用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 面試班
go

面試班 [複製鏈接]

報左2012家長,你地有無比你小朋友上面試班?我報左上第一堂喊足一堂,之後,小朋友唔知係咪咁變得好"痴"身!
   0    0    0    0

请问是賓间面试班啊?可唔可以卑个电话?多谢!

唔好傻啦~~IN K1都要上面試班???當你要IN K1時,報多十間八間,當玩,小朋友就會好自然有一間IN得好,學校唔係要答全對的小朋友,而係要看小朋友本身的性格合不合乎學校的要求,更加看家長的誠意.

好心啦~~唔好浪費金錢及辛苦小朋友.....

我小朋友一次都無上過什麼班,全自然去玩,平時帶去見下人,不怕生就OK了,N班時,佢90%成功,10%家長寫求位信,K1 --IN兩間,一間成功,另一間家長打電話去.最後全100%成功.關什麼班咩事????HKPS , SC , KV , KM ...都收!!不是自己小朋友特別叻,而是家長了解學校要些什麼,IN些什麼,誠意多少...你明唔明白??我朋友成功也如此!!!沒有一個是上什麼班的.

好盡呀!

原帖由 jcmchan 於 11-9-19 21:36 發表
唔好傻啦~~IN K1都要上面試班???當你要IN K1時,報多十間八間,當玩,小朋友就會好自然有一間IN得好,學校唔係要答全對的小朋友,而係要看小朋友本身的性格合不合乎學校的要求,更加看家長的誠意.

好心啦~~唔好浪費金錢及 ...

原帖由 jcmchan 於 11-9-19 21:36 發表

好心啦~~唔好浪費金錢及 ...

我想Playgroup嘅時候, 個老師話幼稚園面試班真係無乜必要, 佢都叫我報多幾間幼稚園...(even一間要$50報名費, 報10間, $500, 已經有10次實戰經驗) 真係好睇佢當時狀態...同埋in完一間幼稚園比少少奬勵佢, 讚吓interview佢有咩做得好...佢地就好樂意去, 表現越戰越勇, 加油
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/missing_joe/my_photos][/url]

我果個係英文面試班,個老師係indian,皮膚黑,唔知係咪咁有D唔開心!又可能特然間無我陪佢返!

我又講兩句先

我小朋友就快in K 班, 係唔係真係in 多幾次就可以成功呢? 係唔係寫信去就會收呢? maybe我個小朋友太不唔老師眼緣, 真係冇人收wow!

N班IN 3間, 有1間收, 自問in 得最好既就唔收, 去到咩都唔出聲o個間就收

interview class 我冇讀過, 真係唔知有冇用, 不過我搵過料, 多數都幾貴, 同埋好多都已經開左班

我信都寫過好多封, 都係唔收囉

所以上面既家長你既小朋友係比其他小朋友真係合眼緣同埋叻叻d, 我自問做足你所講既野都冇人收囉!

原帖由 porporchi 於 11-9-20 09:37 發表
我又講兩句先

我小朋友就快in K 班, 係唔係真係in 多幾次就可以成功呢? 係唔係寫信去就會收呢? maybe我個小朋友太不唔老師眼緣, 真係冇人收wow!

N班IN 3間, 有1間收, 自問in 得最好既就唔收, 去到咩都唔出聲o個間 ...

點解你要話你小朋友唔合老師眼緣而唔收???學校唔收有好多因素:
1.你問心是否真的了解學校理念??(舉例:學校要收活潑的,你就安排一個好斯文的小朋友去in,死半成)
2.你懂不懂得玩學校所想要的學生及家長的遊戲??(舉例:學校想家長不要太谷小朋友,人地問你假日做d咩??你就話去學野,死半成)
3.誠意??(舉例:有一位媽咪超愛某一間學校,佢知道即使寫信也不足夠,佢成日去學校門口親自交信,有一次被校長知道,就收了,為何人人用寄的方式而佢唔用??因為誠意!!!一定要入不可,用盡方式打動對方!你有無??)
4.面試時你的態度??(舉例:人地like家長得體,一針見血,個媽咪就講唔停,把口唔收,又或者比學校覺得個媽咪好怪獸,又死半成)
...................................太多太多原因不說了!!!
好多家長以為in時一定要對才叫in得好,錯錯錯!!!!!人地睇小朋友性格及反應多d,好多家長以為in失敗是小朋友的問題,錯錯錯,在我看來是家長原因比較多!以我所知多學校收的小朋友,都是很普通的小朋友,分別都在父母的態度!唔知點講...你先明,希望你多問成功媽咪!!但那一位一定不是我,因為我唔夠得體,次次都是老公去,我只做背後工作!!

