用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問【唔湯唔水窮人】讀【協恩中學】有壓力嗎 ? ...
樓主: chumamma
go

請問【唔湯唔水窮人】讀【協恩中學】有壓力嗎 ? [複製鏈接]

原帖由 fallenleaf 於 11-9-12 00:50 發表

可能校長就係睇完khmama的中學排位後先會考慮轉直資。

妙極!

絕對係o丫.  我家雖無壓力, 但交左9年(連kindergarten)學費, 而家升到好津中, 果种感覺真係好.  突然間好似鬆左好多.

原帖由 Chanv 於 11-9-12 00:35 發表

參考khmama中學排位,藍田聖潔靈中學排位仲勁過協恩,即使不是百分百,亦不會相差太遠,咁何必要追求名牌,令到全家人咁大壓力,也可能因生活問題,日日吵鬧,需知無收入而又要咁多支出,除左學費,仲有好多雜費,長遠真係會 ...

同意 ! 有錢人唔計較, 窮人可以申請支助, 最慘係d 小康之家/ 中產, 既要交稅又享受唔到福利.

原帖由 yph2005 於 11-9-11 23:05 發表
其實, 除了是否別無他選,
1 每年或會加學費.
2 雖有津貼, 但小朋友會否年年可保持水準, 因有些學校雖給你獎學金 或 津貼, 但好似每年要全級考1/3之內,否則取消獎學金 或 津貼,
3 既然小朋友有好成績, 為何一定要考 ...

回覆 42# Yanamami 的文章

我在小孩獲派了津中後跟妳的心情是一樣,但小孩的補習社說中一的學費是小六時的1.7倍,小朋友的數學根底差又要專科補習,小學沒有時間學器,現在是必需的,以前的感覺又回來了。

回復 1# BearBearD 的帖子

暫時未補習, 樂器一向學開, 所以唔洗交學費又可買舊書就覺得好爽.  爽住一排先都好.

只要突破到自己, 大把好官/津校揀啦.  保一、上智、林護、聖傑靈、庇利羅士、伊利沙伯.....+隻手指數唔完.

原帖由 fallenleaf 於 11-9-12 00:45 發表

是否別無他選.....當然唔係啦!只係情意結。有好多人覺得協恩係佢地的dream school。

咁女仔, 數學中等, 中英尚可, 記性好
但無其他特異功能~
住沙田區, 揀邊間較適合 ?

會唔會 伊利沙伯、上智、林護 較好?

保一、上智、林護、聖傑靈、庇利羅士、伊利沙伯.....

原帖由 Mothercc 於 11-9-12 17:59 發表
咁女仔, 數學中等, 中英尚可, 記性好
但無其他特異功能~
住沙田區, 揀邊間較適合 ?

會唔會 伊利沙伯、上智、林護 較好?

保一、上智、林護、聖傑靈、庇利羅士、伊利沙伯..... ...

如果成績唔係最好那一撮,以上學校機會都好微。最好問問學校,參考番老師意見先啦!

原帖由 Yanamami 於 11-9-12 11:54 發表
只要突破到自己, 大把好官/津校揀啦.  保一、上智、林護、聖傑靈、庇利羅士、伊利沙伯.....+隻手指數唔完.

只要突破到自己, 大把好官/津校揀啦........
呢句就係解決心魔的核心。最好送給李跳橋聽!

如果我是當事人, 我想我不會選擇"新協恩".

1) 有200萬現金, 不用供樓, 當然好. 但問題是已退休人士, 以目前通帳, 女兒才小六, 要長期生活在有出無入的情況, 我覺得欠缺安全感. 如果有買保險及危疾保障還好一點, 否則身體出現大問題, 真是讓人擔憂!

2) 中學只是其中一個階段, 既然又不是沒有好的政府津校, 為何不預留資源供大學所需.

3) 其實舅母對協恩是純粹一個情意結, 還是真的綜合了各校的優劣, 經過理性的分析, 認為協恩是最.....最合適其女兒? 我只認識一位現協恩家長, 她經常抱怨學校注重運動多於學業. 我不知是否屬實, 但無疑協恩在體育學界方面表現出色, 如果其女兒又有運動方面的天份, 入讀協恩可能是很好的選擇. 反之, 如果只是讀書方面唔錯, 不是太喜歡運動, 其實真的有更多免費津校可供選擇.

