用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1生會派到 BAND 3中學嗎?
樓主: nc2000
go

band 1生會派到 BAND 3中學嗎? [複製鏈接]

回復 4# kls12 的帖子

嘗試解答你的問題:
1. 學校要輸入每學生各科的成績在教署的程式內,但不會提供名次------>這個接近答案,但部分又不對!

學校只需呈交呈分科的數據(raw marks ,但每科折算為100分滿分)(但不會提供名次)---->教署人員會輸入數據------>print出已輸入0既呈分科的數據------>送回學校核對 ,再交回教育局
2.你覺得學校是否明白怎樣計算?may be 好高層的知道,前線的班主任也未必知!(看來你和HY412比他們更了解)(試想:有多少學校會如聖XX主X般那麼清楚!我兒的,也只說各科比重!或許說那麼複雜,他們怕家長不明白)
3.有些學校不提供呈分名次,究竟是不知、不理、還是不重視?---->為了遵守所謂保密,其實教育局不希望太高透明度!試想:知得越少,投訴越少(至於部分有直資中學的小學,比我都0吾講,讓你知道自己是全級首10名,你仲0吾跳槽0羊!)

原帖由 vincher 於 11-10-4 23:31 發表
嘗試解答你的問題:
1. 學校要輸入每學生各科的成績在教署的程式內,但不會提供名次------>這個接近答案,但部分又不對!

學校只需呈交呈分科的數據(raw marks ,但每科折算為100分滿分)(但不會提供名次)---->教署人員會輸 ...

Vincher,

你怎會這麼清楚的?
一切的疑惑都解開了,非常感謝

讓我整理一些資料, 然後再次出POST

HY412,
是否確定學校提供的是一個自行計算標準分排名?

以後選擇小學的時候,必須選擇一個提供標準分排名
的小學

Kls12

我當然覺得極之複雜+唔清唔楚啦,所以每年呢個時段都會有人重重複複地問相同的問題。

現在最重要係小朋友努力,考好第二/第三次呈分試,無高分數,講什麼都無用,其實還有好多不透明/不知道的過程,eg:隨機號碼誰來監管?家長填表時有否太博。。。太多因素都會導致錯配的。

放鬆一點吧老朋友!唔好太過偏執。有實力,隨時都可叩門,中一唔得,中二再接再厲。。。

正確, 幸運地發生在我身上, 剛遇上同學成績總分低過囡囡 0.00x (千份位), 排名卻前過囡囡少少, 已向班主任查問, 她最後回覆, 說她手上的資料顯示該位同學成績總分確是比囡囡高出少少, 所以今年各同學成績差距出現千份位.

HY412,
是否確定學校提供的是一個自行計算標準分排名?

原帖由 khmama 於 11-10-4 00:46 發表
當然會有呢個機會, 所以我話如果band2入到band1, 代表有band1位剩, 即是band1家長填晒band1學校一定派到. 呢個情況係沙田同九龍城區似乎好普遍, 其實大多數人都係有個觀念要頭3志願派到, 但係第8志願入到聖心唔通會 ...

khmama, 經你一講, 我就明白band 1最差只會派去band 2, 除非自己白痴晨早去填間band 3! 但就對於選校填表方有疑問 : band 1生填晒band 1學校至填band 2學校, 咁可確定band 1係派晒位至被派去b2學校, 但又唔係由好至差咁填b1, 又唔好同grade 既band 1填第一二三志願, 咁係咪大至上應該咁--> 1. 曾記 2. 林漢光 3. 沙蘇 .....而去到後d志願至填反呂明才, 沙循, 沙崇, 但就一定唔會被派到呢d 中學, 因為呢d 熱門實早就派彩完, 只係純粹先填晒b1學校位至填b2學校? 可否具體舉例子? 如我個仔係b1b學生, 心儀呂明才, 但怕競爭太大, 所以選沙崇, 沙循等 -->
1. 沙崇  2. 沙循  3. 沙培  4. 林漢光  5. 沙蘇  6. 沙宮  .... 其實往後的b1學校都没意思了是嗎? 只是為確定b1派位完全盡派了才填上的, 我理解對嗎? 以上1-6的排位又是否正確呢? 請指教!