回覆 1# jcmchan 的文章

謝謝你的分享! 可能睇完有部份父母會不悅, 但你所講的可能正是呢個遊戲的基本規則. 大家繼續努力加油吧.

jcmchan,好多謝你寶貴嘅意見,希望我同仔仔都好似你咁成功!
但你最後嗰句,話自己唔大體,真係好幽默!
我見你話,剩係爸爸同小朋友面試,老師會唔會問原因,係唔係爸爸或媽媽陪都無所謂,一個家長或兩個一齊去都唔會有分別?謝謝

樓上mami, 唔洗咁激動, 我只係想o係上面個post 回應兩樣野, 就係1) "面試班唔係大家講得咁浪費金錢及辛苦小朋友"既行為, 2) "唔係咩都唔準備, 叫個小朋友參加多d interview就會好似你既小朋友咁, 通通都有人收"

我只係好簡單講左句"我既小朋友唔合老師眼緣", 呢句唔係一個conclusive comment 來, 當中有好多其他因素, 我當然明! 我屋企人都係幼師, 呢d 由細聽到大既道理我唔會唔明

家長們, 我冇心同大家去爭辯d咩野, 我只係o係break既時間上來睇下post, 見到有朋友問面試班所以上來快快手打個reply o者!

唉...我而家又唔係話自己小朋友好叻, 好醒, 我只不過話自己小朋友唔合眼緣o者 <-- 唔通我呢個comment 好有問題, 令到上面mami咁激動!!! 真係唔好意思!

原帖由 香蕉媽媽 於 11-9-21 01:12 發表
jcmchan,好多謝你寶貴嘅意見,希望我同仔仔都好似你咁成功!
但你最後嗰句,話自己唔大體,真係好幽默!
我見你話,剩係爸爸同小朋友面試,老師會唔會問原因,係唔係爸爸或媽媽陪都無所謂,一個家長或兩個一齊去都唔會有分別?謝謝 ...

要看in什麼學校, 有的學校可以比兩位家長,有的只比一位家長,舉例:
IN SC 因為我選擇IN 英文,對仔仔有利,所以老公去,佢英文比我好,老師會IN家長. 當日仔仔玩野,好多野答錯,不過表現出可愛不害羞,多野講,最後收佢了.(建議:平日比小朋友見多D人,讓他們不害羞)
IN KV因為此校愛收乖的小朋友,又用廣東話IN,學校只可以比一位家長陪,所以我去,仔仔怕我,知道要正經(不過我不會比壓力佢,只說:正經回答人地,做得好,下次我地可以再來玩,媽咪請你吃糖),我出了少少狡猾(就是幫仔仔洗腦,同仔仔講:我知道老師一定愛你,一定會請你吃糖(明知有,一早收風),咁你就回少少禮比老師啦,叫小朋友一早畫少少畫,上寫了佢名,我心想人人不做,我做,表示出誠意及小朋友禮貌,結果成功收佢.
IN HKPS ,學校可以兩位家長陪,咁當然要兩位出席,表現出在乎佢地學校,但我會裝斯文,少說話多笑(除了老師問我野之外),緊記,你一入學校,不論正式OR不正式IN,你都要尊重學校,不會大聲教仔,不要拍攝,不要講私人手機,不要是旦穿著,這些基本禮貌一定要尊重,有一位家長一入去HKPS就不停拍照,老師在後面寫分數佢都傻下傻下不知,IN完,佢好開心話佢個小朋友IN得好好,我仔仔IN得好普通,結果收了我仔,沒收佢小朋友,我好想話比佢知學校沒有不公平,錯在你!!(不過最後我當然無講...算啦,都IN完無需提)
IN KM , 你的誠意是做一份小朋友成長過程(6張內),IN時一起比學校(以我所知,只有KM會多收文件),緊記,誠意,什麼叫誠意??不是出去比錢做,學校不是傻仔.
IN 基督教學校 , 你"不寫"什麼教OK,但不要寫上"佛教" ---舉例!!

