願派唔到唔知派去邊, 因此保守到填間band2係第三, 冒求可以3個志願之內抽到, 呢個做法等於自動放棄band1生既優勢. 用我所講既方法, 起碼運氣不濟時仍有機會搏到band1學校, 而唔係坐以待斃.

總平均分已是A級, 相信數學科的平均分不會係60分, 所以假設不成立. 我相信只要囡囡第二次呈分試數學由B級升上A級, Band 1 應該仍然在手的.

原帖由 kls12 於 11-10-8 19:01 發表

你說的例子,正正是問題所在。
若在音樂科,大部份人都能取得100分,假設平均分是98,標準差是2.
每1分音樂分在呈分上的影響是 :
學科比重/標準差
=2/2
=1

若數學科的平均分是60分,標準差是35
每1分數學分在呈分上的影響是 ...

原帖由 khmama 於 11-10-8 22:12 發表
本來唔想講填表策略住, 上年份大抽獎三十個建議入面都已經講過, 條link我早幾個月係下載區移走咗, 諗住有update先再放去下載區, 不過見好多家長唔明遊戲玩法, 我就先講清楚o的規則, 家長消化o下, 如果真係有理據可以 ...

中學係冇banding既
清楚,明白

絕大多數係band1生既學校為之band1學校, 大多數收band2生既學校為之band2學校.
但在這裡大部份人所說的Band 1學校,是你所提供以2010年會考成績排列的,與Band1生無關,也與學額無關。

band2生抽得到入去, band1生冇可能會反而入唔到.
是對的。我說的是band1生但被老師當是Band2生,他們選的都是Band2學校,並不是Band2生抽到。而是有些Band1抽到,有些Band1抽不到。要說是沒有這些人,若第12間中學有10個位,但同一做法的人有15位,在頭11間中學都失敗後,都有5人失落在第12間。

回復 152# kls12 的帖子

有幾多band1生入中學係唔會有公開資料既, 但根據學校會考成績作為選擇條件唔多唔少對學校收生質素有影響, 所以根據我既排位差異唔會好大. 我講既係band1生排位既方法, 以為自己係band2生走去排band2學校唔係我要討論既o野.

原帖由 khmama 於 11-10-9 01:34 發表
有幾多band1生入中學係唔會有公開資料既, 但根據學校會考成績作為選擇條件唔多唔少對學校收生質素有影響, 所以根據我既排位差異唔會好大.

絕對同意,沒有比這方法更好。間中入「高中教育」版才知你女兒都即將高中畢了,難得你還在這將你的經驗分享,值得敬佩。

題外話,小女是你女兒的小師妹。在早幾天的小學家長會上,校長提到給中學老師訴苦,說樂團不夠人,於是便不斷建議我們學樂器。我有朋友想入我們的中學,她有學一較冷門的樂器,中學會否考慮這點,對她有利呢?

原帖由 HY412 於 11-10-8 22:38 發表
總平均分已是A級, 相信數學科的平均分不會係60分, 所以假設不成立. 我相信只要囡囡第二次呈分試數學由B級升上A級, Band 1 應該仍然在手的.

小女近二次考試數學都失手,有一次問HCF答了LCM,另一次問周界但答了面積。

回復 1# kls12 的帖子

呢d都係小朋友會犯既通病, 問大就答小, 問小就答大,問偶數又會答奇數....真係操幾多練習都冇用.不過你地學校一條龍, 考試只要合格就升中冇問題,如果唔係真係錯一條呢dcareless mistake都好傷,數學被扣2分,即係等於常識科既6分!

回復 154# kls12 的帖子

初中係規定要一人一樂器既, 學校重視學生英文質素多過特異功能, 所以冷門樂器冇著數.

回復 155# kls12 的帖子

你可以試下叫佢睇完題目, 將要搵既o野underline, 睇下有冇幫助. 我大女小學時o的數好叻, 就係唔小心, 原因係平時我會check佢既功課話比佢聽邊度錯, 佢有倚賴咪會唔小心囉. 小四下學期我唔再check佢既功課, 反而就改咗佢唔小心既習慣.

原帖由 khmama 於 11-10-8 22:12 發表
本來唔想講填表策略住, 上年份大抽獎三十個建議入面都已經講過, 條link我早幾個月係下載區移走咗, 諗住有update先再放去下載區, 不過見好多家長唔明遊戲玩法, 我就先講清楚o的規則, 家長消化o下, 如果真係有理據可以 ...

原帖由 overview 於 11-10-9 13:40 發表
呢d都係小朋友會犯既通病, 問大就答小, 問小就答大,問偶數又會答奇數....真係操幾多練習都冇用.不過你地學校一條龍, 考試只要合格就升中冇問題,如果唔係真係錯一條呢dcareless mistake都好傷,數學被扣2分,即係等於常識科既6分! ...

講開一條龍,小學校長多次提到,若成績不好,中學有機會開中文班。其實,是否有正式的制度去決定開中\英文班?同Band1/Band2比例有關?是否今年的成績影響下一屆?
‹ 上一主題|下一主題