用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問【唔湯唔水窮人】讀【協恩中學】有壓力嗎 ? ...
樓主: chumamma
go

請問【唔湯唔水窮人】讀【協恩中學】有壓力嗎 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Glau 於 11-9-20 10:53 發表
仲有完成六年中學再加大學, 一個唔該要出國讀, 又係另一筆錢. (比板主快一步添)

7年後,唔好話出國,
本地大學學費對樓主親戚來說,都是一筆數...

原帖由 小伊 於 11-9-19 23:31 發表
好多家長都系掉轉諗野,DGS,話富貴、marynoll,又富貴,st Paul 更富貴,嘩!每間學校有成千人,計埋DBS等等男校,真系一街都富貴。倒不如回到根本,考慮讀書吧! ...

睇完後,令我想起「何不食玉糜!」

我覺得版主咁辛苦長篇大論 , 都只不過係轉過灣來批評協中轉直資啫, 果真用心良苦, 從來津校轉直資都比人批評得體無完膚, 講真你地囡囡當年不論什麼原因入到協小, 已經比好多人好彩好多, 幾多中產家庭派得唔好, 迫住要俾六年學費讀私小既, 如果講賽跑, 你地已經比人帶出咗好多步, 六年過後, 在協小所學既, 點都叫做賺突咗啦, 如今眼見一舊明明差點到口的肥豬肉會有被人搶去的危機? 不是味兒啫? 我成日諗, 自己係納稅人, 又要供養自己仔女, 又要交稅供養人地讀津校既子女, 真係越諗越覺得唔公平, 越來越心理不平衡!!
學其他回覆者話, 香港大把好津校, 比唔起又或者比得起但條氣唔順既, 考慮轉校囉, 有什麼大不了?

原帖由 jollyma 於 11-9-20 16:51 發表
我覺得版主咁辛苦長篇大論 , 都只不過係轉過灣來批評協中轉直資啫, 果真用心良苦, 從來津校轉直資都比人批評得體無完膚, 講真你地囡囡當年不論什麼原因入到協小, 已經比好多人好彩好多, 幾多中產家庭派得唔好, 迫住 ...

沒有甚麼大不了,不過唔知幾時又有另外一間名津校轉直資呢?我估下一間可能係MCS,或者SSGC。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 jollyma 於 11-9-20 16:51 發表
我覺得版主咁辛苦長篇大論 , 都只不過係轉過灣來批評協中轉直資啫, 果真用心良苦, 從來津校轉直資都比人批評得體無完膚, 講真你地囡囡當年不論什麼原因入到協小, 已經比好多人好彩好多, 幾多中產家庭派得唔好, 迫住 ...

唉...你係唔係講我呀...我都唔係好辛苦亦唔見得長篇大論,
好似你長D喎...

我無批評協中轉直資的意圖,
只是就樓主的問題寫出個人愚見,
係咪我詞不達意, 令你有所誤會吧.啊!!!!

:loveliness::loveliness:

現實的問題, 要交學費喎, 6年喎, 唔係少數目, 真係要度清楚, 況且呢種名校, 好多遊學團, 課外活動, 駛唔少

原帖由 ZZdaphne 於 11-9-20 17:23 發表

唉...你係唔係講我呀...我都唔係好辛苦亦唔見得長篇大論,
好似你長D喎...

我無批評協中轉直資的意圖,
只是就樓主的問題寫出個人愚見,
係咪我詞不達意, 令你有所誤會吧.啊!!!!

:loveliness::loveliness: ...

版大,放心,應該唔係講你。佢連版主和樓主都未攪清姐!

原帖由 fallenleaf 於 11-9-20 12:32 發表

睇完後,令我想起「何不食玉糜!」

朋友兒子的同學平時好慳, 朋友兒子常約他去迪士尼佢都話唔去, 有次朋友兒子想到海洋公園平啲, 再約過同學, 同學只能苦笑話阿媽話唔得閒.  其實有不少家庭用每蚊錢都要計住算住, 唔怕得罪, 有少部份飽食無憂米的人, 相信未必能夠體會得到, 所以有咁嘅平台俾不同階層人士大家抒發一下, 也是不錯.

的確, 而家MPF都話唔足夠退休用. 樓主舅父/母有"差唔多2百万左右", 又要退休用, 又要供女中&大學用, 唔可以話無壓力.  入直資就好似買車, 唔好忘記仲要入油$、 牌費、保險、停車場fee、牛肉乾、驗車$....etc.  唔係話一定要大富大貴先讀得起, 但始終係對家庭開支有壓力, 有負擔.

最慘是讀完協恩, 讀埋大學, 出來做工, 都係得一萬幾千, 本都收唔噃! 而家大學生收入微薄例子多的是!

有壓力,就不要免強!!
‹ 上一主題|下一主題