對上兩次的升中選校都是一知半解, 經過呢次討論而家總算明白多左.  唔該晒你地無私的分享!

原帖由 nc2000 於 11-10-5 02:08 發表

khmama, 經你一講, 我就明白band 1最差只會派去band 2, 除非自己白痴晨早去填間band 3! 但就對於選校填表方有疑問 : band 1生填晒band 1學校至填band 2學校, 咁可確定band 1係派晒位至被派去b2學校, 但又唔係由好 ... 其實往後的b1學校都没意思了是嗎? 只是為確定b1派位完全盡派了才填上的, 我理解對嗎? 以上1-6的排位又是否正確呢? 請指教!

今年就由你去確定一下啦!對明年的小朋友好有幫助。

原帖由 HY412 於 11-10-5 01:30 發表
Kls12

我當然覺得極之複雜+唔清唔楚啦,所以每年呢個時段都會有人重重複複地問相同的問題。

現在最重要係小朋友努力,考好第二/第三次呈分試,無高分數,講什麼都無用,其實還有好多不透明/不知道的過程,eg:隨機號碼誰來監管?可否做 ...

偏執,你講我嗎?
呈分試對囡囡的學校來說,是例行公事,不是很重要.我比較喜歡小塘大魚,除非讀得不好,否則不會轉校吧!

我都建議你重新開個新標題,你的內容已經和事實相差不多,免得再討論好像離題。

原帖由 HY412 於 11-10-5 01:34 發表
正確, 幸運地發生在我身上, 剛遇上同學成績總分低過囡囡 0.00x (千份位), 排名卻前過囡囡少少, 已向班主任查問, 她最後回覆, 說她手上的資料顯示該位同學成績總分確是比囡囡高出少少, 所以今年各同學成績差距出現千 ...

是否是這樣 :
正確, 幸運地發生在我身上, 剛遇上同學成績總分低過囡囡 0.00x (千份位), 排名卻前過囡囡少少
, 已向班主任查問, 她最後回覆, 說她手上的資料顯示該位同學標準分總分確是比囡囡高出少少, 所以今年各同學成績差距出現千份位.

睇吓係咪真正了解,你識答便是了.
若你有一個MAGIC, 可以加10分在呈分試上,可以加許多條件,可分開加在幾個科目上,如何使呈分標準分最高?

1/ 是

2/ MAGIC個10分, 如果在宣小, 我會選擇加在數學科, 因為囡囡除了英文和數學 B 級, 其餘已是 A 級. 與該同學比較, 所有科目的分數均高過他, 除了數學一科, 他有9X 分, 而囡囡失準至7X分, 結果得出如此排名. 雖然數測接近9字頭, 奈何呈分試只計算考試.

原帖由 kls12 於 11-10-5 14:59 發表

是否是這樣 :
正確, 幸運地發生在我身上, 剛遇上同學成績總分低過囡囡 0.00x (千份位), 排名卻前過囡囡少少
, 已向班主任查問, 她最後回覆, 說她手上的資料顯示該位同學標準分總分確是比囡囡高出少少, 所以今年各同學成績差距出現千份位.

睇吓係咪真正了解,你識答便是了.
若你有一個MAGIC, 可以加10分在呈分試上,可以加許多條件,可分開加在幾個科目上,如何使呈分標準分最高?

原帖由 fallenleaf 於 11-10-5 14:19 發表

今年就由你去確定一下啦!對明年的小朋友好有幫助。

咁我一定會填晒d band 1學校落去, 但最重要問題係排位問題, so 我諗即使我確定了填晒band 1學校, 都唔係你所講對明年小朋友有咩大幫助, 我諗你諗多左了! 我相信大部份b1 學生都會填晒b1 學校先 ka la!

