用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1生會派到 BAND 3中學嗎?
樓主: nc2000
go

band 1生會派到 BAND 3中學嗎? [複製鏈接]

原帖由 redkoni 於 11-10-6 00:48 發表
話時話天瑜姐的頭像好靚! ...

----Q10----

回復 10# redkoni 的帖子

為何把MAGIC 10全部押落中文科至100分, 而不加落數學科, 對學生個人的標準總分有分別嗎?請賜教!

為何把MAGIC 10全部押落中文科至100分, 而不加落數學科, 對學生個人的標準總分有分別嗎?
請賜教

原帖由 redkoni 於 11-10-5 23:03 發表

如果是我, 因為中英數常視音的比重是999632, 當然從比重最高的中英數埋手, 囡囡英文和數學B級, 假設囡囡中文科是90分(A級), 雖然囡囡失準數學科至7x分, 但是如果你了解宣小的應屆全級小六同學, 中文科的成績水平比 ...

回復 17# kls12 的帖子

問題非常好,而且有趣!可作為下次準備呈分的佈署!
通常小學的中文呈分計讀文卷、默書卷和寫作卷,以呈分折算為50、25、25!入得精英班,讀文卷一般都45或以上(即未折算的90 或以上);默書更多取得滿分;原本寫作最能定高下,差距有十幾分!但折算後縮窄了差距(當然有的學校呈分沒考默書另話)
而數學科為100分!所以差距可以是20
分之多!因此往往校內的排名,能擠身全級頭幾名,一般以數學定高下!
不過去到區內或全港排名,爭頭位的是精英中的精英,他們大多在數學比賽中獲獎無數,而所學的課程都高一兩級,呈分大多取滿分,差距微小!要鬥的還是語文科吧了!一

原帖由 talent2000 於 11-10-7 00:01 發表
每個學生分數,學校區域層次,要求各有別。表面的數據係一樣野,實際係點只可以開獎之後先可以知道,無窮的變數,誰可以知道?如果目標係band1任何一間已經是失敗中的失敗,希望能先消化再決定自己要甚麼。一擊中獎就是必要的,否則 ...

多謝你的無私奉獻!
好可惜,任你再幾多苦口婆心,聽者廖廖。
填選校表唔同填六合彩,填晒所有band 1,填滿佢就可以派得好學校,派唔到,輸左再黎過,一個禮拜開兩次,可以填足一世。如果我地細心留意每一位家長所講的,唔係叫你照單全收,但你都一定有所得著,因乎為係佢地的經驗。好似Hello媽媽叫人盡量排band 1,佢都唔係叫人填晒。為求要填晒dband 1學校,你試下將曾肇添放第十一,睇下會點,你唔單止唔會派到去曾肇添,唔單止無用,可能到最後會害死自己,點解,因為你強行將頭十一間學校全部填晒band 1,你的第一間band 2學校將會在第十二位出現,可能較其他band 1生遲,若派不了band 1將會唔知派到幾多。

redkoni家長話等埋d學位數字出,我同意一半啦。因為到時有幾多人申請跨區又未知,幾多人會跨出跨入又未知。我睇到2010和2011khmama的試算表沙田區都只能有9x成功率,除非九龍城區啦,人地可以$2500租個信箱,沙田得唔得丫。如果咁驚派唔到band 1學校不如申請跨出去九龍城好過啦,無謂虐待自己。何況今年又多左人,位就已經縮左。

不過,既然呢道d家長講派第四、五、六、七志願都係唔開心要去叩門的話,八、九、十、十一都顯得無關痛癢了,點解重要填d又唔會派到,就算派到都唔喜歡的band 1學校呢。有無諗過如果萬一第七位開始都派唔到的時候,你隨時好的band 2都派唔到。到時你會幾咁徬徨。

之前Judy家長講得好好,佢話:係呢度,有人教人用好方法,也有人推銷蠢方法。唔知點解,蠢方法多數受歡迎,冇計!

