用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問【唔湯唔水窮人】讀【協恩中學】有壓力嗎 ? ...
樓主: chumamma
go

請問【唔湯唔水窮人】讀【協恩中學】有壓力嗎 ? [複製鏈接]

如果學校只選擇叻學生入讀, 成功根本不在於學校, 而是學生. 窮人為什麼吾可以入讀好學校? 為什麼要受歧視?

Agreed!

原帖由 HappyEE 於 11-9-9 10:42 發表

只係路過, 如果藍循小學全級考20名, 協恩收的機會唔大, 除非有特異功能, 藍循小學非地區名校

不如選藍田st paul 或聖潔靈

收入不高的家庭亦有很多叻仔叻女,只要學校唔係以收入為收生標準,就算係公平。
大家的仔女公平競爭是好事!
好多中產都要公一份、婆一份,平日想多D時間睇仔女的功課,就要在夜一夜才做公司的[功課]!
唉......

收入不高的家庭亦有很多叻仔叻女,只要學校唔係以收入為收生標準,就算係公平。
大家的仔女公平競爭是好事!
好多中產都要公一份、婆一份,平日想多D時間睇仔女的功課,就要在夜一夜才做公司的[功課]!
唉......

原帖由 heiheibbchu 於 11-9-10 19:21 發表
如果學校只選擇叻學生入讀, 成功根本不在於學校, 而是學生. 窮人為什麼吾可以入讀好學校? 為什麼要受歧視?

原帖由 heiheibbchu 於 11-9-10 19:21 發表

這個就是是伯樂和千里馬的關係。古時認為:世有伯樂,然後有千里馬,千里馬常有,伯樂卻不常有。現代人卻認為千里馬不常有,但伯樂常有。所以要提高學校質素去吸納優質千里馬。
成功不在學校......根本兩者的成功解讀都唔同,但學校一出尖子,學校就聲名大燥,盡吸各方優材,奠下萬世基業的根基。
窮學生為甚麼唔可以入讀......窮學生重要加埋叻先得。若果真係窮,除了你可申請綜緩,重可申請書簿津貼、車船津貼,還可向學校申請學費減免。最慘係唔湯唔水那班家庭姐!

回覆 8# HappyEE 的文章

I absolute agree with HappyEE. 藍偱只是一間屋村小學,藍田st Paul 機會比較大啲。誇區返學又要交通費!

回復 12# hahe 的帖子

大家一搞清楚,樓主舅父母不是窮而是退休人士,有積蓄,未必通過到資助!

退休人士應有更多時間教養仔女,應該係優勢,二教一,羨煞旁人!
協恩好似以收入作資助評審,但計唔計利息/股息等,就唔清楚。
最緊要個女的成績唔好唔湯唔水,就得!
但而家唔係協小,而要入協中,成績要不俗,才可以!

原帖由 pooh仔 於 11-9-11 12:40 發表
大家一搞清楚,樓主舅父母不是窮而是退休人士!,有積蓄,未必通過到資助!

原帖由 pooh仔 於 11-9-11 12:33 發表
I absolute agree with HappyEE. 藍偱只是一間屋村小學,藍田st Paul 機會比較大啲。誇區返學又要交通費!

我絕對唔會睇少屋小學。今年QC、張祝珊等學校所收學生,除了同區小學之外,都好大部份來自將軍澳、柴灣、香港仔等地區,舊年皇仁個狀元郭同學都是來自景林天主教。除非協恩諗住唔收屋女啦。
機會大唔大唔係睇屋定唔係屋,係你考得好唔好,有沒有潛質,學費就另外一回事,因為好多住屋都坐Benz、養番狗啦。就算住屋都唔好氣餒就得。

回覆 1# fallenleaf 的文章

協恩 / 直資幾時報名 ?

囡囡今年小六, 沙田區屋村小學.  老師建議佢報出面中學, St Paul.   我地驚太遠同程度問題.  唔知協恩 會唔會適合的 ?  想試下.

你話香港人無創意就假, 睇樓主剛剛把標題從【窮人】改為【唔湯唔水窮人】, 我便覺得自己黔驢技窮, 究竟唔湯唔水有幾窮?  

