用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 有無家長收到取錄信呀 ?
樓主: MonBaBa
go

有無家長收到取錄信呀 ? [複製鏈接]

Wendy 你放鬆d, 唔好咁緊張啦, 如果你緊張, 小朋友會比你更緊張, 可能你又會不自覺地比小朋友有壓力, 咁會影響面試表現架, 我仔仔都係星期六面試, 大家努力呀, 希望我地的小朋友可以做同學仔啦  

之前問咁多, 係希望可以呢個星期作最後衝刺練習吓, 點知每日睇完改完功課後都夠鐘瞓覺了.  所以都係靠佢聽日打天才波咋, 但求佢唔好突然失憶, 唔記得晒啲字咋.

各位"前輩" 都話誠意緊要D, 不如唸o下點表現誠意仲好啦!

各位,

大家面試成點呀? 原來INTERVIEW個兩個老師都係英文科的, 個外籍老師仲考亞仔英文。都唔係想像中易呀!

係啦, 我仔仔只係識答自己個名同幾多歲! 其他兩條唔識, 你呢?

問佢今日星期幾?亞仔o左。

我女話冇外籍老師話, 問英文部份都係中文人問的.  其實佢一考完我即刻問佢考咗咩, 佢話唔記得, 激死我. 氹咗幾日, 佢尋晚先講少少咋.  我女話問咗幾個中文單字, 都係眼, 口, 鼻等, 但係又話要張個字卡放係相應的身體部份喎.  英文就問咗叫咩名同幾多歲囉, 但係冇問數學題喎.  你地小朋友有冇問數學題呀.

其實之前那輪有冇小朋友係 waiting 或 reject 架?  見家長時, 我又忘記問今輪仲有幾多位剩.

見家長部份, 老師話學校無排名次, 本意係好, 但其實會唔會影響將來考中學架呢?

其實幾號到有信呢? 又心急又緊張, 想快d知結果。 btw, 我見佢申請地借用九江商會校址用, 你地知唔知發生咩事?

我仔仔話有問數學題, 問 8 同 9 邊個大d之類o既野..中文就問家庭, 哥哥..

上次去開放日, 佢地都有話過會借隔離學校的地方上堂, 不過就好少會去用

原帖由 JANETTEERIC 於 11-11-9 13:48 發表
其實幾號到有信呢? 又心急又緊張, 想快d知結果。 btw, 我見佢申請地借用九江商會校址用, 你地知唔知發生咩事?

地方唔夠用, 所以要借用埋九江囉.

當日咪派咗個袋既, 裡面有張綠色紙講咗兩個星期有結果, 註冊日係 NOV 21-25 OR 26. 即係可以等埋自行結果先.

唔該哂:)

我仲日日走去睇下信箱有冇信。

哈哈, 其實我都每日好緊張咁 check 信箱.  我女一見完就話唔開心, 驚唔收喎, 我見完老師都有同老師講亞女唔開心, 老師都有安慰佢話唔會因為一題唔識就唔收架咁. 亞女真係好鍾意呢間學校.

因為發生咗某啲問題, 如果真係收阿仔, 我會覺得係奇蹟...

原帖由 gigiic 於 11-11-9 18:22 發表
因為發生咗某啲問題, 如果真係收阿仔, 我會覺得係奇蹟...

唔介意的話, 可否說說甚麼問題? 若你真的喜歡這校, 希望奇蹟會發生在你和仔仔身上.

發生咗咩事呀?

你係咪遲到呀?

無遲到, 重等咗半個鐘至輪到阿仔面試.
原帖由 kylie2006 於 11-11-10 13:29 發表

你係咪遲到呀?

... 其實問題無絕對的對與錯...我個人認為係好觀點與角度問題...
原帖由 CMPCTLR0920 於 11-11-10 09:24 發表

唔介意的話, 可否說說甚麼問題? 若你真的喜歡這校, 希望奇蹟會發生在你和仔仔身上.

如果我將個問題講咗出嚟會唔會有老師睇到架>>>>總之面試完我的確因為呢件事而好唔開心...( 因為問題1而導致問題2的發生, 完全在我意料之外),  而家唔諗咁多喇, 成功與否不重要...和兒子之間的關係最為重要

‹ 上一主題|下一主題