原帖由 HY412 於 11-10-5 15:34 發表
2/ MAGIC個10分, 如果在宣小, 我會選擇加在數學科, 因為囡囡除了英文和數學 B 級, 其餘已是 A 級. 與該同學比較, 所有科目的分數均高過他, 除了數學一科, 他有9X 分, 而囡囡失準至7X分, 結果得出如此排名. 雖然數測接近9字頭, 奈何呈分試只計算考試.

如果是我, 因為中英數常視音的比重是999632, 當然從比重最高的中英數埋手, 囡囡英文和數學B級, 假設囡囡中文科是90分(A級), 雖然囡囡失準數學科至7x分, 但是如果你了解宣小的應屆全級小六同學, 中文科的成績水平比數學科及英文科更為接近, 即是最高分和最低分相差很小, 我便會將這MAGIC 10全部押落中文科至100分, 而不會加落數學科. 哈哈

通常語文科(中文和英文)的差異會大過數學科, 所以才出現如此局面.

原帖由 redkoni 於 11-10-5 23:03 發表

如果是我, 因為中英數常視音的比重是999632, 當然從比重最高的中英數埋手, 囡囡英文和數學B級, 假設囡囡中文科是90分(A級), 雖然囡囡失準數學科至7x分, 但是如果你了解宣小的應屆全級小六同學, 中文科的成績水平比數學科及英文科更為接近, 即是最高分和最低分相差很小, 我便會將這MAGIC 10全部押落中文科至100分, 而不會加落數學科.

醒目開學勳章

回復 1# redkoni 的帖子

原帖由 nc2000 於 11-9-22 01:17 發表
如果該區BAND 1 及BAND 2學額都不足夠派比BAND 1生, 咁又要填滿抽奬券, 咁係咪就有機會BAND 1 生被派到BAND 3中學呢? 有無咁既可能呢?

e.g. 沙田區的band 1 中學學額< band 1學生, 咁band 1生如果抽奬號碼又較大,  ...

咁我一定會填晒d band 1學校落去, 但最重要問題係排位問題, so 我諗即使我確定了填晒band 1學校, 都唔係你所講對明年小朋友有咩大幫助, 我諗你諗多左了! 我相信大部份b1 學生都會填晒b1 學校先 ka la!

你之前都重擔心沙田區的band 1中學學額<band 1學生。我睇而家唔係我諗多左,係你諗通左喎!

原帖由 HY412 於 11-10-5 23:37 發表
通常語文科(中文和英文)的差異會大過數學科, 所以才出現如此局面.

我諗未必, 中文差極都有個譜, 叻極都無咁多100分, 反而數學就100分好多, 但成版紙題目漏咗都有人講過, 有人唔夠時間做剩成條long question也常常聽到, 真係最低分果個可以好低, 不過我都是靠估啫, 問吓d做老師的家長先知, 當然不同學校又可能有不同的差異.

原帖由 fallenleaf 於 11-10-5 23:47 發表

你之前都重擔心沙田區的band 1中學學額<band 1學生。我睇而家唔係我諗多左,係你諗通左喎!

明年果條數都未出, 到時計過數先知, 佢地未計數就諗唔慌唔諗多咗喇!

原帖由 天瑜 於 11-10-5 23:44 發表
绝对正确!"木票"淮差的作用。

分数越接近越刺激啊!

學天瑜姐話齋, 分數越接近越刺激啊, 如果想走捷徑有效拉高呈分試名次, 不妨嘗試在中英數三科之中分數最接近的一科加把勁, 可能事半功倍. (但最好科科都盡力啦)

話時話天瑜姐的頭像好靚!

原帖由 fallenleaf 於 11-10-5 23:47 發表

你之前都重擔心沙田區的band 1中學學額

其實而家都仲係有憂慮沙田B1位<B1生架, 不過肯定係B1生既就都要填晒B1學校至再去填B2校, 之前就有混淆同怕會派到唔知去邊, 可能真係我諗通左, 亦係呢到好多熱心人士教精我JE  雖則想通了這一點, 但都仲未識排位, 有排攪

‹ 上一主題|下一主題