真係太多太多例子及心得,好難一一在此分享,我記得當日我像過白痴,咩都唔知,我花了一年時間,好虛心請教過來人(成功者),她們有些是我在BK上認識的,有些是朋友,我心唸我一定好煩,所以我又客氣又害羞去問...幸好佢地看在我的真心份上,教了很多不公開而又正氣的方法,十分感謝我的恩人!!我做了好厚的筆記又去分析了各學校的特點,真係好辛苦....最後見仔仔成功,我安慰了.

最深刻IN N班時,有一位家長先打聽校長何時出現,她每星期親自比信求位....最後一次還帶小朋友一起去求位,當時我心唸:真係好感動,如果此校再不收,我也陪她一起去求位.這位家長讓我感動的不只是她求位的誠意,她從不放棄精神也從不抱怨學校,即使小朋友IN時表現好好,她從不說不公平:她不抱怨什麼,只問自己還可以做什麼........我真的5體投地.好欣賞佢!!!!至今我知道她最大的仔仔考入英華(成功的小孩背後一定有一位好媽媽)

求面試班不如求自己~~更真更誠 !

睇到妳個之前個post,俾我第一感覺喺妳對於小朋友面試一事已看得很負面。我都認為合眼縁會對取録有影響,但何解會應為面試老師對小朋友冇好感?是否小朋友做了一些事情令妳有這想法?
不管怎樣,希望妳不要讓小朋友知道/感覺到妳有這想法。現今的小朋友其實比父母那年代聰明得多,至於佢哋既性格除了先天之外,後天影響更大。小朋友常常很靜的坐在一邊並不代表他們不思考、觀察。往往他們的表現反應出父母日常的行為(但並不是百份百),要小心!對於面試班,我認為未必絶對需要。但對於一些父母都是在職人士,家中沒有人教導的小朋友,上這些堂未必是浪費。但個人應為最緊要讓小朋友懷着輕鬆愉快的心情(當然不能令佢失控),比要佢背熟所有有機會考的試題去面試,所發揮的效果會更好。
當然,個人應為對於一些着重成績效果的學校,面試班會有用。但一些活動教學的學校,佢哋既要求喺小朋友既自然反應,懂得自我思考的小朋友。這些想不能夠喺面試班學到,是靠父母日常相處的方式。

原帖由 porporchi 於 11-9-21 10:23 發表
樓上mami, 唔洗咁激動, 我只係想o係上面個post 回應兩樣野, 就係1) "面試班唔係大家講得咁浪費金錢及辛苦小朋友"既行為, 2) "唔係咩都唔準備, 叫個小朋友參加多d interview就會好似你既小朋友咁, 通通都有人收"

我 ...

原帖由 porporchi 於 11-9-21 10:23 發表

我 ...

SORRY ~~我唸我表達不好,讓你不舒服!!!!我也沒有什麼特別意思!!!!我只是看了"你說你小朋友不合眼緣...."我有感而發,我希望大家(包括你我)都不要以為學校不收自己小孩,就是學校問題OR老師問題OR是小朋友本身問題.......不要抱怨不要問為什麼......問自己在IN前IN後可以做什麼更好!!!我不可以說面試班一定無用,我未試過,不過我以過來人身份,有點感受-----我唔建議浪費金錢及時間在面試班.

最後不喜者請見諒!!!

坦白講:我講野有時的確好串,但無心無惡意!!我只是有時候會"蚊少少"有些字眼!!

