用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 有無家長收到取錄信呀 ?
樓主: MonBaBa
go

有無家長收到取錄信呀 ? [複製鏈接]

ricebb,

我地可以一齊做同學仔我仲開心呀, 不如到時收到取錄信的朋友都上黎報下係A & B 班丫. 希望與大家多d交流.

我都會在17/9交留位費.

回復 12# chanwendy 的帖子

讓我都同大家分享一下,我感覺學校老師都好關心小朋友,一到學校已準備了不同圖書俾小朋友取閱,時間亦安排很好,人手足,相信他們是真的可以做到小班教學,最令我喜悅的是結果會兩星期通知我們,不用家長久等,什至有D係無回音,唯校舍真的很舊及細,卓子椅子亦很舊
面試是4個小朋友一組:課室內有4位老師,同老師一起玩過3關遊戲,玩小鳥公仔,由他們點玩,老師觀察
問小朋友問題:你叫什麼名字?(用中文及英文問),有無兄弟姐妹?姐姐幾多歲?
她讀邊學校?
跟住2個老師面見家長及小朋友,首先又係問小朋友叫咩名?平時同邊個玩多?玩D咩?
問家長:點解選呢間學校? 請你形容一下你既小你朋友
你想小朋友係學校係點?最後有咩意見俾學校?

我23/8寄表,26/8有來電叫我27/8去IN.,但咁臨時臨急,我話唔得,跟住佢就話等下次,到依家都無下文,點解已經收咗一D人? 究竟幾時截止報名,幾時再有得IN.? 個網頁咩都無寫!

原帖由 bobbi 於 11-9-17 18:05 發表
我23/8寄表,26/8有來電叫我27/8去IN.,但咁臨時臨急,我話唔得,跟住佢就話等下次,到依家都無下文,點解已經收咗一D人? 究竟幾時截止報名,幾時再有得IN.? 個網頁咩都無寫! ...

下一輪要到十一月先會 in 呀.

回復 7# ricebb 的帖子

我有去...個仔重玩得好開心添...唉, 一心諗住等埋阿仔個評估報告, 又諗放完暑假先喇, 點知... 我以為11月先至面試, 真係唔知會咁快...

回復 7# chanwendy 的帖子

我和你同一case

我星期六去左開放日,對學校環境都滿意,但感覺學生與其他直資比較,確是積極性較低 (但還可以接受),在學生英語說故事的部份,該男孩子好像不太有信心 (可能未warm up),學校又無安排speaker比佢,安排一般。但我見校監逐個課室同老師傾計,好似好了解佢地咁 ,都應該幾投入。

因我當天有事,在講座一半離場。請問是否有mami當天問了該校中學派位的情況? 可否分享。

佢地今年先有第一屆六年級生咋, 所以唔會有派位情況.

原帖由 kylie2006 於 11-9-20 23:26 發表
我星期六去左開放日,對學校環境都滿意,但感覺學生與其他直資比較,確是積極性較低 (但還可以接受),在學生英語說故事的部份,該男孩子好像不太有信心 (可能未warm up),學校又無安排speaker比佢,安排一般。但我見校監逐個課室同 ...

一般直資, 都會搵五/六年級學生表演, 嶺小算大膽, 搵D剛升小二既同學仔, 可能太細個啦, 未夠淡定

原帖由 yy02 於 11-9-16 22:06 發表
讓我都同大家分享一下,我感覺學校老師都好關心小朋友,一到學校已準備了不同圖書俾小朋友取閱,時間亦安排很好,人手足,相信他們是真的可以做到小班教學,最令我喜悅的是結果會兩星期通知我們,不用家長久等,什至有D係無 ...

係呀, 等面試時有圖書俾小朋友睇, 呢個安排真係唔錯呀

原帖由 gigiic 於 11-9-18 16:57 發表
我有去...個仔重玩得好開心添...唉, 一心諗住等埋阿仔個評估報告, 又諗放完暑假先喇, 點知... 我以為11月先至面試, 真係唔知會咁快...

唔緊要, 間間學校都會有人放位出黎, 你仔仔一定能順利入讀既!    你交左表未呀?

原帖由 MonBaBa 於 11-9-16 20:36 發表
ricebb,

我地可以一齊做同學仔我仲開心呀, 不如到時收到取錄信的朋友都上黎報下係A & B 班丫. 希望與大家多d交流.

我都會在17/9交留位費.

YEAH!!! 如果同班仲好呀!!  

原帖由 ricebb 於 11-9-21 19:41 發表

一般直資, 都會搵五/六年級學生表演, 嶺小算大膽, 搵D剛升小二既同學仔, 可能太細個啦, 未夠淡定

個男仔雖然好細聲, 好驚青, 但係佢發音又幾正喎.

開學時已交了, 希望有機喇....
原帖由 ricebb 於 11-9-21 19:46 發表

唔緊要, 間間學校都會有人放位出黎, 你仔仔一定能順利入讀既!    你交左表未呀?

原帖由 gigiic 於 11-9-22 17:56 發表
開學時已交了, 希望有機喇....  

有既   有既

係呢, 你地住邊區架?
未IN 嶺南, 咪可以交自行FORM囉, 多個機會喎~

回復 1# ricebb 的帖子

深水埗區, 下星期一要交form喇! ^^

原帖由 gigiic 於 11-9-23 16:01 發表
深水埗區, 下星期一要交form喇! ^^

我同你一樣喎,剛月初交嶺小申請,都係40網。我諗住報大坑東宣道,因為舊生有20分,如果其他得15分太危險了。宣小20分應該無問題,可以backup搵唔到直資。你打算報邊間?

15分 選旅小, 雖然老公是四邑舊生有20分, 但佢強烈反對囉...
原帖由 kylie2006 於 11-9-23 18:32 發表

我同你一樣喎,剛月初交嶺小申請,都係40網。我諗住報大坑東宣道,因為舊生有20分,如果其他得15分太危險了。宣小20分應該無問題,可以backup搵唔到直資。你打算報邊間? ...

原帖由 gigiic 於 11-9-23 21:17 發表
15分 選旅小, 雖然老公是四邑舊生有20分, 但佢強烈反對囉...

其實我都唔清楚大坑東宣小好唔好,因為無咩人講,我只係見佢派中的首一同首三志願比率都高於全港平均,而且有20分穩陣。四邑係隔離,n年前真係麻麻,而家就唔知了。

我都收到信o勒....真係好開心呀~

成個人都輕鬆晒~
‹ 上一主題|下一主題