我都係有感而發姐。「勸而聽者,諫之;諫而不聽者,遠之。」

原帖由 tillytam 於 11-10-6 21:49 發表
為何把MAGIC 10全部押落中文科至100分, 而不加落數學科, 對學生個人的標準總分有分別嗎?
請賜教

觀其文而知其人。橫掂加左10分落去數學度都係輸,點解唔將中文變為100分。我估呢個係佢個人的性格-好勝!
純綷推測,因為我寧願A**+C 好過要兩個B!

醒目開學勳章

回復 1# meimeimama1 的帖子

原帖由 天瑜 於 11-10-7 12:12 發表
標準化的應用

假設某位學生呈分試中,中文科成績是57分,數學科成績是78分。

而全班第一次中文科呈分試的平均分數是43分,標準差是7分,而數學科成績平均分數是73分,標準差是5分。

那麼,這位學生數學科考得好還是中文科?

...

因剛才的說笑引致的冒犯,懇請redkoni見諒!

另請問是否若能在標準差大的科目而獲取高分的話,在呈分試較為有優勢,還是尚有其他條件呢?

回復 110# 天瑜 的帖子

數字上如果某科目學生的成績愈接近(即標準差愈小),那增加的Magic 10效果愈大。所以如果如Redkoni假設成立(即中文科水平更接近),就應把那Magic 10押注在中文科上。

原帖由 tillytam 於 11-10-6 21:49 發表
請賜教

我也有個有趣問題問番你, 你可否先答我?

全級小六同學考第二次呈分試, 考數學科, 考卷全級最高分有人攞咗100分(raw marks滿分), 攞最低分是20分(raw marks), 你自己得100分, 是最高分之一, 滿心歡喜, 原來其他考生水平也很高, 連第二最低分那位都有60分, 只有小明唯一一個今次失手, 他就是攞最低分20分的人. 小仙女前來一定要你行使一個願望, 你的願望只有3個選擇:

A.本着助人為快樂之本, 幫助小明, 將他的分提升至60分!
B.獨善其身, 各家自掃門前雪, 表現部份港人心態.
C.踐多小明一腳, 將小明的分減至0分.  

如果你很想利用這數學科成績提升呈分試的個人排名, 你會不顧一切去選擇A? 定 B? 抑或C?

回復 7# fallenleaf 的帖子

好應同你的分析.
在這再講小小經驗給大家.不好想叩門一定成功, 每間學校叩門最多得4-5個. 而考的人往往過100以上. (不是入4,5,6志願要叩門, 我上年見有人第1,2 志願都去叩門.) 叩門的心情真不好受, 仔女在試場上打仗, 父母就擔憂的等待.最難受是失落的結果. 如不是成績特出和有特出獎項支持 (有把握叩門), 那應理知的選校.

回復 113# redkoni 的帖子

原帖由 Hello媽媽 於 11-10-7 14:29 發表
好應同你的分析.
在這再講小小經驗給大家.不好想叩門一定成功, 每間學校叩門最多得4-5個. 而考的人往往過100以上. (不是入4,5,6志願要叩門, 我上年見有人第1,2 志願都去叩門.) 叩門的心情真不好受, 仔女在試 ...

其實上年我都有呢d誤會,看見個個都話叩門,又話要租定的士,又話要分區,攪到我都唔執輸,以為叩門係第四階段,那那聲整定5、6份叩門資料,帶定回校等放榜,好彩用唔著。
叩門其實真係要成績好,重要考試、面試、幾百人去考,我記得上年呢度有家長話黃笏南簡直虛hom到不得了,二、三百人係禮堂度考筆試,直情好似會考咁,為的是幾個叩門位。
講到呢度,我忽然又諗到d野,我地唔係不嬲都話九龍城夠派ga 咩,點解黃笏南又會有幾百人叩門,迦密又好似話好多人叩門,旅港、何官都有,係銀禧無,唔係話佢地渣,而係佢地識得用郵寄收叩門申請。唔通真係大部份band 1只想換間好d的學校。所以填好這張選校表方為上策,你做保險做得好,已經贏左一半,叩到門固然之開心,叩唔到門唔駛輸得咁慘。統一派位唔係叫你去搏,係叫你點樣去守。你要搏,自行階段你味去搏下囉,橫掂有兩個位。

