用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問【唔湯唔水窮人】讀【協恩中學】有壓力嗎 ? ...
go

請問【唔湯唔水窮人】讀【協恩中學】有壓力嗎 ? [複製鏈接]

我舅母最近同舅夫很多意見, 關於表妹升中學一事。表妹讀書 OK, 係地區名校全級頭二十名以內。

舅母同舅夫已退休, 現無工作, 但有接近二佰萬左右積蓄, 住淘大花園最細單位, 不用供樓了。

舅母想供獨女表妹讀協恩, 但舅夫覺得唔想咁去洗養老錢, 舅母意思就係個個月比 max $4,000, 每年約四萬元, 六年約30萬元。

舅夫話讀協恩, 每個學生都咁富貴, 而表妹就除了上學放學, 沒有額外錢支付其他課外話動/娛樂 活動 支出, 舅夫覺得表妹會有壓力。

我好明白舅母的想法, 比著我, 我都會將謹有的錢全供給唯一一個囡囡, 但係舅夫講法又好有道理。

我同舅夫講, 先比表妹試考, 睇下人地收否, 再作打算, 但係舅夫話如果人地話收, 咁又點, 唔好玩啦。

請問有無人可以比下意見。謝謝。

0    0    0    0

回復 1# chumamma 的帖子

會唔會考慮Shamshuipo區寶血會上智英文書院?  唔洗交學費.

醒目開學勳章

Good idea!

原帖由 Yanamami 於 11-9-9 08:21 發表
會唔會考慮Shamshuipo區寶血會上智英文書院?  唔洗交學費.

其實協恩以前都是我目標中學之一,但轉直資後,我都考慮其他不用交學費的中學了,請問你表妹住/讀那一區?

表妹住淘大德福花園 就讀藍循小學, 成績一向好好的, 現在小六。

原帖由 TwoKidsFamily 於 11-9-9 08:48 發表
其實協恩以前都是我目標中學之一,但轉直資後,我都考慮其他不用交學費的中學了,請問你表妹住/讀那一區?

這間有沒有助學金之類可以申請呀?

原帖由 chumamma 於 11-9-9 00:33 發表
我舅母最近同舅夫很多意見, 關於表妹升中學一事。表妹讀書 OK, 係地區名校全級頭二十名以內。

舅母同舅夫已退休, 現無工作, 但有接近二佰萬左右積蓄, 住淘大花園最細單位, 不用供樓了。

舅母想供獨女表妹讀協恩,  ...

其實你未計讀大學那筆。不如叫佢地計清楚除左學費(學費可以減免,不過查清楚申請條件先),雜費,還有他們的生活費,住屋唔好以為供完就甩難,重有管理費,甚至維修費用。重要考慮他們有幾多歲命,兩百萬可以捱到幾多年等等。
其實你將個題目寫到咁,將協恩無限量放大,無可否認係對協恩唔公平,每一間直資都有這樣的問題。試想想,如果佢地沒有收入,本身已經係有d壓力,都唔計要不要供養小朋友。因為人唔知自己會有乜野突發事情發生。一係拿拿聲變賣家產,將存款轉移,五年後申請綜緩,一了百了。
說到底,我都想他們試一試,看看若果父母沒有職業
,或退休後,還可不可以通過協恩的審核。

原帖由 chumamma 於 11-9-9 09:57 發表
表妹住淘大德福花園 就讀藍循小學, 成績一向好好的, 現在小六。

只係路過, 如果藍循小學全級考20名, 協恩收的機會唔大, 除非有特異功能, 藍循小學非地區名校

不如選藍田st paul 或聖潔靈

醒目開學勳章

同意!

不过,Lam tin 呢两间女校都唔易入!

选津校烦少样!  囡囡心理负担少d!
(个人意见)

原帖由 HappyEE 於 11-9-9 10:42 發表

只係路過, 如果藍循小學全級考20名, 協恩收的機會唔大, 除非有特異功能, 藍循小學非地區名校

同意 HappyEE! 先想學費, 不如考入才考慮吧!  協恩一向收好少外來生。

原帖由 HappyEE 於 11-9-9 10:42 發表

協恩轉直資收三千幾學費, 就係想用部份資助啲有能力但家境唔係幾好嘅學生,所以如果叻但係窮,收咗都可以申請資助,反而係家境普通又有多個小朋友就影響比較大。如果佢仲係津貼,當你表妹無特殊技能,就算二十名以內都應該唔會入到協恩, 反而轉咗直資,可能機會會大咗啲。

身邊有D協恩家長朋友, 都是一般的打工一族, 並不是什麼富貴人家. 我覺得既然有心儀學校,而唯一考慮係$, 何不直接查詢協恩有關申請資助之資格, 如果是符合, 就不妨嘗試投考, 成功與否都唔會後悔.

