用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 面試班
樓主: crownsky
go

面試班 [複製鏈接]

仲未計留位費喎....一間$600, 兩間、三間.........好貴架

原帖由 豬油妹 於 11-9-19 23:22 發表

我想Playgroup嘅時候, 個老師話幼稚園面試班真係無乜必要, 佢都叫我報多幾間幼稚園...(even一間要$50報名費, 報10間, $500, 已經有10次實戰經驗) 真係好睇佢當時狀態...同埋in完一間幼稚園比少少奬勵佢, 讚吓inter ...

回復 9# jcmchan 的帖子

好欣賞你既態度, 你講既野我好認同, 學校interview小朋友唔一定in得好一定收, 因為我地基本唔知道每間學校既收生準則, 不過係怪獸家長就實衰硬啦 希望今年可以順利過度

原帖由 laurettata 於 11-9-22 14:24 發表
好欣賞你既態度, 你講既野我好認同, 學校interview小朋友唔一定in得好一定收, 因為我地基本唔知道每間學校既收生準則, 不過係怪獸家長就實衰硬啦 希望今年可以順利過度 ...

請問點樣先算係"怪獸家長"?

thanks

原帖由 baronng 於 11-9-22 14:28 發表

請問點樣先算係"怪獸家長"?

thanks

怪獸家長??人人定意不同,如果好似以下行為...可能已經被叫怪獸家長了:

1.面試前or完,在學校不停罵個小朋友or工人or老公
2.在學校內大聲教仔or工人,好似好勁咁,其實好叫人反感
3.在學校內,不要大聲同其他家長傾計or講手機
4不要拍照(依家去in學校,不是去公園玩..尊重人尊重自己)
5.衣服不要太時尚or太土,要斯文大方乾淨
6.in完,不論結果如何,一定要尊重學校決定,你選擇人,人選擇你,不一定你小朋友or你有問題,所以不要嘈學校,投訴學校....
7.小朋友不向老師講早晨or88or多謝,家長可以引佢講,如果失敗,就算,家長不要黑小朋友臉及不要忍唔住長氣,一定要迫個小朋友講到為止

好似仲有例子,一下想唔到...請大家補充

回覆 1# jcmchan 的文章

其實有時自己做左怪獸家長都唔定ga, 哈哈 不過我自己覺得保持笑容同禮貌好緊要呀, 我上年見到培正有一個family行出黎wo, 個爸爸著西裝打tie好formal啦, 不過個阿媽化行妝著埋飲裙同毛毛wo (姊妹個d毛毛), 我心諗,洗唔洗著到去飲咁呀, 好嚇人ga ma, 斯文look已經ok啦!! 唔好咁過份啦, 著到over曬人地對你印象真係好深刻law

咁樣就叫怪獸家長?係唔係架...

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%80%AA%E7%8D%B8%E5%AE%B6%E9%95%B7

jcmchan, 感謝你的分享!

我上左一堂 A-kids 甲子的面試班, 完完全全冇用, 浪費金錢, 浪費時間, 之後冇上lu, 係其他地方上playgroup好過.

‹ 上一主題|下一主題