請你不要放在心!!!如果你話你小朋友好叻好勁...咁可能我唔會咁串.  嘻~~ 好啦~~你都笑下啦!!!笑一笑世界更美妙!!

yfchoy

唔好意思, 我表達唔好, 令你誤會了. 我並唔係覺得interview老師對我小朋友冇好感! 我指"唔合眼緣" 係話我小朋友既type 唔係 interview 老師既cup of tea 而已! 多謝你既分享! 小朋友好sensitive, 不用我們說出口, 他們已經feel到很多很多! 我小朋友N班Interview時幾次都係interview佢, 家長唔洗答問題, 亦唔可以幫咩手, 我既小朋友比較靜, 佢每次答問題時都會舉手, 比起其他小朋友一聽到老師問問題, 佢地已經出左位大聲答了問題, 而我小朋友隻手仔舉好多次, 老師太忙都睇唔到了! 我始終認為, interview成功與否有好多因素, 但本身小朋友既type 合唔合老師心水都係好重要既因素!

可能喺我敏感咗啲!不過好開心你冇我以為的負面想法。其實你的小朋友好乖,知道答問題要舉手(我唔喺話搶住喺位大聲答問題唔乖,只是佢哋還細,未太清楚而已)。我之前曾經有位朋友給了我一篇報導,令我不停提醒自己不要經常把自己的小孩跟別人比。有時要令自己亞Q一點,不要只放大小朋友的缺點,亦要為佢哋既優點而自豪。
小朋友在不同階段學習,例如戒片階段(舉例),還記得初次小孩第一次不尿尿在片時你那喜悅的心情?為何現在因佢不小心尿濕褲子而大駡一場?如果知道小孩還未能全完地控制尿尿,為何還要佢在返學初期(完全陌生環境下)硬着跟別的小朋友一齊唔着片回校?小女初轉校時,就算佢已能控制八成的尿尿。我為安全起見跟老師說佢既問題並要老師讓她着片幾天看看情況。試想想,在陌生環境下,難免會有緊張情緒,控制不下尿濕是無奈的。但可能對小朋友就是一個心理障礙,再加想大人的無意責罵,可能影響更甚。最後小女喺我有再強迫佢去廁所的情況底下也能自我戒片(之前問佢唔着片睡覺得唔得,佢話唔要。過了一星期當佢再冇尿濕片時我再提出要求時佢答應了,連夜晚都自己戒掉,不用我提醒,自己會提出)!

原帖由 porporchi 於 11-9-21 11:26 發表
yfchoy

唔好意思, 我表達唔好, 令你誤會了. 我並唔係覺得interview老師對我小朋友冇好感! 我指"唔合眼緣" 係話我小朋友既type 唔係 interview 老師既cup of tea 而已! 多謝你既分享! 小朋友好sensitive, 不用我們說 ...

原帖由 yfchoy 於 11-9-21 11:50 發表
可能喺我敏感咗啲!不過好開心你冇我以為的負面想法。其實你的小朋友好乖,知道答問題要舉手(我唔喺話搶住喺位大聲答問題唔乖,只是佢哋還細,未太清楚而已)。我之前曾經有位朋友給了我一篇報導,令我不停提醒自己不要經常把自 ...

一句 "欣賞你" !!!!!

jcmchan
多謝!其實我更佩服你,去年我只為小朋友找了四間k1(另有一間因讀嬰園的關係而收硬),也沒有做到全面的資料搜集,因為覺得小女應對一定冇問題(因為嬰園教得好,所有應對,自理能力,說話能也冇問題)。最後卻因小女心情不佳或細女的關係而全軍覆沒!所以自覺對學校資料搜集方面真的做得不好。
後來因為人事關係令我可以再面試多一次我之前心儀但被拒絕的學校。今次可能由於小女長大一歲的關係,受控得多。面試表現超出我哋預期,所以收咗!(雖然好趕,已經開學,之前讀咗3日舊校k1便轉新學校。學費固然要多交,但亦覺值得。)現在自覺要為佢做回之前所做的不足而為佢帶來的不便(轉校)。

原帖由 yfchoy 於 11-9-21 12:35 發表
jcmchan
多謝!其實我更佩服你,去年我只為小朋友找了四間k1(另有一間因讀嬰園的關係而收硬),也沒有做到全面的資料搜集,因為覺得小女應對一定冇問題(因為嬰園教得好,所有應對,自理能力,說話能也冇問題)。最後卻因小女心情不佳 ...

不要緊!!!你了解自己及知道下一步要點做,將件事做得更好才最重要!!加油!!!!
‹ 上一主題|下一主題