用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: kelvinchan3344
go

deleted [複製鏈接]

原帖由 kelvinchan3344 於 11-9-21 23:56 發表
學校下星期要帶中英文字典了, 想請教你地買邊本好?

請問在哪裡可找到要帶中英文字典的通告? 因我找不到呀!
THANKS

I also didn't receive any notice on dictionaries.  Did I miss anything?

我都唔見有提要帶dictionary wor?

係亞囡昨天同我講的. 我今日問清楚佢先. 我昨天見佢英文功課係有關D查字典的, 所以我無唸過佢講D野會唔會有問題.

昨天數學科功課做高思維數學訓練(樂思)17課, 我囡完全無做等我放工返來逐條教佢做, 佢話好深唔識做, 話老師無教, 跟住我問多兩問, 佢話只教了一部份, 我用咗45分鍾教佢, 佢都好似唔係好明白   我想請問, 其實老師係咪真係無教過, 如果係, 我真係覺得對小一新生來說, 真係深呀!  定係我囡追唔上程度?另我想問, 你地小朋友昨天係咪自己做呢份功課自己handle到?

另外家課日誌叫家長存高思維數學訓練的答案, 但我搵唔到呀, 你地有無收到?

應該是老師上堂叫他們帶字典,所以沒有通告.

阿仔話最遲下星期一要帶中英文字典返去,由於英文課已開始教查字典,所以阿仔今日已經揹了本字典返去.

回復 2# PaperCup 的帖子

我仔淨係做左一版,右面個版佢話唔識做,都係等我番黎教佢. 我覺得好深啊!小一生好難明,因為有好多substitution,要逐樣逐樣講佢先明做乜. 不過,我覺得如果衝破到,應該會好一點.

oic....請問你買左邊本字典?
原帖由 kelvincheng 於 11-9-22 09:30 發表
應該是老師上堂叫他們帶字典,所以沒有通告.

阿仔話最遲下星期一要帶中英文字典返去,由於英文課已開始教查字典,所以阿仔今日已經揹了本字典返去. ...

原帖由 PaperCup 於 11-9-22 09:28 發表
昨天數學科功課做高思維數學訓練(樂思)17課, 我囡完全無做等我放工返來逐條教佢做, 佢話好深唔識做, 話老師無教, 跟住我問多兩問, 佢話只教了一部份, 我用咗45分鍾教佢, 佢都好似唔係好明白   我想請問, 其實 ...

個答案釘在本書中間頁數. 老實講果本高思維數學有D題目真係對小一生係好深(本人自己覺得),昨天做的那一課已經算比較易的一課. 暑假期間有買過其他出版社的俾個女做, 佢成本上下學期都自己識做哂, 但係呢本就有好多都唔識, 連我有時都要唸一唸點做, 或者連我自己都唔知用什麼方法講解俾一個咁細的小朋友明白....  本書個名一D都無改錯, 真係"高思維". 昨天用左30分鐘解左3題俾佢知, 但係我覺得佢聽完都唔知明唔明我講什麼...一個字形容"難"

昨天的高思維超難, 阿仔只識做3題, 其他完全唔識, 就算教完佢之後他都只是一知半解, 唯有等weekend再詳細講解.

其實學校功課量唔多, 但真是要認真思考, 如果識就好快做完, 如果唔識就......

原帖由 PaperCup 於 11-9-22 09:28 發表
昨天數學科功課做高思維數學訓練(樂思)17課, 我囡完全無做等我放工返來逐條教佢做, 佢話好深唔識做, 話老師無教, 跟住我問多兩問, 佢話只教了一部份, 我用咗45分鍾教佢, 佢都好似唔係好明白   我想請問, 其實 ...

我都覺得"高思維"好深呀! 其實亞囝都不太明的.

各位有冇中英文字典推介呢?

同意! 本數學真係好難, 唔單止係思維方面, 仲涉及雙位加數甚至係乘數.  右下角的題目亦有些confusing, 我阿仔真係用手指度o左屋企o既書簽同擦膠呀

乜唔係用手指度本作業上面ge書簽同擦膠咩?!
原帖由 ACCMom 於 11-9-22 11:22 發表
同意! 本數學真係好難, 唔單止係思維方面, 仲涉及雙位加數甚至係乘數.  右下角的題目亦有些confusing, 我阿仔真係用手指度o左屋企o既書簽同擦膠呀 ...

Yes, that's why he needed to redo it when I check.

請問大家可否分享買邊本中,英文字典呀?

回復 55# ACCMom 的帖子

中:商務學生詞典
英:牛津袖珍英漢詞典

其實你可以去書局揭下啲詞典,睇下邊一本啱心水先買

想問下其實是買字典 OR 詞典?

剛發現阿仔本「自律小孩」唔見咗,聽日點上堂

通常字典都只會有單字的解釋, 但詞典就有單字再加相關詞語的解釋, 可以方便他們以後查詞語時用, 所以諗住買詞典會抵用啲.

另外, 我見學校推薦的那一本都是詞典, 所以照跟住買都應該冇錯掛

原帖由 kelvinchan3344 於 11-9-22 19:50 發表
想問下其實是買字典 OR 詞典?

阿仔都冇, 不過佢話本書喺老師度, 唔知真定假.

原帖由 ACCMom 於 11-9-22 22:53 發表
剛發現阿仔本「自律小孩」唔見咗,聽日點上堂
‹ 上一主題|下一主題