用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學豎琴的,你們用緊邊個牌子的豎琴?
樓主: lee_kary
go

學豎琴的,你們用緊邊個牌子的豎琴? [複製鏈接]

回復 ilovethiscow 的帖子

請問放了未, 我有興趣, 可否pn 我?

請問有沒有人學緊padel harp? 用緊那個牌子的padel harp 呢?
一開始就學padel harp還是先學lever harp才轉padel harp呢?幾時轉呢?
全新的padel harp 價錢實在太貴,晤知那裡有二手賣呢?

回復 cpmummy 的帖子

我女老師話, 初學用lever harp, 但上到 grade 5 後, 比較少歌可以仲用 lever harp, 就要改用 pedal harp 好D
我女好有興趣學落去, 我都考慮緊, 究竟買個 lever harp 可以用幾耐, 始終依個投資唔細, 買個 pedal harp 可以 for
長遠用, 但實在太貴, over $100,000

我女學係用緊 lyon & healy

回覆:migohappy 的帖子

我囡用緊lever harp, 5月考左grade 5,老師建議可考累轉padel harp. 但無論全新或二手都講緊十萬以上,實在好難付擔得起,所以大多數都唔會轉學。
有沒有人考了grade 8 才轉學?

咁即係考左 grade 5 都係最好轉 pedal harp, 咁睇好似一買就買 pedal harp 好似好D,
但實在係一個好大好大嘅投資, 我真係負擔唔來
你小朋友係學左幾耐先考 grade 5? 我係考慮緊買個二手 lever harp, 不過, 唔知用到幾多年?

你現在用的琴是租回來的嗎?
Lever harp 最好買38strings,可用到grade 8。買pedal harp的投資實在好大,不過如你付擔得起,而且囡囡學得好,買pedal harp都好,起碼晤洗煩換琴

我囡學了差不多三年啦

學左三年就考 grade 5, 好叻哦

依家係去琴行租琴練, 出出入入D 時間都幾係, 我地只係暑假開始學, 暑假無所謂, 有時間,
但依家開左學了, 要認真考慮下買個回家練, 最主要係阿女好認真& 好有興趣學, 所以要快快買個先得

我女跟老師係用 prelude (40?), pedal harp 太貴, 如果有得分期可以諗諗嘅

多謝你的讚賞,雖然我覺得有點急,但都比她試,只要不要因為考試而大大影響彈其他作品的進度,其實一張沙紙,刻意去考取成績冇話唔得,不過唔去考,係香港會覺得你好奇怪吧了!
如你女兒真的喜歡這個樂器而又認真練習,亦應考慮買琴,因來回琴行真的很花時間和金錢,有琴在家才可多練。
Prelude係一隻很好的琴,我和女兒都很喜歡,但當初學的時候,女兒太細粒不太適合,而且價錢貴和訂貨時間太耐最終沒有選擇。

可以介紹個harp老師比我嗎? Thanks

早幾天跟老師溝通過, 佢話, lever harp 阿女照進度大約2年就需要換 pedal harp.
如果依家買 prelude lever harp, 過兩年二手放出去, 照計都仲有價有市場,

但如果依家就買 pedal harp, size 就會幾大下, 好貴, 仲要係都好重下,  有D 危險怕壓到阿女,
以阿女依家身型, 係 handle 唔到,
though 都有細 size pedal harp, 但過兩年都係要換大 size, 所以唔建議

依家都未知有無貨, 仲要睇埋船期, 所以出去練仲要一段日子

‹ 上一主題|下一主題