其實照學校上年升中派位睇返,全級有兩名入協恩,就算協恩轉直資後,全級20名內的成績應該入到協恩機會不大.

而家講咩都無用,協恩收左先決定入讀定參加大抽獎讀津校啦.

轉直資後, 可能只會收返協小BAND 1和BAND 2 頭的學生,所以會多咗好多位出來俾人爭。起碼會IN多啲CANDIDATES,如果係叻又或INTERVIEW表現好好,入嘅機會都俾之前大啲.你表妹如果嚟緊今次呈分再勤力啲,考到頭幾名之內,可能都有幾會。報咗就一定有機會,唔報就一定無,千祈唔好心灰意冷。

原帖由 hahe 於 11-9-9 14:26 發表
轉直資後, 可能只會收返協小BAND 1和BAND 2 頭的學生,所以會多咗好多位出來俾人爭。起碼會IN多啲CANDIDATES,如果係叻又或INTERVIEW表現好好,入嘅機會都俾之前大啲.你表妹如果嚟緊今次呈分再勤力啲,考到頭幾名之內,可能都 ...

報咗就一定有機會,唔報就一定無....呢一句好精彩。
轉左直資後,報左,收左,都重可以唔讀走去玩大抽獎。
今年我發覺原來真係名校都未必一定收最top那班同學。
佢地有好多選擇,可以係特異功能,亦可以成績好平均,但面試好出色,當然,這一類數目唔會好多。我記得今年初時有post關於疵利羅仕收生準則,大家都拗左好耐,唔信考得後的同學可以入,考得前的同學反而入唔到,而家我信。因為QC都係咁。

坦白講, 以前的協恩是傳统名校中的平民學校, 轉直資當然引起很大的迴響, 既然巳經成為事實, 我個人暫且稱之為"新協恩".  很明顯"新協恩"的市場定位是中產精英學生, 在香港現時的教育生態環境, 仍然有很高的市場價值, 相信不會令捧場客失望.  對於現在就讀協恩的"窮人"來說, 學校提供學費減免, 或許只會有心理影響, 況且"新協恩"的主流學生也需要幾年時間才完全替換, 到時這批窮學生巳經畢業或者選擇離開, 所以實際影響相信不大.  另一方面, 對於曾經希望讀協恩中學的"窮人"來說, 正如有家長話齋, 目前最大的影響只是少了選擇. 回應番樓主的標題, 如果窮人明知"新協恩"的定位將來仍然要堅持去讀, 但又不斷說有壓力, 不如自己反問自己, 最初是不是已經衡量了好處多過壞處, 才決定入嚟讀? 又抱怨甚麽?  學校不就是一個小社會嗎? 現時的香港社會主流偏向中產, "窮人"如有需要可以申請綜援, 咁"窮人"有甚麽壓力? 要視乎"窮人"自己點諗, 有人一面洗緊綜援一面話不公平而發窮惡, 有人卻樂天知命而踏實地默默耕耘;   那邊廂的中產, 咪一樣有壓力! 像獅子銀行一聲唔該便裁員三千, 打爛個飯碗, 無收入又要種種開支, 供貴樓, 供保險, 俾貴直資學費, 又無資格攞綜援, 到時又有邊個可憐佢哋?

回覆 17# redkoni 的文章

詳盡而合情合理的分析。

轉直資是一個被迫的出路........
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

淘大 or 德福 = 窮人? 我諗最主要係冇隱定or其他收入, 食老本吧了!

Totally agreed!

原帖由 redkoni 於 11-9-10 00:19 發表
坦白講, 以前的協恩是傳统名校中的平民學校, 轉直資當然引起很大的迴響, 既然巳經成為事實, 我個人暫且稱之為"新協恩".  很明顯"新協恩"的市場定位是中產精英學生, 在香港現時的教育生態環境, 仍然有很高的市場價值, ...
‹ 上一主題|下一主題