難道香港再沒有好學校? 有甚麽心結使【唔湯唔水窮人】也必定要追求"新協恩"?    就算我係窮人, 我不能阻止別人歧視我, 但我一定可以阻止自己歧視自己, 將壓力轉化為動力, 所謂人窮志不窮, 【唔湯唔水窮人】更應該善用唔湯唔水的僅有資源幫助自己找出路, 強求甚麼?   眼前條條大路通羅馬, 唔識變通的人往往總是視而不見, 可惜!

我想最直接是看協中有沒有可用的補助,扣除補助後還有多少支出,又到社署問社工樣的個案可拿到多少補助,估算每年的上協中的支出。

如果是足襟見肘就要考慮是否要拼上家當一博好,還是選津貼名校,把學費資原留給小朋友發揮校內成績或游學增廣見識之用。

窮?

一. 有私人樓, 供完, 有二百萬積蓄, 當然稱不上富貴,
     但可算是窮嗎?

二. 相信有很多直資學校學生亦沒有那麼好的家庭背   
     景啊!

去協恩門外逛逛, 不是人人坐 BENZ/BMW/凌志的

回覆 1# chumamma 的文章

其實, 除了是否別無他選,
1 每年或會加學費.
2 雖有津貼, 但小朋友會否年年可保持水準, 因有些學校雖給你獎學金 或 津貼, 但好似每年要全級考1/3之內,否則取消獎學金 或 津貼,
3 既然小朋友有好成績, 為何一定要考直資, 因津貼學校, 如上智一定只收第一組別,
我想這些簡單問題須要考慮,另一方面, 其他小朋友交流時, 你會否唔去, 這些錢, 好似津貼唔包, 其實地區名校出到外面, 英文會否追得上, 好似有一些距離.
我只講我的意見, 不喜歡可不理會

原帖由 Mothercc 於 11-9-11 15:25 發表
協恩 / 直資幾時報名 ?

囡囡今年小六, 沙田區屋村小學.  老師建議佢報出面中學, St Paul.   我地驚太遠同程度問題.  唔知協恩 會唔會適合的 ?  想試下.

直資學校報名可參考佢地的網頁。一般10月中至尾就會公佈。
協恩轉左直資後可以自由報名,試下無防。取錄與否,都可以繼續參加自行收生和大抽獎,不過若被取錄的話,學校會要求你放棄大抽獎。

原帖由 tchm 於 11-9-11 21:47 發表
去協恩門外逛逛, 不是人人坐 BENZ/BMW/凌志的

而家協恩未轉直資,大部份同學都係沿農圃道行落去搭巴士或小巴居多。坐Benz/BMW/淩志等各樣私家車的同學反而唔夠馬頭涌(紅磡灣)官立小學咁多。有時覺得讀官立唔一定窮,讀直資的又唔一定有錢。

原帖由 chumamma 於 11-9-9 00:33 發表
我舅母最近同舅夫很多意見, 關於表妹升中學一事。表妹讀書 OK, 係地區名校全級頭二十名以內。

舅母同舅夫已退休, 現無工作, 但有接近二佰萬左右積蓄, 住淘大花園最細單位, 不用供樓了。

舅母想供獨女表妹讀協恩,  ...

參考khmama中學排位,藍田聖潔靈中學排位仲勁過協恩,即使不是百分百,亦不會相差太遠,咁何必要追求名牌,令到全家人咁大壓力,也可能因生活問題,日日吵鬧,需知無收入而又要咁多支出,除左學費,仲有好多雜費,長遠真係會有問題,影響心情,壓力,因錢銀吵鬧等等!

津校都會好好,使乜咁煩.

原帖由 yph2005 於 11-9-11 23:05 發表
其實, 除了是否別無他選,
1 每年或會加學費.
2 雖有津貼, 但小朋友會否年年可保持水準, 因有些學校雖給你獎學金 或 津貼, 但好似每年要全級考1/3之內,否則取消獎學金 或 津貼,
3 既然小朋友有好成績, 為何一定要考 ...

是否別無他選.....當然唔係啦!只係情意結。有好多人覺得協恩係佢地的dream school。

原帖由 Chanv 於 11-9-12 00:35 發表

參考khmama中學排位,藍田聖潔靈中學排位仲勁過協恩,即使不是百分百,亦不會相差太遠,咁何必要追求名牌,令到全家人咁大壓力,也可能因生活問題,日日吵鬧,需知無收入而又要咁多支出,除左學費,仲有好多雜費,長遠真係會 ...

可能校長就係睇完khmama的中學排位後先會考慮轉直資。
‹ 上一主題|下一主題