用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學暨幼稚園 校車小朋友要3個迫坐2座位,你們會接受嗎? ...
go

校車小朋友要3個迫坐2座位,你們會接受嗎? [複製鏈接]

小女就讀ST.CLARE幼稚園K2下午班..發現今年搭校車出現3個小朋友一齊坐2人位的情況! 以我觀察..有些車已加上3條安全帶..可是有些車只有兩條安全帶..
我係9月6日已經致電回學校查詢有關事宜..唯學校至今仍未有答覆!
根據運輸處條例..若小童身高在1.3米以下..是可以3個當作2人計算..所以只有看學校會不會容許該事發生!!
作為家長..緊係希望子女上學安全及舒適..校車費比去年已加價..假若還要長達45分鐘的車程讓小朋友逼住坐..我個人係絕對唔會接受!
如果大家家長都不能接受..請盡快向學校反應..希望學校能盡快作出處理!!
因為我上網睇過..有D校車甚至安排4個小朋友一起坐2人位又或在司機位旁加塊木板比D小朋友坐..我唔希望我地間校車公司有一日都會變成咁! 所以係問題未嚴重之前..希望學校會先處理好! 要求校車公司增加車輛又或改用24/28坐位既校車接送學童!!
希望大家家長可以齊心..令學校正面面對這個問題!!
謝謝~~
   0    0    0    0

我女係K1 pm, 佢搭嗰架校車都係3個女孩坐2個位...
可能同一架車...??

向家教會反映啦
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

這件事不單只涉及下午班,連上午班都影響到的;又或者條條線都係咁。請問可否在校內網內向校方直接反影及施壓(我是K1家長仍未有Password入內)?校方未必會有人上這個網!聽聞家教會主席都好幫得手呢!

我未用留意tim, 要check 下先!

我個女係pm, 1點鐘左右上車, 係最後一站, 我見係一人一個位架喎。

簽名被屏蔽

我住太古城..算係東區校車..因為以我所知..我個囡架校車會一路由天后->炮台山->北角->康怡->太古->西灣河->紫灣!
之前大鈴約45分鐘車程..而家人又多佐..時間又自然長佐..日日返學同放學都遲..唉!
我係度POST..係想比多D媽咪知道呢個問題..因為好多媽咪都要返工..由工人/老人家湊返學放學..未必會注意到呢個問題! 星期一中秋節PARTY呢日返學..我會再同多D同班既媽咪講呢件事!
尋日我寫佐封信比阿囡既班主任反應..佢今日覆佐我電話話已經向學校反應佐有關事宜..學校會跟進!
校車負責人鄭生亦都係今日比佐個電話我..佢話今年收生好多..佢地好多條線都爆..有D小朋友仲因為咁冇得搭校車..佢仲話已經加多佐一條安全帶..所以3個小朋友坐係合法同安全既! 佢仲CONFIRM我話我個囡放學架16坐位校車載22位小朋友!
我知合就係合法..之但係係咪真係加多佐條安全帶就代表安全呢? 坐位既設計係一個人坐一個位~ 夾硬要3個小朋友逼住坐..我囡囡都話有D唔舒服同比之前累!
希望多D家長可以反應一下..大家齊心D幫囡囡爭取返一人一坐位..而且因為唔夠位而無得搭校車既小朋友都好慘下~ 校車公司來來去去都係因為成本問題..但係加多架車..又可以載多幾個小朋友..可以令到大家既小朋友一定有校車坐返學...坐得舒服同唔駛坐咁長路程既話..我相信加返小小價都合理同可以接受!

回覆 1# Angelice 的文章

Totally Agree !

我阿女坐西區線, 佢話一人一坐位, 可能你條線真係好爆!
我當然贊成你嘅睇法, 希望問題可以早日解決啦!

回復 3# Angelice 的帖子

我阿女坐西區線PM, 佢話一人一坐位,

我個女今年讀K3 PM(南區線),其實上兩年已經有呢個情況出現。
‹ 上一主題|下一主題