九龍城個個都以為好囉,咁事實上又真係幾好。點知到放榜日,一樣亂晒大籠,有人歡喜,一樣有人愁。

原帖由 redkoni 於 11-10-7 13:57 發表

我也有個有趣問題問番你, 你可否先答我?

全級小六同學考第二次呈分試, 考數學科, 考卷全級最高分有人攞咗100分(raw marks滿分), 攞最低分是20分(raw marks), 你自己得100分, 是最高分之一, 滿心歡喜, 原來其他考 ...

我估係:
C-平均分細左,標準差大左,所以愈高分的同學愈有利。
A-都得,平均分大,標準差細,高分的同學亦都有利。
唔知是否正確!

原帖由 fallenleaf 於 11-10-7 11:05 發表

多謝你的無私奉獻!
好可惜,任你再幾多苦口婆心,聽者廖廖。
填選校表唔同填六合彩,填晒所有band 1,填滿佢就可以派得好學校,派唔到,輸左再黎過,一個禮拜開兩次,可以填足一世。如果我地細心留意每一位家長所講的,唔係叫你照單全 ...

你意思係填唔填晒b1校唔係最重要, 重點係排位, right?!

原帖由 redkoni 於 11-10-7 13:57 發表

全級小六同學考第二次呈分試, 考數學科, 考卷全級最高分有人攞咗100分(raw marks滿分), 攞最低分是20分(raw marks), 你自己得100分, 是最高分之一, 滿心歡喜, 原來其他考生水平也很高, 連第二最低分那位都有60分, 只有小明唯一一個今次失手, 他就是攞最低分20分的人. 小仙女前來一定要你行使一個願望, 你的願望只有3個選擇:

A.本着助人為快樂之本, 幫助小明, 將他的分提升至60分!
B.獨善其身, 各家自掃門前雪, 表現部份港人心態.
C.踐多小明一腳, 將小明的分減至0分.

如果你很想利用這數學科成績提升呈分試的個人排名, 你會不顧一切去選擇A? 定 B? 抑或C?

從另一個角度討論一下, 係呢度, 究竟有幾多人教人用好方法,又有幾多人推銷蠢方法, 又是否真的蠢方法多數受歡迎? 在這之前, 不少家長高談闊論, 熱烘烘說如何從呈分試名次估
Banding, 是大家認同的好方法, 忽然又跑出了所謂標準分, 使大家心目中所認知的名次又有新版本, 這算是教人用比好方法更好的方法, 抑或原來的好方法事實上是蠢方法, 推論下去, 之前的所謂「好方法」多數受歡迎, 查實原來是蠢方法多數受歡迎. 真係無錯!

其實可以借這個例子, 又再從另一個角度討論一下, 首先不去理會甚麽標準分, 返去以前一般對raw marks的心態, 能夠用願望去幫助別人是好事, 有很多人會義不容辭, 但因為是去幫助自己的競爭對手, 又可能被人譏笑"蠢", 相反, 用願望去進一步踐低競爭對手更可鞏固個人的成績, 又可能被人贊同"聰明", 由此推斷, A可能被認同是蠢方法, 不受歡迎, C可能被認同是好方法, 受大多數歡迎, 即是現在又變成好方法多數受歡迎, 冇計!

咁長篇大論做乜, 唔知你講乜,  嘥氣!  不如今晚睇怪風套劇大結局好過.   講番答案, 可能就是:如果能夠真誠去幫助別人, 無論被人說好說蠢, 巳經是雙贏(win-win).
‹ 上一主題|下一主題