用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價學會幼稚園一問
go

創價學會幼稚園一問 [複製鏈接]

2    0    0    0

"創價學會"係源自日本既"日蓮佛法"宗教
不過幼稚園本身係無宗教信仰

回覆 1# happyfather455 的文章

創價學會幼稚園同創價學會基本上無關係,亦沒有宗教在內,我個女今年讀K3,仲讀得好開心。

但在網上有不少資料關乎"創價學會"是異端的文章, 辦學團體的理念必與其教學有關, 況且學生在課堂內所接觸到的知識和價值觀, 更不是我們家長可了解.

我是路過的...我有個多年同學夾老死, 佢係創價學會既中堅成員, 由細到大全家也相信日蓮正宗佛教, but 佢咁多年來從沒半点導過我哋任何一個同學信佢既宗教, 個人本身正常過正常, 仲極之熱心幫人同勁有使命感, 讀書時啲老師都好鍾意佢, 依家佢仲做了一位好有愛心既老師呢!!

聽我朋友講, 雖然幼稚園好多老師都係學會成員, 但佢哋係唔會响課堂上講宗教, 佢哋純粹係想辦學教育下一代而巳!

我家小孩不是讀創價, 亦不是此宗教成員, 之不過見到有人話我朋友有可能係異端, 我又覺得那過少少囉!!

你看到的有多少係事實呢? 我見到的就係同你講既就大有出入! 我唔係創價會員, 但我個仔曾經响創價幼稚園讀, 每年幼稚園隨咗借創價學會既大禮堂做家長也敬師活動外, 根本與學會完全無關係! 我好多謝該會辦了一所咁出色既幼稚園俾香港人!! 
btw, 你知唔知創價幼稚園獲得行政長官頒發獎狀㗎??? 你上網check下啦!

原帖由 Shamtseng 於 11-9-27 01:13 發表
但在網上有不少資料關乎"創價學會"是異端的文章, 辦學團體的理念必與其教學有關, 況且學生在課堂內所接觸到的知識和價值觀, 更不是我們家長可了解. ...
哈哈笑容!!!!!!!!!!!!

我全個家族由婆婆開始已經係會友,成三、四十年,我唔覺自己係異端喎,哈哈!
其實有時都會好傷心嫁,自己個宗教辦咗一間咁好嘅學校,會友無優先不特止(已經無基督、天主咁多信友喇),仲要成日俾人話係異端。有懷疑嘅不如留番個位俾我個女喇。

原帖由 naoch 於 11-11-23 22:53 發表
你看到的有多少係事實呢? 我見到的就係同你講既就大有出入! 我唔係創價會員, 但我個仔曾經响創價幼稚園讀, 每年幼稚園隨咗借創價學會既大禮堂做家長也敬師活動外, 根本與學會完全無關係! 我好多謝該會辦了一所 ...

cherryird 發表於 11-11-27 07:57
想問下創價幼稚園有休麼優勢, 因我見無net, 但又多人報?

乜宜家仲有學校無NET的?

KV好似是無NET 架。
‹ 上一主題|下一主題