用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: kelvinchan3344
go

deleted [複製鏈接]

晌暑假尾嘅小一新生家長日中,老師派咗一份各科備忘,中文科同英文科學校都有字典推介,中文科推介"朗文中文初階詞典"而英文科係"Longman New Junior Dictionary (English -Chinese),因為我見"推介"兩字,但唔知學校係未規定一定要用呢兩本,可以問問老師!

原帖由 gundomwing 於 11-9-22 08:59 發表

請問在哪裡可找到要帶中英文字典的通告? 因我找不到呀!
THANKS

我都見唔到本書,原來你地都無,可能真係o係老師度,我問亞仔,佢朦下朦下話唔知,我仲懷疑佢留低左o係學校tim!
原帖由 kelvincheng 於 11-9-23 07:16 發表
阿仔都冇, 不過佢話本書喺老師度, 唔知真定假.

回復 61# crystalwsm 的帖子

Many thanks, crystalwsm, for your useful information!

And many thanks, 1A parents, 你地咁講我無咁擔心, 因為阿仔好大頭蝦!

今天亞女生日party, 想不到她的生日願望會是 "我想做班長"

祝你囡囡生日快樂, 心想事成.

原帖由 kelvinchan3344 於 11-9-24 23:35 發表
今天亞女生日party, 想不到她的生日願望會是 "我想做班長"

happy birthday to your daughter

Happy Birthday to your daughter!

咁你小朋友係咪都有個擦膠ge生日禮物,我仔都係9月生日,佢話老師送俾9月生日的小朋友!
原帖由 kelvinchan3344 於 11-9-24 23:35 發表

請問大家知唔知有一個家長ge增益課程,在10月同11月星期四舉行?我收到通告話已獲取修讀這個課程,但係我一d都無印象有報名,亦無印象有依個課程,大家知唔知呀!我翻看所有通告都唔見有有關ge通告......

原帖由 janssenma 於 11-9-26 09:49 發表
Happy Birthday to your daughter!

咁你小朋友係咪都有個擦膠ge生日禮物,我仔都係9月生日,佢話老師送俾9月生日的小朋友!

係呀, 上星期五老師送個擦膠俾佢, 佢話有三個小朋友同一日生日..

想請問各位可否分享下每周老師的評語(紀律, 自理 etc) 係咪都係第一或第二格? 因為阿仔有第三格, 比較擔心 ..

我個就第一星期第二格,跟住個個星期都第三格,我諗唔使太擔心的,相信慢慢會有進步的.......

我女1D班,兩星期班主任都冇評,所以我諗家課冊評語是冇作用的。

Hello, I am Kenneth mama!

Hello 1A mama, I am Kenneth mama!
    Do you know 科研有功課覺測試怎做?
   ? 甜: 然後畫一粒糖. Then 苦: 畫一粒苦朱古力
如此类推酸:畫Lemon, 辣: chili.

Kenneth is 23/9 生曰, yes, 有擦膠送!

原帖由 janssenma 於 11-9-26 09:49 發表

Hi Ken mother,我係K1A同學仔...哈哈!
原帖由 kenmother 於 11-9-27 01:10 發表

阿仔暫時都是第二格, 不過上星期老師本來剔了第三格, 後來改返做第二格, 應該是俾次機會阿仔, 睇佢今個星期有冇改善 .

其實如果你擔心的話, 可以打電話問老師, 了解囝囝在學校的情況, 從而幫助小朋友.

原帖由 ACCMom 於 11-9-26 15:01 發表
想請問各位可否分享下每周老師的評語(紀律, 自理 etc) 係咪都係第一或第二格? 因為阿仔有第三格, 比較擔心 ..

原帖由 janssenma 於 11-9-26 09:53 發表
請問大家知唔知有一個家長ge增益課程,在10月同11月星期四舉行?我收到通告話已獲取修讀這個課程,但係我一d都無印象有報名,亦無印象有依個課程,大家知唔知呀!我翻看所有通告都唔見有有關ge通告...... ...

沒收過此通告, 或者打去校務處問問吧.

原帖由 kenmother 於 11-9-27 01:06 發表
Hello 1A mama, I am Kenneth mama!
    Do you know 科研有功課覺測試怎做?
   ? 甜: 然後畫一粒糖. Then 苦: 畫一粒苦朱古力
如此类推酸:畫Lemon, 辣: chili.

都是一樣, 分開4格, 畫:甜酸苦辣的食物圖畫

今日好似得好少功課,終於可以抽少少時間同阿仔溫下數學同親子親子 (hopefully)

回復 1# janssenma 的帖子

But Kenneth still don't understand 代数such as : 椅子4手掌,檯6手掌, 相差10cm,求椅子多少cm. My son stil don't understand!!! ( 大家有同感嗎?)
‹ 上一主題|下一主題