用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 面試一問
go

面試一問 [複製鏈接]

:) 請問九龍塘啟思面試要注意D咩呢?知噶媽咪請分享下。
   0    0    0    0

原帖由 雯蚊媽 於 11-9-10 11:51 發表

上年我去九龍塘啟思面試.
其實平常心就得.
我上年面試情況係咁:
去到學校, 排隊入去, 同時付$30面試費.
老師會將申請表俾家長, 叫家長拎入去.
一個家長陪小朋友入去面試. 另一個家長外面等.
入到課室, 放好申請表. 搵個位坐. 等老師來.
期間, 隨意玩玩具.
之後老師過來. 問我女叫咩名, 指住我問:"哩個係邊個?"
"咁爸爸有冇來?"
叫我女玩玩具, 收玩具. (玩具係咩我都唔記得左.)
之後問我平時邊個揍, 我有冇工作等等.  (我係有工作架)
跟住俾張貼紙我個女, 叫佢講多謝. 然後就走啦.

tsangnamnam媽媽,咁請問你bb考唔考到呀?啓思好嗎?

請你講多啲哎!我都好想知呀!

原帖由 tsangnamnam 於 11-9-15 16:24 發表

上年我去九龍塘啟思面試.
其實平常心就得.
我上年面試情況係咁:
去到學校, 排隊入去, 同時付$30面試費.
老師會將申請表俾家長, 叫家長拎入去.
一個家長陪小朋友入去面試. 另一個家長外面等.
入到課室, 放好申請表 ...

講多謝..咁難﹗﹗...我亞仔咩都唔識講,發媽媽音..都似發爸爸音...

原帖由 littonjoan 於 11-9-16 08:10 發表

講多謝..咁難﹗﹗...我亞仔咩都唔識講,發媽媽音..都似發爸爸音...

你由今日開始教佢講"謝謝"。應該容易好多。

原帖由 chungmanchung20 於 11-9-16 17:05 發表

你由今日開始教佢講"謝謝"。應該容易好多。

希望啦...但係佢連媽媽..都係發爸爸音...。

原來才發現BB入學,比以前困難得多。

原帖由 雯蚊媽 於 11-9-10 11:51 發表

我個囡上年IN好似都無講D咩嘢。其實如果小朋友未識講嘢,未識講  “HELLO” 或 “BYE BYE”, 你可以引導小朋友比個 “FIVE” 老師,又或者wave 吓手 bye bye, 其實用body language 都可以,最重要係比老師知導小朋友係會聽指令。
‹ 上一主題|下一主題