用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學豎琴的,你們用緊邊個牌子的豎琴?
go

學豎琴的,你們用緊邊個牌子的豎琴? [複製鏈接]

學豎琴的網友們,你們用緊邊個牌子的豎琴?
有什麼建議?
   3    0    0    0

回復 1# lee_kary 的帖子

我兒子用的豎琴是camac ,38弦,
用了3年為止未斷弦 ,剛完成豎琴grade5 ,等緊result.

我D朋友女女用Lyon & Healy ,Salvi多 .

你不如問你老師有什麼建議啦?我地又唔知你background,好難俾意見你.

Lousi 媽,
我學了幾個月小組的Harp Class, 暫時只是到琴室practice,所以進度慢.
My teacher said that my fingers are strong and it's good to use harp with guts strings....she suggests me to buy Prelude 40 (around $40000),..if a cheaper one, she suggests me to buy Ogden, 34 strings (around $24000)

Prelude 40 都幾大...都幾佔位置.....Ogden 勝在小巧,同cheaper, more affordable.

你個camac ,38弦, 要多少$? 你囝囝覺得個琴如何? 你囝囝係唔係在通利學豎琴?

原帖由 louis媽 於 11-9-20 13:56 發表
我兒子用的豎琴是camac ,38弦,
用了3年為止未斷弦 ,剛完成豎琴grade5 ,等緊result.

我D朋友女女用Lyon & Healy ,Salvi多 .

你不如問你老師有什麼建議啦?我地又唔知你background,好難俾意見你. ...

回覆 3# louis媽 的文章

How u choose between Lyon and Healy - Ogden and Camac 38?

原帖由 ilovethiscow 於 11-9-20 23:27 發表
依家 Studio 都有隻Camac 38弦...

唔錯...

不過

Lyon & Healy ,Salvi 係老牌子

而且 Lyon Healy 自己出埋harp 書

考試歌都有不少係用佢出O既書...

但係7月尾 的Harp Congress

我們的兩個豎琴老師都有去...

...

回復 6# lee_kary 的帖子

我個囡都係用緊 Prelude 40

原帖由 ilovethiscow 於 11-9-20 03:45 發表
你係唔係用緊 Prelude 40?

原帖由 lee_kary 於 11-9-20 22:51 發表
Lousi 媽,
我學了幾個月小組的Harp Class, 暫時只是到琴室practice,所以進度慢.
My teacher said that my fingers are strong and it's good to use harp with guts strings....she suggests me to buy Prelude 40 ( ...

我囝囝唔係在X利學,跟私人老師學.

原帖由 ilovethiscow 於 11-9-21 22:59 發表
一般對Camac 都是負面的...

但我覺得幾易上手...

你未有琴嗎???

我有個朋友放隻Camac 38

仲有隻Camac 34 同 Aoyama 34

3年前囝囝學豎琴時候,我因為心急買了camac ,之後聽到好多對camac的負面評價,我好唔開心.我怕囝囝學得唔好.

幸好得到囝囝既豎琴老師的一句說話,我對camac重拾信心.自己冇再怪自己.真的係多謝佢.

希望囝囝今次grade 5豎琴合格,証明自己當時買了camac係正確.

回覆 10# louis媽 的文章

Louis 媽,

咁你囝囝既豎琴老師講左咩嘢呀?

.......

或者camac的用家可以講一下你地的議見.....

原帖由 louis媽 於 11-9-22 16:56 發表

3年前囝囝學豎琴時候,我因為心急買了camac ,之後聽到好多對camac的負面評價,我好唔開心.我怕囝囝學得唔好.

幸好得到囝囝既豎琴老師的一句說話,我對camac重拾信心.自己冇再怪自己.真的係多謝佢.

希望囝囝今次grad ...

原帖由 lee_kary 於 11-9-23 14:08 發表
Louis 媽,

咁你囝囝既豎琴老師講左咩嘢呀?

.....

...

囝囝老師講:如果一個人係叻既話,彈邊個牌子既琴都係勁.即使用一部冇咁好既琴,你都可以發揮個部琴既極限.

原帖由 louis媽 於 11-9-22 16:56 發表

希望囝囝今次grad ...

報喜!!今日老師打俾我,收到囝囝grade 5豎琴合格啦,127分.我好開心.個人放鬆曬.

原帖由 louis媽 於 11-9-27 15:24 發表

報喜!!今日老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115打俾我,收到囝囝grade 5豎琴合格啦,127分.我好開心.個人放鬆曬.

好奇問問, 考試需要帶自己的豎琴去考嗎?

簽名被屏蔽

回復 13# louis媽 的帖子

原帖由 ming2 於 11-9-27 21:28 發表
考豎琴同考percussion一樣,係由考生自己提供考試地點,當然個地點係要有齊個豎琴/percussion instruments and piano (for aural)啦...同埋要去接送個考官到場/離場架.. ...

係呀,我自己親自去接送個考官到我家.好在唔遠.

原帖由 ilovethiscow 於 11-9-28 00:34 發表
我去俄羅斯 見過 D 俄國大師因為太窮... 係用 垃圾琴去錄CD.... D key 個個都唔Even... 但係... 佢都可以彈到你好感動... =.=~~

係呀,樂器唔在乎貴同平,只在乎邊位去彈奏.

回復 ilovethiscow 的帖子

請問而家仲有冇朋友放34弦以上豎琴?"
‹ 上一主題|下一主題