4) 我相信或許"新協恩"可提供學費資助予其女兒, 但會否對成績有所要求? 如果可心安理得受其資助, 那便勇往直前吧! 但如果我是舅母想女兒讀直資, 如果不是因身體情況不能工作, 我會重投職場工作, 自己用雙手去達成自己的願望, 而不會只要求學校給予資助. 而且舅父退休, 做了幾十年人, 原想逃離生活壓力, 何苦又要為此事而煩惱. 舅父反對好似變成唔捨得用錢在女兒身上, 我覺得對他已做成無形壓力.

我會選擇用自己的能力努力自己想要的.

回覆 29# fallenleaf 的文章

我不是睇少屋村小學, 只是去到競爭時佢哋喺會蝕底.
每間學校都有BAND1,2,3, 有學生入到英中不出為奇, 只是上到去跟唔跟到先喺一個問題. 當然亦有不是卧虎藏龍之人.
我喺這區大,  藍循小學嘅程度相比其他是有差距的.

最大問題係:申請>面試>結果
結果a:收你,你才考慮
結果b:學位有限,多謝支持。你唔洗煩

呢個遊戲,我覺得........無奈!
[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

原帖由 pooh仔 於 11-9-14 01:41 發表
我不是睇少屋村小學, 只是去到競爭時佢哋喺會蝕底.
每間學校都有BAND1,2,3, 有學生入到英中不出為奇, 只是上到去跟唔跟到先喺一個問題. 當然亦有不是卧虎藏龍之人.
我喺這區大,  藍循小學嘅程度相比其他是有差距的 ...

藍循今年派位情況。
http://www.ltmps.edu.hk/f1information/form1.htm

你揀人,人揀你.
既然轉了直資.就有多一個機會.
協恩當然是好學校,想入也非易事.
如果真的是心儀選擇,可不盡力試.
得了可再算吧.

如果父母仲係賺緊錢, 當然讀邊間直資都冇所謂. 事實上讀書係靠個小朋友既, 小朋友識諗既去邊度讀都一樣, 唔係入咗協恩就識飛, 何必咁樣用o的棺材本? 而且要供個女十年先至可以望有收入, 仲要假設個女肯養你. 扣埋書簿, 雜費, 水, 電, 煤, 差餉, 地稅, 交通, 衣食同醫療, 二百萬真係唔係好夠用, 如果父母仲有工作能力, 起碼都要支持到個女中學畢業先食老本就穩陣o的.

回覆 1# khmama 的文章

係啦, 人老左醫療開支會好大...

好多家長都系掉轉諗野,DGS,話富貴、marynoll,又富貴,st Paul 更富貴,嘩!每間學校有成千人,計埋DBS等等男校,真系一街都富貴。倒不如回到根本,考慮讀書吧!

原帖由 小伊 於 11-9-19 23:31 發表
好多家長都系掉轉諗野,DGS,話富貴、marynoll,又富貴,st Paul 更富貴,嘩!每間學校有成千人,計埋DBS等等男校,真系一街都富貴。倒不如回到根本,考慮讀書吧! ...

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

上完中學. 還有大學學費,
有無考慮到.

我同學兩公婆一直工作,
收入不俗,
個女小學馬小, 中學MCS,
都不用付鈔,
中三完成去了英國讀....

仲有完成六年中學再加大學, 一個唔該要出國讀, 又係另一筆錢.  (比板主快一步添)

原帖由 khmama 於 11-9-15 18:24 發表
如果父母仲係賺緊錢, 當然讀邊間直資都冇所謂. 事實上讀書係靠個小朋友既, 小朋友識諗既去邊度讀都一樣, 唔係入咗協恩就識飛, 何必咁樣用o的棺材本? 而且要供個女十年先至可以望有收入, 仲要假設個女肯養你. 扣埋書 ...

‹ 上一主題|下一主題